PSD / R. Paţurcă, previziune şocantă: În proporţie de 80%, SJUC va pierde procesul şi va fi declasificat!

roxana paturcaSenatorul PSD Roxana Paţurcă a afirmat vineri în cadrul unei conferinţe de presă că în proporţie de 80%, Spitalul Judeţean de Urgenţă Călăraşi va pierde procesul cu Ministerul Sănătăţii urmând a fi astfel declasificat din categoria a III-a în categoria a IV-a. „Ştiu că sunt probleme în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţe legate de un management defectuos. În urma verificărilor efectuate, problema cea mai mare cu care ne confruntăm este procesul care va avea loc la finele lunii martie unde riscăm în proporţie de 80% să fim declasificaţi. Am discutat pe această temă şi cu domnul ministru al Sănătăţii” a spus Paţurcă, aceasta continuând „Până acum noi ne-am judecat pe procedură, nu şi pe fond. Am fi singurul spital judeţean din ţară care se va transforma în spital municipal. Dacă nu vom respecta condiţiile pentru a rămâne la gradul 3, riscăm să ajungem la gradul 4”.

Parlamentarul social – democrat a trecut în revistă şi consecinţele nefaste, generate de pierderea procesului amintit anterior. „În cazul în care se va ajunge la această situaţie nedorită de toată lumea, bugetul va fi redus cu 20%. Vor avea loc astfel şi reduceri de personal, de paturi şi a numărului de gărzi. Suntem conştienţi că nu ne permitem această declasificare” a continuat Paţurcă.

În luna martie a anului trecut Spitalul Judeţean de Urgenţă Călăraşi a fost declasificat. Aflat în categoria a III-a cu un nivel de competenţă mediu, SJU Călăraşi a fost “retrogradat” în categoria a IV-a cu nivel de competenţă bazal. La vremea respective, managementul spitalului era asigurat de PFA Dr. Romulus Şerban, al căruia contract a fost ulterior reziliat.

Potrivit Ordinului privind aprobarea criteriilor de clasificare a spitalelor in functie de competenţă, emis de Ministerul Sănătăţii în 2011, spitalul cu nivel de competenţă bazal are un număr de 100 – 400 de paturi şi deserveşte populaţia pe o rază administrativ-teritorială de maximum 70 km, pentru afecţiuni cu grad bazal de complexitate.

Pentru clasificarea in categoria IV, spitalele trebuie sa indeplineasca, obligatoriu, urmatoarele conditii minime:

(1) In structura organizatorică a spitalului sunt aprobate, dupa caz, sectii, laboratoare, servicii de diagnostic si tratament, compartimente, structuri care acorda servicii ambulatorii de specialitate, servicii de spitalizare de zi si servicii paraclinice ambulatorii in urmatoarele specialitati :

a) anestezie şi terapie intensivă;                            

b) medicină de urgenţă;      

c) medicină internă;                                                        

d) pediatrie;                                    

e) chirurgie generală;                                       

f) obstetrică-ginecologie (sectie cu minim 1 sala de nastere);                          

g) medicină de laborator;

h) radiologie - imagistică medicală.                

(2) Spitalul are aprobate in structura organizatorică unul sau mai multe blocuri operatorii care au cel putin o sala de operatie.

(3) Spitalul furnizeaza servicii medicale spitalicesti si/sau ambulatorii, dupa caz, in toate specialitatile mentionate la alin. (1).

(4) Spitalul are incadrat personal de specialitate medico-sanitar in conformitate cu normativele de personal in vigoare, pe toate structurile prevazute la alin. (1).

(5) Continuitatea asistenţei medicale este asigurata, obligatoriu, de urmatoarele categorii de personal :

5.1. medici de specialitate :

a) medicină internă;                                                        

b) pediatrie;                                    

c) chirurgie generală;                                      

d) obstetrică-ginecologie;

5.2. medic de specialitate sau cu atestat in medicină de urgenţă;

5.3. personal sanitar mediu si auxiliar - in conformitate cu normativele de personal in vigoare.                          

(6) Prevederea de la alin. 5.2. intra in vigoare incepand cu data de 01.01.2012.      

(7) Continuitatea asistenţei medicale se asigură prin cel puţin 2 linii de gardă organizate astfel :

a) linie de garda pentru specialitatile medicale;

b) linie de garda pentru specialitatile chirurgicale.

(7) Spitalul are in dotare si sunt in stare de functionare, obligatoriu, cel putin urmatoarele echipamente si aparate medicale :

a) aparat de radiologie conventionala;

b) ecograf;

c) echipamente corespunzatoare in laboratorul de analize medicale pentru hematologie, biochimie si microbiologie;

d) in cazul spitalelor care au in structura organizatorica aprobata CPU, este obligatorie si aparatura prevazuta pentru aceste structuri in Ordinul ministrului sănătăţii publice nr. 1706/2007 privind conducerea şi organizarea unităţilor şi compartimentelor de primire a urgenţelor, cu modificarile si completarile ulterioare.