Senatorul PSD Călăraşi, Roxana Paţurcă a postat pe pagina oficială de facebook procedura şi paşii de urmat în accesarea unui proiect în cadrul Programului Start – up Nation 2018. La sfârşitul lunii februarie, ministrul IMM-urilor, Radu Oprea s-a aflat într-o vizită de lucru la Călăraşi la invitaţia Roxanei Paţurcă, explicându-le studenţilor de la Facultatea de Management, Inginerie Economică în Agricultură şi Dezvoltare Rurală din cadrul USAMV Bucureşti avantajele acestui Program prin intermediul căruia vor putea fi bugetat în acest an nu mai puţin de 10 mii de afaceri noi. Finanţarea nerambursabilă acordată este de maxim 200 de mii de lei. “Programul Start Up-Nation Romania a facut parte din programul de guvernare si vizeaza incurajarea antreprenoriatului, crearea de noi afaceri si noi locuri de munca in Romania. Programul ofera practic posibilitatea obtinerii unui grant de la stat - adica o finantare nerambursabila - de maxim 200.000 lei. Ajutorul poate acoperi chiar 100% din total cheltuieli eligibile. Programul este legiferat pentru a fi derulat anual in perioada 2017-2020. Anual el este bugetat pentru a sustine finantarea a circa 10.000 de noi afaceri.
Programul are un ghid. Acolo pot fi gasite detaliat mai multe informatii, inclusiv care sunt cheltuielile eligibile. Adica pentru ce anume pot fi folositi banii obtinuti. Cheltuielile includ: dotari cu echipamente si software, achizitia de mobilier, birotica, plata salariilor pentru angajati maxim 1 an, plata chiriei pentru maxim 1 an, realizarea unui site, achizitia unui autovehicol pentru afacere.
Ghid 2017 aici:
schema-start-up-nation
Primul pas este infiintarea unei noi firme. Conform ordonantei 10/2017 in cadrul SUN pot depune proiecte firme infiintate dupa 30 ianuarie 2017.
Domeniile de activitate eligibile sunt foarte variate. Excluse sunt domenii cum ar fi cele vizand agricultura si piscicultura, jocurile de noroc, productia si comercializarea de tutun si alcool.
Vezi lista domeniilor economice eligibile in 2017:
anexa13-llista-caen-start-up-nation
Atentie: firma va trebui sa creeze obligatoriu minim 1 loc de munca. Cu norma de 8 ore, nedeterminat. Acesta poate fi chiar asociatul in firma /antreprenorul.
Atentie: asociatul in firma sa nu mai fi avut in anul anterior infiintarii firmei o alta societate cu acelasi cod CAEN activ precum cel pentru care cere fonduri.
Al doilea pas: elaborarea Planului de afaceri.
Finantarea nerambursabila se cere pe baza unui plan de afaceri. Acesta este documentul care se depune in vederea selectarii afacerii, insotit de alte documente statutare ale firmei.
Planul de afaceri este tip, este relativ simplu, modelul este disponibil in word.
La final acesta are un buget.
Important in aceasta etapa - Estimeaza-ti punctajul! Maximizeaza-l.
La finalul modelului de plan de afaceri exista o grila de evaluare/punctare care arata ce punctaj vei obtine (maxim 100). Este foarte important sa estimezi punctajul confirm grilei si sa faci incat sa fie cat mai aproape de maxim. Printre criterii: domeniul de activitate (productia si IT au maxim, vei vedea), numarul de locuri de munca nou create, etc. Un criteriu important: ca printre angajati sa fie absolventi de invatamant obligatoriu dupa 1 ian 2013. Deci - bonus tineri! Absolventii pot sa fie chiar asociatii in firma si sa fie si angajati
Model Plan de afaceri impus: anexa1-model-plan-de-afaceri-start-up-nation
Al treilea pas: depunerea Planului de Afaceri, online
Planul se incarca online in timpul sesiunii de depunere. In 2017 sesiunea a fost in vara - iunie - iulie. Cam o luna a durat sesiunea.
Planul se incarca aici, dupa crearea unui cont:
Programe Nationale 2017
In 2017, primul an de derulare a programului, 19.296 de firme au fost create si au depus plan de afaceri in vederea obtinerii fondurilor.
Lista firmelor infiintate care au solicitat finantare:
http://www.aippimm.ro/…/65…/lista-aplicanti-rue-sun-2017.pdf
Al patrulea pas - evaluarea/ selectarea planurilor de afaceri castigatoare
Asta e pasul care nu place antreprenorilor, sa astepte
Agentiile regionale pentru IMM fac o evaluare a planurilor si mai cer clarificari firmelor. Ele trebuie sa fie foarte atente si sa raspunda in maxim 5 zile lucratoare.
In 2017 evaluarea a durat cam 3-4 luni.
Dupa evaluare din 2017, au fost selectate 10.000 (realmente, dupa diverse retrageri si renuntari, eu stiu ca sunt mai putine, acum 9.000 aproximativ putem sa zicem)
Lista firmelor care au primit aprobarea finantarii:
http://www.aippimm.ro/…/arti…/58/6623/contracte-sun-2017.pdf
Pasul 5 - semmnarea contractelor de finantare
Pasul 6 - realizarea a ceea ce scrie in planul de afaceri, obtinerea banilor nerambursabili
Atentie - pana nu semneaza contractul de finantare firma nu face niciuna din cheltuielile prevazute in plan. Mai putin consultanta.
Banii se primesc doar cand bunul (nou) a fost livrat si poate fi certificat/vazut de un ofiter de proiect. El trebuie sa fie nou, la sediul afacerii si sa corespunda cu ce era scris in planul de afaceri. Abia atunci se da bun de plata.
Pentru a avea bunul disponibil, antreprenorul poate:
- fie sa semneze contract cu furnizorul, acela ii factureaza cu termene de plata si, in termenul de plata, ofiterul de proiect vine verifica, da OK-ul, se vireaza banii de la stat la antreprenor si antreprenorul catre firma, in termenul facturii. Aceasta varianta a mers si merge daca gasesti furnizori dispusi sa accepte plata la termen, nu inainte. Cei care au gasit astfel de furnizori au luat deja banii de la stat.
- fie sa ia un credit punte, care ii ofera cash-ul ca sa isi plateasca furnizorul, pana verifica ofiterul de proiect bunul. Creditul punte se ia de la una din cele 3 banci partenere: BT, CEC, BCR. Creditul e garantat de stat in proportie de 80%, contra unui comision. In 2017 cei care au optat pentru credit punte au avut mai mult de asteptat, a durat procesarea dosarelor la banci si la fondul de garantare si contragarantare;
- fie in sistem ramburs - antreprenorul achita bunurile din resurse proprii si apoi primeste rambursarea de la stat.” a scris parlamentarul călărăşean pe pagina personală de facebook.