PSD / Sorin Vrăjitoru, iniţiativă legislativă pentru reducerea vârstei standard de pensionare a călărăşenilor cu doi ani

Sorin Vrajitoru 14 iunie 2018

Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluare remanentă beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani fără penalizarea stabilită pentru pensia anticipată parţială, potrivit Legii 144 / 2017  pentru modificarea alin. (5) al art. 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

În categoria zonelor afectate de poluare remanentă ar putea intra şi municipiul Călăraşi şi comuna Modelu graţie unei iniţiative legislative depusă la Parlament de deputatul PSD Călăraşi, Sorin Vrăjitoru. „Am ţinut să vă informez despre ultima iniţiativă legislativă pe care am depus-o în această săptămână în Parlamentul României. Din punctul meu de vedere extrem de benefică pentru toţi călărăşenii dar şi pentru locuitorii comuniei Modelu. Dacă reuşim să o trecem prin Parlament, se va reduce vârsta de pensionare cu doi ani de zile a tuturor locuitorilor care au domiciliat 30 de ani în aceste două localităţi.

Iniţiativa legislativă are ca obiect de reglementare amendarea Art. 65 din Legea 263/2010, Legea pensiilor, prin care municipiul Călăraşi va fi introdus în acest text de lege pentru a beneficia locuitorii municipiului de această reducere a vârstei standard de pesnionare, fără să le fie afectate drepturile băneşti. În concluzie, să fiu mai puţin tehnic, până în 2030, toţi călărăşenii vor putea să iasă la pensie mai devreme cu 2 ani de zile fără să le fie afectate aceste drepturi băneşti.” a declarat joi în cadrul unei conferinţe de presă parlamentarul social – democrat.

 

Sorin Vrăjitoru a explicat şi motivele care au stat la baza acestui demers „În cazul Călăraşiului, am identificat sursa de poluare remanentă, aceasta fiind uzina cocsochimică din cadrul Combinatului Siderurgic. Această uzină cocsochimică este prevăzută ca şi sit contaminat la poziţia 74, într-un inventar al sit-urilor contaminate la nivel naţional. Acest fapt ne dă dreptul să mergem la acest articol de lege şi să introducem pe listă şi Călăraşiul pentru a beneficia de această reducere a vârstei standard de pensionare. Pentru municipiul Călăraşi, din date oficiale de la Casa de Pensii, 13.490 de persoane, localitatea Modelu 1.309 persoane ar putea beneficia de prevederile acestei legi. Ultimele 3 oraşe care au fost introduse în mai 2017, în acest text de lege au fost: Slatna, Turnu Măgurele şi Rm Vâlcea.” a explicat Vrăjitoru.

 

Deputatul călărăşean a mai precizat că de 3 luni munceşte la această iniţiativă legislativă şi care are susţinerea a 40 de parlamentari. Potrivit procedurii, iniţiativa va fi mai întâi discutată în Senat şi apoi în Camera Deputaţilor care este for decizional. „De 3 luni de zile lucrez la această iniţiativă legislativă pe care am depus-o la Parlament. Cu acest prilej vreau să mulţumesc doamnei director Teodorescu de la DSP, doamnei Păun de la APM, domnului Dragu de la INS precum şi consilierilor mei care m-au ajutat să documentez toată această iniţiativă legislativă. Pentru că este destul de greu să o treci prin Parlament, pentru Călăraşi fiind decât doi parlamentari. Există o documentaţie solidă.

Vreau să vă spun că este o mândrie personală. Chiar dacă am ajuns mai târziu în Parlament, această iniţiativă legislativă este susţinută de 40 de parlamentari, colegi de-ai mei. Este introdusă în procedură de urgenţă. Trebuie să meargă mai întâi la Senat, Camera Deputaţilor este camera decizională. Are de parcurs câţiva paşi procedurali. Eu sper că putem ieşi cu ea în toamnă.” a conchis deputatul PSD, Sorin Vrăjitoru.

 

„La Parlament dacă vrei să nu munceşti, nu munceşti. Dacă te interesează ceva pentru oraşul tău, pentru cei care ţi-au acordat votul şi te-au trimis în Parlament, faci ceea ce este posibil să poţi să aduci acest oraş, acest judeţ în rândul celorlalţi.

Colegii ei cu care am vorbit au identificat şi ei la fel în oraşele lor aceleaşi probleme. Textul de lege este din 2010, nu este de acum, şi eu am venit cu completări.”

Sorin Vrăjitoru, deputat PSD Călăraşi

 

„Ceea ce făcut prietenul meu, Sorin Vrăjitoru, este o iniţiativă lăudabilă deoarece din ceea ce a prezentat dumnealui impactul de ridică undeva la 15.000 de potenţiali beneficiari ai acestei prevederi legislative. E adevărat „Cu o floare nu se poate face primăvară!” dar demersul este lăudabil şi mă simt dator să fiu alături de domnul deputat Sorin Vrăjitoru referitor la această iniţiativă legislativă pentru că sunt ferm convins că a fost o muncă titanică să angreneze toate aceste date, să ceară toate informaţiile.”

Liviu Oltenacu, director Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Prestaţii Sociale Călăraşi

 

Legea nr. 144/2017 pentru modificarea alin. (5) al art. 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice

Text publicat în M.Of. al României.

În vigoare de la 01 iulie 2017

 

Alineatul (5) al articolului 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 852 din 20 decembrie 2010, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și va avea următorul cuprins:

(5) Persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracției și prelucrării minereurilor neferoase cu conținut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, a pulberilor metalice și/sau de cocs metalurgic, precum și a emisiilor de amoniac și derivate, respectiv Baia Mare, Copșa Mică, Zlatna, Târgu Mureș, Slatina, Turnu Măgurele și Râmnicu Vâlcea pe o rază de 8 km în jurul acestor localități, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la alin. (4)."

Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 și ale art. 76 alin. (1) din Constituția României, republicată.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.