Precizări ANAF referitoare la completarea şi depunerea declaraţiei anuale privind impozitul pe profit

Precizări ANAF referitoare la completarea şi depunerea declaraţiei anuale privind impozitul pe profit

Pentru anul fiscal 2023, Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare nu a suferit modificări care să impună actualizarea modelului şi conţinutului formularelor 101 "Declaraţie privind impozitul pe profit" şi 101 Grup fiscal "Declaraţie consolidată privind impozitul pe profit determinat de grupul fiscal".

Ca urmare, în anul 2024, în vederea îndeplinirii obligaţiilor declarative privind impozitul pe profit datorat pentru anul 2023, contribuabilii utilizează formularele 101 şi 101 Grup fiscal aprobate prin actele normative menţionate mai sus (şi care au fost utilizate pentru declararea obligaţiei datorată pentru anul fiscal 2022/anul fiscal modificat care se încheie în anul 2023).

Declaraţiile se completează cu ajutorul aplicaţiei informatice de asistenţă şi se transmit prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, potrivit legii.

Aplicaţiile informatice de completare a declaraţiilor anuale privind impozitul pe profit datorat pentru anul 2023/anul fiscal modificat care se încheie în anul 2024 sunt disponibile pe site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, la secţiunea "Servicii online - Descărcare declaraţii electronice".

Potrivit art. 42 alin. (1) şi art. 42^9 alin. (4) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, plătitorii de impozit pe profit au obligaţia să depună, până la termenele prevăzute de lege, formularul 101 "Declaraţie privind impozitul pe profit" sau 101 Grup fiscal "Declaraţie consolidată privind impozitul pe profit determinat de grupul fiscal", după caz, în vederea definitivării impozitului pe profit pentru anul 2023/anul fiscal modificat care se încheie în anul 2024.

Modelul şi conţinutul formularului 101 au fost aprobate prin Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 3386/2016 pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularelor 101 "Declaraţie privind impozitul pe profit" şi 120 "Decont privind accizele", astfel cum a fost modificat şi completat prin Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 310/2023.

Modelul şi conţinutul formularului 101 Grup fiscal au fost aprobate prin Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 310/2023 pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularului 101 Grup fiscal "Declaraţie consolidată privind impozitul pe profit determinat de grupul fiscal", precum şi pentru modificarea şi completarea Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 3.386/2016 pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularelor 101 "Declaraţie privind impozitul pe profit" şi 120 "Decont privind accizele".

Serviciul comunicare, relaţii publice şi mass media

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.