Alexandru Chiriță: Desigur că iau în calcul o nouă candidatură la primărie

Alexandru Chiriță: Desigur că iau în calcul o nouă candidatură la primărie

La alegerile locale din septembrie 2020, Alexandru Chiriță a candidat sub sigla PRO România atât la funcția de primar cât și de consilier local. S-a clasat onorabil în preajma podiumului, obținând în schimb mandatul de ales local. În cei 3 ani de activitate, Alexandru Chiriță a fost o prezență activă, identificând nu doar problemele cu care se confruntă municipiul ci și soluțiile adecvată. Experiența dobândită în acest mandate dar și în cel precedent îl recomandă să rămână în viața publică și să revină în competițiile electorale locale.

Domnule Chiriță, sunteți una dintre vocile active din cadrul Consiliului Local. În cei 3 ani de mandat, n-ați ezitat să semnalați lucrurile care, în opinia dumneavoastră, n-au funcționat așa cum trebuie. Ați făcut opoziție, însă una constructivă. N-ați spus “nu” doar de dragul de a spune „nu” ...

Atât în acest mandat de consilier local, cât și în mandatul precedent, am fost consecvent în activitatea mea neavând nici o rezervă în a spune lucrurilor pe nume pentru că am în spate un număr important de oameni care au avut încredere în mine și care și-au pus speranța în profesionalismul, tinerețea și energia mea. De aceea, de fiecare dată când am în față un proiect de hotărâre pun în balanță beneficiile acelei hotărâri, legalitatea, dar și necesitatea și oportunitatea ei la momentul respectiv. Avem resurse limitate la primărie și eu urmăresc ca acestea să fie utilizate în mod cât mai eficient și rațional astfel încât adresabilitatea investițiilor să fie una cât mai largă. Cu alte cuvinte trebuie să utilizăm resursele bugetare într-un mod cât mai eficient.

În anul 2020, actuala conducere a municipiului a ales să mă trimită în opoziție printr-un joc politic greu de înțeles pentru mine. Asta nu înseamnă că am făcut sau voi face opoziție cu patimă, ba dimpotrivă. Am votat pentru toate proiectele de dezvoltare, pentru bugetul local atunci când se punea sub semnul întrebării adoptarea acestei hotărâri importante pentru că se impunea o fluență în derularea proiectelor finanțate din fonduri europene. Nu cred că cineva poate imputa consilierilor locali blocarea derulării acestor proiecte. Au fost si momente tensionate cu discuții mai contondente în cadrul ședințelor noastre, am văzut intenții bune din partea domnului primar, dar și greșeli flagrante cum sunt: lipsa de colaborare cu opoziția, aducerea în funcții-cheie a unor oameni cu o slabă pregătire profesională, tergiversarea și slaba calitate a unor lucrări de infrastructură, lipsa de viziune asupra dezvoltării urbanistice a orașului, lipsa unei strategii privind limitarea efectelor schimbărilor climatice, nici o îmbunătățire pe zona de servicii publice (salubritate, apă-canal, transport public).

Cum evaluați activitatea Consiliului Local în acești 3 ani de mandat?

Acum, când ne apropiem de finalul mandatului, consider că existau premise de mult mai bine. Din păcate lucrurile nu au mers conform așteptărilor noastre și rezultatul este vizibil la tot pasul în municipiul Călărași. Din punctul meu de vedere, consiliul local și-a făcut treaba în limitele legii, dar nu putem noi să ne implicăm în activitatea executivului. Ceea ce putem face și am făcut în tot acest timp este să semnalăm problemele pe care le constatăm sau ne sunt aduse la cunoștință de către cetățeni. După cum știți, în cadrul ședințelor noastre se alocă foarte mult timp pentru interpelări și dezbateri pe teme diverse care nu fac neapărat obiectul ordinii de zi, dar întotdeauna sunt subiecte de mare interes pentru călărășeni și rolul nostru este să le punem pe agenda executivului. Nu sunt mulțumit de implicarea unora dintre colegii mei pe care nu i-am auzit luând cuvântul în cei peste 3 ani de mandat. Cred că partidele politice ar trebui să fie mai atente când întocmesc listele de consilieri astfel încât să avem, in viitorul consiliu local, oameni reprezentativi ai comunității noastre.

Experiența acumulată în acest mandat vă conferă autoritatea să continuați în politică. În 2020, susținut totuși de un partid mic, ați obținut un rezultat destul de bun. Cred că ați putea fi un competitor redutabil pentru funcția de primar. Luați în calcul o astfel de posibilitate?

Rezultatul alegerilor din anul 2020 nu mă mulțumește absolut deloc. Deși multă lume spune că a fost unul foarte bun, eu spun că puteam face mult mai mult dacă aveam experiența de astăzi. Nimic nu este întâmplător și experiența alegerilor trecute înseamnă lecții învățate pentru viitor. Desigur că iau în calcul o nouă candidatură la primărie dacă echipa cu care voi colabora în viitor va considera că sunt o opțiune câștigătoare. Îmi place competiția atât în plan politic cât și profesional. Știu că pot veni la primărie cu o viziune modernă asupra administrației locale, pot coagula o echipă de profesioniști pentru a reuși o schimbare de abordare în relația administrație-cetățean și, nu în ultimul rând, o gândire mult mai pragmatică cu privire la utilizarea fondurilor publice prin prisma experienței mele din mediul privat.

Cum vedeți competiția pentru primărie în acest an?

Pentru mine este dezamăgitor faptul că, până la această dată, organizațiile municipale ale partidelor politice nu și-au desemnat candidații la primărie. Nu este ușor să câștigi notorietate în rândul populației, iar timpul este foarte scurt până la alegeri. Asta o spun din propria experiență. Este important pentru democrație să avem o competiție reală pentru portofoliile onorante de primar, viceprimari, consilieri locali. Din informațiile pe care le am, actualul primar este fruntaș în sondaje, dar să nu uităm că nu are nici un contracandidat oficial, Pentru a câștiga teren în alegerile de anul acesta cred că toate partidele de dreapta ar trebui să susțină un singur candidat pentru funcția de primar.

Cum arată profilul ideal de primar în opinia dumneavoastră?

Primarul unui municipiu reședință de județ trebuie să fie, în primul rând, un foarte bun manager care să fi demonstrat prin ceea ce a făcut înainte că are aceste abilități și cunoștințe. Administrația modernă nu se mai poate face după ureche, pe principii conservatoare, bazându-te pe oameni care, în loc să se bucure de pensie, populează birourile primăriei. Primarul anului 2024 trebuie să fie un pol de echilibru, un bun negociator și diplomat, să fie conștient că nu le poate face singur pe toate, că are nevoie de echipă, de oameni profesioniști cu viziune care știu ce înseamnă dezvoltarea urbană pe model occidental. Totodată primarul trebuie să aibă o capacitate extraordinară de analiză, are nevoie de autoritate atunci când lucrurile nu funcționează corespunzător și trebuie îndreptate. Așadar, eu aș sfătui călărășenii să analizeze candidații la primărie pe criterii profesionale și de integritate.

La nivel central funcționează alianța PSD-PNL. De ce credeți că nu funcționează în plan local? Reprezentanții partidelor dau vina unii pe alții ...

Bine spunea un prieten cu ștate vechi în politică: județe mici, orgolii mari! Din punctul meu de vedere este o mare greșeală că nu se caută o cale de armonizare a activității celor doua partide și la nivel local. Avem nevoie de maturitate politică pentru că pericolul este în spatele nostru și se numește extremism îmbrăcat în frumoasa haină a suveranismului. Sper ca decidenții celor doua mari partide să lase deoparte orgoliile personale și să urmeze modelul șefilor de la București care, cu siguranță, sunt mult mai bine informați decât noi și au ales calea europeană pentru țara noastră făcând acest compromis.

Realizăm acest dialog la început de februarie. Pot apărea schimbări semnificative în perioada următoare la nivelul principalilor jucători politici?

Cu siguranță vor mai apărea surprize în perioada următoare. Întotdeauna la sfârșit de mandat ies la suprafață toate moluștele politicii locale. În politică, atunci când spui că le-ai văzut pe toate, sigur apare ceva care îți dă teoria peste cap. Știm foarte bine că acum abia se ascut cuțitele. Sper ca politica de la centru a PSD si PNL să impună unele reguli care să frâneze elanul unora de a-și ataca adversarii de astăzi și partenerii de mâine.

În calitate de cetățean, ce mesaj aveți pentru toți cei care se încumetă să intre în bătălia politică pentru administrația locală?

Prefer să nu dau sfaturi pe acest domeniu pentru că nu există o rețetă a succesului. Fiecare scrutin are specificul lui influențat de foarte mulți factori. Există și un grad foarte mare de subiectivism în acordarea votului. De multe ori oamenii nu sunt suficient de bine informați în legătură cu candidații sau nu sunt foarte interesați de acest aspect. Rolul oricărui candidat este să-și scoată în evidență atuurile, să se facă cunoscut în comunitate, să vină cu un proiect pentru viitorul mandat și să creadă în șansa lui.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.