MDJ | Sociologul Virgil I. Bărbat, personalitatea lunii aprilie

MDJ | Sociologul Virgil I. Bărbat, personalitatea lunii aprilie

Muzeul Dunării de Jos, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Călărași, prezintă publicului în luna aprilie, în cadrul proiectului ”Mari Personalități Călărășene” Personalitatea Lunii - VIRGIL I. BĂRBAT - sociolog

S-a născut la 24 aprilie 1879 in comuna Rasa, județul Călărași. După absolvirea liceului ”Nicolae Bălcescu” din Brăila, unde se stabiliseră părinții săi, urmează cursurile Universității din Geneva, luându-și licența, în 1905, în Științe sociale. Continuă apoi să frecventeze diferite universități europene, între care Heidelberg și Leipzig, iar in anul 1909 își ia doctoratul în filosofie la Berna, cu teza ”Nietzsche - tendances et problemes”, publicată în 1911 la Zurich.

Acumulările din culturile germane, franceză, engleză și americană sunt completate cu cunoașterea nernijlocită a realităților din aceste țări și se vor dovedi benefice pentru scrierile sale, ca și pentru activitatea de catedră.

Pregătirea și activitatea sa publicistică îl recomandă drept un reputat specialist în sociologie, fapt care a determinat numirea sa ca suplinitor al Catedrei de sociologie și etică la Facultatea de filosofie și litere a Universității din Cluj, în anul 1921-1922.

Din anul următor, V. Bărbat devine titularul acestei catedre, pe care o va onora cu competență și pasiune până la sfârșitul vieții (23 nov. 1931).

A fost prodecan între 1923-1924 şi decan între 1924-1927 la aceeaşi facultate; membru fondator şi preşedinte al Asociaţiei culturale ”Extensiunea universitară” şi în această calitate a fost delegat la Congresul ”Asociaţiei Universitare pentru Educaţia Adulţilor”, Cambridge, 1929; membru al ”The American Political Science Association”; director al Căminului studenţesc ”Casa învăţătorilor” din Cluj (1931).

Opera sa este constituită dintr-o serie de lucrări, unele publicate în timpul vietii (Imperialismul american. Doctrina lui Monroe; Exproprierea culturii; Extensiunea Universitară; Premisele umane ale culturii moderne; Dinamism cultural etc.), iar altele rămase în manuscris (Rudolf Eucken, Istoria și viitorul civilizației; Posibilitățile organice ale omenirii; Curs complet de sociologie generală; Curs complet de istoria doctrinelor morale și politice; Curs de estetică).

În mod cu totul și cu totul nedrept, din motive neștiute sau nespuse, sau, poate, doar pentru că suntem risipitori cu valorile naționale, sociologul și filozoful Virgil Bărbat a fost uitat.

Anii de după sfârșitul ultimei conflagrații mondiale au indus o falsă și, evident, nedreaptă uitare, au agresat vieți, au aruncat în derizoriu valori, au scos din circuitul științific sau cultural autentice repere naționale sau europene, au distrus, prin agresiuni și distrugeri fizice, opere, biblioteci, manuscrise, lucrări încă nepublicate, artă vizuală sau opere muzicale, toate neconforme cu ideologia epocii sau cu gusturile celor ce erau puși să instrumenteze indicațiile de stat sau de partid.

virgilbarbat

Bibliografie: Buculei, Toader. Prezenţe brăilene în spiritualitatea românească. Brăila: Editura Libertatea S.A., 1993, p. 23; Enciclopedia marilor personalităţi din istoria ştiinţei şi cultura românească de-a lungul timpului, vol. I : A-G, Editura Geneze, 1999, p. 133-137; Predescu, Lucian. Enciclopedia României. Cugetarea. Material românesc. Oameni şi înfăptuiri, Ediţie anastatică, Bucureşti, Editura Saeculum LO.; Editura Vestala, 1999, p. 78 – 79; Scăunaş, Nicolae, Municipiul Călăraşi în literatură (Antologia personalităţilor şi textelor literare legate de municipiul Călăraşi), vol. II, [Călăraşi], [s.n.], [2005], p. 24 – 25

Sursa foto: https://www.anticariat-unu.ro/imperialismul-american-doctrina-lui-monroe-de-virgil-i-barbat-1920-p258399

Muzeograf,

Andreea PARNIC

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.