Mari personalități călărășene - Ion Ivan Roncea, muzicolog

Mari personalități călărășene - Ion Ivan Roncea, muzicolog

Muzeul Dunării de Jos, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Călărași, prezintă publicului, în cadrul proiectului „MARI PERSONALITĂȚI CĂLĂRĂȘENE” Personalitatea lunii ianuarie – ION IVAN RONCEA – muzicolog.

PERSONALITATE

S-a născut la 27 ianuarie 1947, comuna Frumuşani, judeţul Călăraşi. Studii: Şcoala elementară în comuna natală (1954-1958); Liceul de muzică “Dinu Lipatti” din Bucuresti (1958-1966); licenţiat al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti (1966-1971); Doctorand, Universitatea Naţională de Muzică, Bucureşti (2003).

După absolvirea Universității Naționale de Muzică din București, în 1971, având ca profesoară pe Liana Pasquali, Ion Ivan-Roncea s-a impus în scurt timp ca unul dintre cei mai apreciați artiști români, cântând cu toate Orchestrele Filarmonice din țară și susținând numeroase recitaluri ce s-au bucurat de o primire entuziastă din partea publicului și a criticii.

A întreprins turnee în Austria, Germania, Franța, Anglia, Belgia, Olanda, Danemarca, Spania, Italia, Grecia, Bulgaria, Turcia, Israel, Moldova, Rusia, Polonia, Ungaria, Republica Cehă, Țara Galilor, Serbia, Slovacia, China, SUA, cântând pe importante scene de concert precum: Grosses Schauspielhaus și Sala "Mozarteum" din Salzburg, Sala Schauspielhaus din Berlin, Sala Radio din Frankfurt pe Main, Sala Radio si la Odd Fellow Palaet din Copenhaga, Sala Radio, Saint David's Hall și Reardon Smith Theatre din Cardiff, Sala Filarmonicii din Liege, Sala Megaro Musikis din Atena, Sala Vigado și Sala Academiei de Muzică "Franz Liszt" din Budapesta, Sala Filarmonicii din Bratislava, Palacio de Congresos-Auditorio din La Coruna, Palais des Beaux Arts din Bruxelles, și a apărut ca solist cu Filarmonicile din Viena, Dresda, Liege, Salonic, Atena, Maastricht, Ostrawa ("Janacek"), București ("George Enescu"). De asemenea, a concertat cu Orchestrele Radio din București, Ierusalim, Frankfurt, Praga, BBC - Cardiff, precum și cu Ansamblurile "Collegium Musicum" - Copenhaga, Europa Symphony și Budapest Strings.

A colaborat cu dirijori de mare prestigiu ca: Sergiu Celibidache, Seiji Ozawa, Ghenady Rodjetsvensky, Horst Stein, Sir Charles Groves, Erich Bergel, Pierre Bartholomee, Sergiu Comissiona, Edvard Civjel, Ronald Zollman, Mendi Rodan, Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Emil Simon, Ion Baciu, Lucas Karitinos, Ion Marin și cu solisti precum: Wolfgang Schulz, Toke Lund-Christiansen, Pierre-Yves Artaud, Gavril Costea, Virgil Francu, Ion Bogdan Stefanescu, Aurelian Octav Popa, Dan Grigore, Stefan Ruha, Martin Haselbock, Marin Cazacu, Gheorghe Crasnaru, Georgeta Stoleru, Johnny Raducanu, Maria Baldea, Ioana Ivan-Roncea, Marisa Robles, Chantal Mathieu, Kumiko Inoue, Alice Giles, Naoko Yoshino s.a.

A apărut ca solist în Festivalurile "George Enescu" (Bucuresti), Salzburg, Viena, Maastricht, Cardiff, Budapesta, Belgrad, La Coruna și în Congresele Mondiale de Harpă din Olanda, Israel, Austria, Franța și Cehia. Ion Ivan-Roncea a cântat în direct și a făcut înregistrări pentru posturi importante de Radio și Televiziune precum: Viena, Copenhaga, Paris, Frankfurt pe Main, WQXR - NewYork, BBC - Cardiff, Ierusalim, Praga, Sofia, Budapesta și București, unele dintre acestea din urmă intrând în "Fonoteca de Aur" a Radiodifuziunii Române. De asemenea, a înregistrat numeroase discuri LP, CD-uri si DVD-uri pentru Casa de discuri Electrecord, ARTE NOVA Classics (Germania/Austia), AIX Records (SUA), și a apărut în emisiuni și producții de radio și televiziune în România și în străinătate.

Ca profesor la Universitatea Națională de Muzică din București are rezultate bune și foarte bune, majoritatea studentelor clasei de harpă susținând frecvent recitaluri și concerte în cadrul stagiunii muzicale a Universității, sau pe alte scene de concert din București și din țară, și colaborând cu unele orchestre românești. Cele mai bune dintre acestea au obținut premii la Concursuri naționale și/sau internaționale: Maria Bildea, Judith Wunderlich, Stasa Grujic, Ioana Ivan-Roncea, Anna Dermani, Ina Zdorovetski, Roxana Moisanu, Ionela Bradean, Gabriela Chihaescu, Miruna Vidican, s.a.

A susținut cursuri în Grecia, Ungaria, Franța, Olanda, Marea Britanie, Cehia, Austria, Serbia, Moldova, Italia, Rusia, S.U.A. și a fost invitat în Juriile Concursurilor Internaționale de Harpă din Israel, Cardiff, Weikersheim, Geneva, Chișinău, "A.S.T.H"-Lyon, "Lily Laskine"-Dauville, "Salvi"-Saluzzo, "Josef Reinl"-Munchen/Viena, "Martine Geliot"-Lille, ARD- Munchen și Belgrad. Repertoriul său cuprinde lucrări clasice și contemporane pentru harpă, transcripții, piese pop, jazz, latino, precum și opusuri camerale și orchestrale.

De-a lungul carierei, muzicianul a primit numeroase premii și distincții internaționale precum: Premiul l la Concursul Internațional de harpă din Israel (1976); Premiul "Lily Laskine" SUA,1984; Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, 2004.

Ion Ivan-Roncea este membru al Asociației Internaționale a Harpiștilor și al Congresului Mondial de Harpă, din al cărui Directorat a făcut parte între anii 1985 și 1990.

Muzeograf,

Andreea PARNIC

 

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.