MADR lansează un ajutor excepțional pentru producătorii agricoli din sectorul vegetal

MADR lansează un ajutor excepțional pentru producătorii agricoli din sectorul vegetal

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a inițiat un proiect de act normativ privind acordarea unui ajutor excepțional care să vină în sprijinul fermierilor din sectorul vegetal.

Schema de sprijin este destinată pentru cheltuieli angajate cu achiziția de resurse materiale necesare pentru aplicarea tehnologiei la suprafețelelor cu plantații pomicole și/sau cu arbuști fructiferi și/sau cu plantații viticole cu struguri pentru vin pe rod.

Beneficiarii schemei sunt: persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderile familiale, persoane juridice, grupuri și organizaţii de producători, structuri din domeniul cercetare, respectiv universităţi, institute şi staţiuni de cercetare-dezvoltare.

Cuantumul ajutorului excepțional care se acordă beneficiarilor din sectorul vegetal este de 875 lei/ha, echivalentul sumei de 176,80 euro/ha, acordat pentru minim 0,1 ha inclusiv și maximum 200 ha inclusiv,dar nu mai mult de 35.000 Euro.

Se estimează un număr de circa 174.500 potențiali beneficiari, cu o suprafață de aproximativ 144.170 hectare.

Resursele financiare totale necesare implementării schemelor de ajutor excepțional în sectorul vegetal au o valoare de 126.150.673 lei, echivalentul sumei de 25.490.649 euro, care se asigură astfel:

a) 63.075.336 lei, echivalentul sumei de 12.745.342 euro, finanțare externă nerambursabilă;

b) 63.075.336 lei, echivalentul sumei de 12.745.342 euro, de la bugetul de stat în limita prevederilor bugetare aprobate pe anul 2022 pentru Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale cu această destinaţie.

Pentru a accesa ajutorul excepțional, potențialii beneficiarii trebuie să îndeplinească următoarele condiții de eligibilitate:

a) să solicite ajutorul excepțional;

b) să fie înregistrați în evidențele Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură cu cererea unică de plată 2022;

c) să achiziționeze resursele materiale pe bază de documente justificative, în perioada 24 februarie 2022 - 12 august 2022;

d) să mențină suprafața aferentă culturilor pentru care beneficiază de ajutor excepțional, în anul de cerere 2023.

Proiectul poate fi consultat aici: https://www.madr.ro/component/k2/7624-proiect-hg-ajutoare-exceptionale-sector-vegetal

Sursa text și foto www.madr.ro

agroinfo

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.