Deputatul PSD de Călărași, Dumitru Coarnă arată cu degetul spre Guvernul Cîțu, format în jurul PNL care în timpul campaniei electorale a făcut risipă de promisiuni printre fermierii afectați de seceta din primăvara anului trecut, susținând prin intermediul unei declarații de presă că “mulți dintre aceștia sunt acum în pragul falimentului și trăiesc la limita subzistenței”.
Iată mai jos textul integral al Declarației de presă, depusă azi la biroul de presă al Camerei Deputaților:
“A plouat cu promisiuni electorale, dar a secat fondul pentru agricultură! Fenomenul acesta “meteorologic” ciudat se întâmplă mult prea des în noua guvernare. Legea Bugetului de Stat pe 2021 a uitat şi de fermierii care au pierdut recolte întregi din cauza secetei, şi de agricultură, care pentru mulţi români reprezintă principala activitate şi singura sursă de venit.
Amendamentul care prevedea suma de 1 miliard de lei pentru fermieri a fost respins de Comisiile parlamentare reunite pentru buget, finanţe şi bănci, care au avizat în schimb pozitiv bugetul Ministerului Agriculturii pentru anul 2021, fără să cuprindă despăgubirile pentru recoltele distruse de secetă şi fondurile pentru realizarea de sisteme de irigaţii în zonele afectate.
În ”linie” au fost votate negativ mai multe propuneri aduse proiectului de buget, inclusiv cele care privesc două subiecte de importanţă majoră ce vizează judeţul Călăraşi: acordarea despăgubirilor pentru fermierii din judeţul Calăraşi pentru culturile afectate de secetă şi realizarea unor sisteme funcţionale de irigaţii în acest judeţ.
Folosiţi ca pretext în campania electorală, banii alocaţi despăgubirilor pentru culturile de toamnă şi pentru cele de primăvară nu au mai fost acordaţi, iar fermierii călărăşeni privesc neputincioşi la ploaia de promisiuni mincinoase care nu le mai salvează recoltele, nici nu le achită creditele la bănci, mulţi dintre aceştia fiind în pragul falimentului şi trăind la limita subzistenţei.
Fiind un judeţ de câmpie, terenurile agricole ocupând peste 84% din suprafaţă, agricultura este activitatea economică principală a judeţului Călăraşi. Circa două treimi din producţia agricolă a judeţului o reprezintă aportul sectorului vegetal, acesta fiind orientat cu precădere spre culturile de cereale boabe, plante oleaginoase şi plante de nutreţ.
Cu toate că Ministrul Agriculturii a promis la mijlocul anului trecut că despăgubirile de aproape 450 milioane de euro vor ajunge încă din decembrie 2020 în conturile fermierilor din toată ţara, pentru efectele negative produse de seceta din toamna anului 2019 şi primăvara anului 2020, urmând a fi despăgubiţi 35.000 de fermieri, ale căror culturi au fost calamitate, aceste despăgubiri nu sunt prevăzute în Legea bugetului pe 2021, drept urmare nici nu s-au alocat.
Cum producţia la hectar a fost afectată în proporţie de 100%, atât la culturile de toamnă din anul 2019, cât şi la cele din primăvara anului 2020 din cauza secetei, fermierii din judeţul Călăraşi au nevoie urgentă de fonduri pentru acoperirea daunelor suferite, pentru plata ratelor la creditele contractate cu diferitele bănci şi de fonduri pentru implementarea unui sistem viabil de irigaţii pentru a preîntâmpina asemenea situaţii dezastruoase.
Agricultura judeţului Călăraşi nu îşi atinge întregul potenţial în lipsa unui sistem de irigaţii funcţional şi în condiţiile neacordării subvenţiilor pentru fermieri, acestea fiind şi principalele motive pentru care, la mai multe culturi, România înregistrează unele dintre cele mai slabe randamente la hectar din UE.
Judeţul Călăraşi merită o politică agricolă adecvată, care să răspundă eficient aşteptărilor fermierilor în ceea ce priveşte combaterea schimbărilor climatice, protecţia biodiversitătii, dar şi în vederea asigurării unui venit echitabil pentru munca şi sudoarea fermierilor, pentru că aşa cum susţinea şi Mihail Kogălniceanu “agricultura este maica neamului omenesc care hrăneşte fiii săi”.”