PSD | R. Cazanciuc: Mă aștept ca Avocatul Poporului să sesizeze CCR pentru flagranta încălcare a voinței suverane a peste 6,5 milioane de români!

PSD | R. Cazanciuc: Mă aștept ca Avocatul Poporului să sesizeze CCR pentru flagranta încălcare a voinței suverane a peste 6,5 milioane de români!

Senatorul PSD, Robert Cazanciuc, fost ministru al Justiției scrie pe Facebook că în prag de An Nou, Guvernul Cîțu aprobă a ordonanță de urgență care “răstoarnă voința suverană exprimată prin referendumul pentru justiție”.

"La finalul anului 2019, prevederea privind formarea completelor de trei în apel a fost amânată pentru un an de zile tocmai pentru a se pregăti aplicarea ei. Guvernarea liberală a știut că legea va intra în vigoare, dar nu a făcut niciun fel de demers să fie respectată.

În schimb, noul ministru USR-ist este consecvent ipocriziei partidului său. Așa cum au refuzat să vină în Senat să voteze inițiativa "Fără penali în funcții publice”, astăzi sfidează voința poporului exprimată prin referendumul pentru justiție, doar pentru a acoperi incompetența și indolența guvernului. Mă îndoiesc că acest act are avizul CSM! Mă aștept ca Avocatul Poporului, fiind de partea poporului, să sesizeze CCR pentru flagranta încălcare a voinței suverane a peste 6,5 milioane de români!" a fost mesajul postat pe pagina sa de Facebook de Robert Cazanciuc.

Ministerul Justiţiei a anunţat că Guvernul a adoptat, miercuri, un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care se amână intrarea în vigoare a alcătuirii completurilor de trei judecători care judecă apelurile în instanţe. Potrivit unui comunicat al MJ, decizia a fost luată în urma solicitărilor primite din partea Consiliului Superior al Magistraturii.
Proiectul prevede că judecarea apelurilor în complet format din 3 judecători se aplică apelurilor formulate în procese pornite începând cu data de 1 ianuarie 2023. În procesele pornite începând cu data de 1 ianuarie 2021 şi până la data de 31 decembrie 2022 inclusiv, apelurile se judecă în complet format din 2 judecători.
De asemenea, în cauzele penale, noile dispoziţii privitoare la judecarea apelurilor în complet format din 3 judecători se aplică la judecarea apelurilor în cauzele care au fost înregistrate în primă instanţă începând cu data de 1 ianuarie 2023.
Apelurile formulate în cauzele penale înregistrate în primă instanţă începând cu data de 1 ianuarie 2021 şi până la data de 31 decembrie 2022 inclusiv se judecă în complet format din 2 judecători.
În proiectul adoptat de Guvern se arată că schemele de personal ale instanţelor judecătoreşti sunt subdimensionate, cu consecinţe în ceea ce priveşte aplicarea de la 1 ianuarie 2021 a dispoziţiilor privind judecarea apelurilor în completuri formate din 3 judecători, de natură să pună în dificultate funcţionarea sistemului judiciar în ansamblu, fiind necesară luarea urgentă a unor măsuri legislative în scopul asigurării bunei funcţionări a justiţiei ca serviciu public.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.