Deputații au decis: UAT-urile pot achiziționa în procedură simplificată terenuri agricole din extravilan

Deputații au decis: UAT-urile pot achiziționa în procedură simplificată terenuri agricole din extravilan

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, un proiect de lege care prevede posibilitatea ca unităţile administrativ-teritoriale să achiziţioneze, într-o procedură simplificată, fără îndeplinirea condiţiilor şi termenelor stabilite, terenurile agricole din extravilan, pentru realizarea unor lucrări sau investiţii de utilitate publică. S-au înregistrat 159 voturi "pentru", 8 "împotrivă" şi 70 de abţineri.

Proiectul modifică şi completează Legea nr. 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării terenurilor agricole situate în extravilan şi Legea nr. 268/2001 privind privatizarea societăţilor ce deţin în administrare terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţie agricolă şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului.

Actul normativ adoptat stipulează că prevederile nu se aplică pentru terenurile agricole situate în intravilan şi terenurile agricole situate în extravilan pe care sunt amplasate culturi de pomi şi viţă-de-vie, aflate în proprietatea persoanelor fizice, care pot înstrăina o suprafaţă de cel mult 3 ha într-o perioadă de 3 ani.

Potrivit textului adoptat, în cazul în care titularii dreptului de preempţiune nu îşi manifestă intenţia de a cumpăra terenul agricol situat în extravilan, prin excepţie de la termenele şi condiţiile stabilite, unităţile administrativ-teritoriale pot achiziţiona aceste terenuri pentru obiective de investiţii de interes public local.

Legea în vigoare prevede o serie de condiţii care trebuie îndeplinite de persoanele juridice care intenţionează să cumpere terenurile agricole în extravilan, printre care:

* să desfăşoare activităţi agricole pe teritoriul naţional pe o perioadă de cel puţin 5 ani anterior înregistrării ofertei de vânzare a terenurilor agricole situate în extravilan;

* să prezinte înscrisuri din care să reiasă că, din venitul total al ultimilor 5 ani fiscali, minimum 75% reprezintă venit din activităţi agricole, aşa cum prevede Codul fiscal, clasificate conform codului CAEN prin ordin al ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale;

* asociatul/acţionarul care deţine controlul societăţii să aibă domiciliul situat pe teritoriul naţional pe o perioadă de cel puţin 5 ani anterior înregistrării ofertei de vânzare a terenurilor agricole situate în extravilan;

* în cazul în care în structura persoanelor juridice, asociaţii/acţionarii care deţin controlul societăţii sunt alte persoane juridice, asociaţii/acţionarii care deţin controlul societăţii să facă dovada domiciliului situat pe teritoriul naţional pe o perioadă de cel puţin 5 ani anterior înregistrării ofertei de vânzare a terenurilor agricole situate în extravilan.

De asemenea, legea prevede şi termene până la care potenţialii cumpărători pot depune la Primărie dosarul care să cuprindă documentele doveditoare privind îndeplinirea condiţiilor.

Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest an act normativ.

Sursa www.agerpres.ro

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.