PSD Călăraşi/ R. Paţurcă: Măsurile adoptate de Guvern și asumate prin programul de guvernare se răsfrâng și asupra călărășenilor

roxana p 23 febRoxana Paţurcă a obţinut, în urma alegerilor parlamentare din 11 decembrie 2016, mandatul de senator, candidând pe lista PSD Călăraşi. Vicelider al grupului PSD din Senat, Roxana Paţurcă este membru al Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital. În interviul de mai jos, Roxana Paţurcă vorbeşte despre activitatea parlamentară, acţiunile Guvernului Grindeanu, susţinut de alianţa PSD – ALDE precum şi de ultimele evenimente derulate în cadrul organizaţiei judeţene PSD Călăraşi.

Pe 11 decembrie 2016, aţi câştigat un mandat de senator pe lista PSD Călăraşi. Pentru început, aş dori să ne împărtăşiţi primele impresii din noua dumneavoastră calitate de parlamentar.
Munca de parlamentar este solicitantă și implică o responsabilitate foarte mare din partea tuturor. Fiecare zi reprezintă o provocare, dar atunci când muncești cu plăcere este mai ușor să faci față greutăților, presiunii și stresului. Îmi place ceea ce fac prin activitatea mea parlamentară și lucrul acesta mă impulsionează să mă documentez și să ma implic 100% în toate activitățile.

Prima provocare majoră a fost Legea Bugetului de Stat. La ce ar trebui să se aştepte românii în acest an?
Bugetul de stat este cel mai ambițios buget propus de un Guvern, buget în care vorbim despre atragerea a 5,2 mld. euro din fonduri europene. Pentru anul 2017 preconizăm o creștere economică de 5,2 procente, iar pe întreg orizontul 2018-2020 preconizăm o creștere de 5%. Direcțiile de acțiune au urmărit creșterea veniturilor populației prin măsuri asumate în domeniile muncii și protecției sociale, investiții în infrastructură, sănătate, educație, agricultură și reducerea taxelor, toate ținând cont de un prag maxim de deficit bugetar de 3% (ținta de deficit bugetar cash pe anul 2017 este estimata la 2,96 din PIB, iar deficitul bugetar ESA este estimat la 2,98 din PIB). România are în viitor o mare provocare. Îmbunătățirea guvernării economice la nivelul companiilor de stat, creșterea eficienței de multiplicare a investițiilor publice, accelerarea luptei cu evaziunea fiscală și îmbunătățirea colectării, precum și creșterea potențialului de absorbție al fondurilor europene, duc către menținerea României în topul economiilor europene și creșterea nivelului de trai al membrilor societății. Scopul major al programului de guvernare vizează mai mulți români în clasa de mijloc.
Obiectivele construcției bugetare au urmărit alocarea unor sume importante pentru susținerea investițiilor publice, crearea unei politici fiscale predictibile pentru susținerea mediului de afaceri și stimularea investițiilor, măsuri privind stimularea consumului prin adoptarea unor măsuri de majorări salariale, dar și adoptarea unor măsuri sociale pentru atingerea protecției sociale pentru persoanele vârstnice, pensionari, studenți și categoriile cele mai vulnerabile.

Care ar fi priorităţile dumneavoastră pentru călărăşeni, în acest an?
Măsurile adoptate de Guvern și asumate prin programul de guvernare se răsfrâng și asupra călărășenilor. Toate măsurile realizate legate de creșteri salariale și măriri de pensii au deja impact asupra tuturor cetățenilor. Pe viitor, pe lângă celelalte măsuri pe care le voi susține din programul de guvernare și care vor avea efecte pozitive și asupra Călărașiului, doresc încurajarea investițiilor autohtone și atragerea capitalului străin pentru dezvoltarea și valorificarea mediului de afaceri călărășean.


Cum evaluaţi activitatea de până acum a Guvernului Grindeanu, sprijinit în primul rând de PSD şi ALDE?
Activitatea Guvernului este de lăudat având în vedere timpul scurt pe care miniștrii l-au avut pentru a se mobiliza și a debloca activitatea Ministerelor. Primul-ministru Sorin Grindeanu desfășoară vizite de lucru la ministere pentru a evalua activitatea acestora și pentru a stabili împreună cu miniștrii desemnați lista de priorități astfel încât să atingem principalul nostru obiectiv: implementarea programului de guvernare. Cu siguranță, măsurile și acțiunile întreprinse de Guvern, atât în mediul social, cât și legislativ, ar fi fost mult mai ușor și transparent îndeplinite dacă ar fi fost lăsați să lucreze, fără presiunea unui Președinte ce nu a acceptat o proprie înfrângere politică. De asemenea, vreau să îmi manifest susținerea față de acest Guvern și față de schimbările pe care le-au făcut legate de conducerea anumitor ministere și anume: dna. Rovana Plumb- Ministerul Fondurilor Europene, dl. Tudorel Toader- Ministerul Justiției, dl. Alexandru Petrescu- Ministerul IMM-urilor și dl. Mihai Tudose- Ministerul Economiei.

Credeţi că va reuşi PSD să implementeze cu succes toate măsurile cuprinse în programul de guvernare?
Până în prezent am reușit să îndeplinim o mare parte dintre măsurile propuse pentru primul trimestru și am încredere că vom reuși să implementăm cu succes și celelalte măsuri pe care le propunem prin programul de guvernare. Românii deja resimt efectele măririlor salariale și de pensii aprobate, reducerea taxelor și impozitelor. Programul de guvernare pe care ni l-am asumat încă din campanie și pe care românii l-au votat este unul foarte bine documentat. Toate programele și măsurile pe care le implementăm vizează toate domeniile, de la administrație publică, învățământ, sănătate, dezvoltare locală, mediul de afaceri etc. Specialiștii care au lucrat la acest program de guvernare au cautat calea cea mai sigură de implementare astfel încât măsurile să producă efecte pozitive asupra statului român și să conducă la un progres vizibil al României.

Aţi fost „acuzată” de primarul Dan Drăgulin, membru marcant al PNL, de faptul că n-aţi susţinut, dumneavoastră dar şi ceilalţi colegi din Camera Deputaţilor, nici un amendament privind Călăraşiul. Ce ne puteţi spune în acest sens?
Amendamentele propuse de către colegii mei parlamentari de Călărași au fost depuse și analizate în cadrul Comisiilor din care ei fac parte. Acestea au fost respinse în cadrul Comisiilor deoarece unele nu aveau specificată sursa de finanțare, iar altele se regăseau deja prevăzute în programul de guvernare. Din totalul de 980 de amendamente depuse, doar 28 au fost admise. Nu aș vrea să intru în detalii, dar majoritatea au construit amendamente fără a preciza pozițiile bugetare propuse, ceea ce contravine prevederilor legii 500/2002 privind Finanțele Publice cu modificările și completările ulterioare (art. 17).
În cadrul Comisiei de buget, din care fac parte, nu au fost prezenți pentru a-și susține amendamentele dl. Răducu Filipescu sau dl. Cristian Sefer pentru a se putea pune în discuție susținerea mea. În plen, ei și-au susținut amendamentele unde au primit răspunsurile necesare privind respingerea lor. Legat de amendamentele propuse, există astfel de amendamente propuse de Comisia de buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital din care fac parte. Amendamentul a fost admis și se regăsește în Anexa nr. 6 din Legea bugetului de stat pe anul 2017 ”sume defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile județene și comunale pentru anul 2017”. Acest amendament admis prevede suplimentarea sumei cu 41 mil. lei pe țară, din care județul Călărași va beneficia de aproximativ 1 milion de lei. Astfel, în Anexa nr. 6 din Legea bugetului se înregistrează o creștere a sumelor ce revin Călărașiului de la 8,325 lei în anul 2016 la 9,301 lei prevăzuți în proiectul de buget la 10,255 lei după admiterea amendamentului propus de Comisia din care fac parte.
Aș vrea să-i transmit domnului primar Dan Drăgulin, cu aceeași „drăgălășenie”, că parlamentarii PSD reprezintă cu demnitate Călărașiul și susțin fiecare măsură cuprinsă în programul de guvernare, măsuri ce sunt prioritare și pentru locuitorii Călărașiului.
Bugetul de stat cuprinde finanțarea măsurilor ce revin fiecărui Ordonator de credite, ce trebuie să ducă la îndeplinire fiecare măsură cuprinsă în programul de guvernare. Multe dintre amendamente au fost respinse tocmai din cauză că ele se regăseau în Buget, într-un alt capitol. Vă ofer spre documentare anexele din Legea bugetului pe 2017, amendamentele respinse ale parlamentarilor călărășeni cu motivația respingerii, dar și amendamentul admis propus de Comisia din care fac parte.

Recent s-a desfăşurat în cadrul PSD Călăraşi o şedinţă în cadrul căreia s-a încercat şi introducerea pe ordinea de zi a unui punct privind stabilirea alegerilor interne, la nivelul organizaţiei judeţene. Cum comentaţi demersurile initiate de colegul dvs. deputatul Iulian Iacomi, susţinut de o parte din vechea conducere executivă?
Deputatul Iulian Iacomi este colegul meu și îl respect, de aceea nu mă pot poziționa în fața sau în spatele unui coleg. Momentan, organizația nu este pregătită pentru astfel de alegeri. În urma analizelor legate de activitatea din campania electorală, vom organiza alegeri pentru fiecare organizație din județ. Trebuie să ne organizăm sistematic, vom avea alegeri pentru Organizațiile de Femei, Organizațiile de Tineret și Pensionari și abia apoi pentru Organizația Județeană. Am încredere că în momentul în care vom ajunge în pragul alegerilor, printr-o comunicare eficientă, vom avea un singur candidat.

La nivelul municipiului dar şi judeţului, PSD se află în opoziţie în raport cu puterea reprezentată de PNL. Cum vor acţiona colegii dvs, consilierii locali şi judeţeni astfel încât măcar o parte din proiectele PSD din campania pentru locale să prindă contur?
Proiectele pe care colegii mei le vor propune în cadrul celor două Consilii, Local și Județean, au la bază măsuri ce se află în interesul cetățenilor. Toate aceste proiecte sunt foarte bine întocmite și documentate, având justificare pentru utilitatea lor, dar și metodă de finanțare sustenabilă. Propunerile și proiectele consilierilor PSD vor fi făcute publice, cetățenii merită să cunoască inițiativele noastre și să știe că avem dorința și ambiția de a le îmbunătăți nivelul de trai.

În final, ce le transmiteţi călărăşenilor?
Pe 11 decembrie mi-ați oferit votul dumneavostră de încredere și vreau să vă asigur că îmi focusez activitatea pentru a nu vă dezamăgi. Este deja evident faptul că Guvernul PSD a îndeplinit în două luni multe dintre promisiunile lansate în campania electorală, calendarul de măsuri este respectat, miniștrii își fac datoria, toată lumea depune eforturi pentru a duce la bun sfârșit întregul plan de guvernare astfel încât să avem o Românie mai bună.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.