Noi modalități de sprijin pentru fermierii din zootehnie

Noi modalități de sprijin pentru fermierii din zootehnie

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Petre DAEA, a avut o întâlnire de lucru cu reprezentanții fondurilor de garantare și ai CEC Bank, pentru a veni în sprijinul fermierilor din sectorul zootehnic, care s-au confruntat cu efectele nefavorabile ale pandemiei deCOVID, ale evoluției pestei porcine africane, alecreșterii prețurilor la utilități (energie, gaze naturale).

Cu această ocazie s-au convenit următoarele:

A) Acordarea de credite beneficiarilor Ajutorului Național Tranzitoriu și/sau sprijinului cuplat în sectorul zootehnic pe baza Adeverinței emise acestora de către APIA:

1) valoarea creditului va fi cea rezultată din Adeverința APIA;

2) acoperirea în proporție de 80% din valoarea creditului cu garanția fondurilor de garantare (opțional);

3) dobânda finală aplicată beneficiarilor nu va depăși nivelul ROBOR 6 luni + 2%.

B) Acordarea de credite pentru constituirea stocurilor de materii prime furajere necesare pentru asigurarea continuității activității până la noua recoltă și a securității alimentare a populației. În conformitate cu prevederile legislației în vigoare și ținând cont de interesul manifestat de participanții la întâlnire, creditele vor fi acordate în următoarele condiții:

dobânda maximăva fi la nivelul ROBOR la 6 luni + o marjă de 2 puncte procentuale;

valoarea crediteloracordate beneficiarilor va fi de maxim 3 mil. EUR;

garanția fondurilor de garantareeste una expresă, necondiționată și irevocabilă, aceasta reprezentând 80% din valoarea creditului, dar fără a depăși 2,5 mil. EUR, fiind acordată fără a implica elemente de ajutor de stat.

Fondurile de garantare au confirmat că au capacitatea necesară pentru a acorda garanții și altor bănci, care vor finanța în aceleași condiții fermierii din sectorul zootehnic.

Sursa www.madr.ro

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.