Noul mecanism fiscal Impozit pe venit, CAS şi CASS. R. Paţurcă: Şapte Declaraţii vor fi comasate într-una singură!

roxana si teodorovici 1

Luni, 12 martie, senatorii PSD s-au întâlnit, într-o şedinţă de grup, cu ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, subiectul dezbătut fiind Noul mecanism Fiscal Impozit pe venit, CAS şi CASS care va face obiectul unei Ordonanţe de Urgenţă ca va fi aprobată joi în şedinţă de Guvern.

Prezentă la întâlnire, senatorul Roxana Paţurcă, membră a Comsiei de Buget – finanţe, a dezvăluit pentru www.arenamedia.ro care sunt noutăţile ce vor fi introduse prin intermediul acestui nou mecanism fiscal. „Principalele obiective urmărite sunt generoase şi ele vizează în primul rând simplificarea obligațiilor declarative, prin depunerea unei singure declarații. Prin comparaţie, în 2017, se depuneau 7 Declaraţii.

Prin noul mecanism fiscal se va avea în vedere un singur termen de plată, la 15 martie anul următor celui în care se realizează veniturile. Posibilitatea de a efectua plăți pentru impozitul pe venit la venitul estimat pentru anul curent este un alt obiectiv pe care-l urmărim.

În al 4-lea rând, evaluarea  pentru încadrarea ca plătitor CAS și CASS se va face în funcție de venitul estimat pentru anul curent. În fine, un al 5-lea obiectiv urmărit se referă la posibilitatea de rectificare a declarației până la termenul de plată. Toate aceste obiective menţionate anterior vor genera până la urmă comasarea celor 7 declaraţii (D200, D201, D220, D221, D600, D604 şi D605) într-una singură.

În ceea ce priveşte termenul de depunere şi aici va fi vorba de o comasare. Dacă în 2017, existau două termene de depunere 31 ianuarie şi 25 mai, în 2018 va fi un termen de depunere, 15 iulie (definitivare an fiscal 2017 și estimare 2018). Începând cu 2019, termenul de depunere va fi 15 MARTIE (definitivare an fiscal precedent și estimare an curent). Anul acesta se mai acceptă şi varianta scrisă pentru depunere. Din 2019, depunerea se va face on-line – SPV.” a declarat parlamentarul călărăşean care a continuat menţionând că în acest an se va introduce şi un sistem de bonificaţii pentru contribuabilii care vor achita anticipat obligaţiile fiscale estimate datorate. „Pentru anul 2018 se află în analiză posibilitatea introducerii unui sistem de bonificaţii pentru contribuabilii care achită anticipat obligaţiile fiscale estimate datorate. E vorba de 5% dacă Declarația unică se depune prin sisteme electronice de transmitere la distanţă (SPV- semnătură electronică bazată pe certificat calificat) până la 15 iulie 2018. Bonificaţia se acordă din obligațiile fiscale anuale datorate achitate integral până la 15 martie 2019. O altă bonificaţie va fi tot de5%, din obligațiile fiscale anuale estimate, dacă acestea sunt achitate integral până la 15 decembrie 2018.

Avantajele pentru o persoană fizică sunt: Un singur termen de plată, Libera alegere a contribuabilului de a efectua plăţi oricând în timpul anului şi Posibilitatea utilizării resursele financiare în cursul anului în funcţie de necesităţile proprii ale contribuabilului – necondiţionarea de existenţa unor sume şi termene de plată fixe.” a continuat Paţurcă.

De asemenea, Roxana Paţurcă a trecut în revistă şi modalităţile de depunere a Declaraţiei unice subliniind că în acest sens se prefigurează şi câteva avantaje pentru contribuabil. „În ceea ce priveşte Modalităţile de depunere a Declaraţiei şi aici apar câteva avantaje. În noul sistem, depunerea se va face prin sisteme electronice de transmitere la distanţă – SPV (se va utiliza sistemul de identificare prin utilizator şi parolă) Măsurile prevăd transmiterea către contribuabil prin poştă a parolei de înrolare în SPV. Persoanele înrolate în SPV pot solicita prin acest sistem, precompletarea declaraţiei unice şi transmiterea acesteia de către ANAF. O altă măsură se referă la transmiterea prin SPV a formularului precompletat. Declaraţia unică se va descărca şi completa cu celelate informaţii de către contribuabil şi se transmite prin SPV, urmând a fi semnată cu certificatul calificat al MFP.

De asemenea depunerea se va face prin mijloace electronice e-guvernare. (semnătură electronică bazată pe certificat calificat). Contribuabilul va putea să opteze pentru descărcarea şi completarea unui formular inteligent gol (neprecompletat) de pe portalul ANAF şi depunerea lui electronică prin sistemul e-guvernare cu semnătura electronică. O altă măsură vizează completarea cu asistenţa ANAF şi a Primăriei a formularului unic inteligent şi transmiterea acestuia la ANAF de pe calculatorul Primăriei sau ANAF, fie prin SPV, fie prin e-guvernare. În fine doar pentru 2018 se mai acceptă depunerea pe suport hârtie.” a conchis senatorul PSD Călăraşi,l Roxana Paţurcă.

Potrivit noilor modificări dacă în 2017 erau nu mai puţin de 5 termene de plată (4 Plăţi anticipate (Decizie de impunere ANAF): 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie, 21 decembrie iar Plata regularizare an Impozit pe venit, CAS și CASS (Decizie de impunere ANAF): 60 de zile de la comunicarea deciziilor de impunere) din 2018 va fi un singur termen de plată: 15 martie al anului următor realizării veniturilor.

roxana si teodorovici 2

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.