PSD | C. Bîrcă: Să nu uităm că investiţiile în învăţământ reprezintă viitorul

PSD | C. Bîrcă: Să nu uităm că investiţiile în învăţământ reprezintă viitorul

Deputatul PSD de Călărași, Constantin Bîrcă, a susținut în cadrul ședinței Camerei Deputaților din 17 martie o Declarație Politică cu privire la semnalarea unor probleme grave cu care se confruntă elevii.

Iată mai jos textul integral al acestei declarații:

„Declaraţia de astăzi este determinată de dorinţa de a atrage atenţia asupra problemelor grave cu care se confruntă elevii.

Aceştia s-au conformat rigorilor impuse de condiţiile pandemice, au respectat distanţarea acceptând varianta învăţământului online. Dar nu pot accepta resemnaţi încălcarea drepturilor lor, prin măsuri ce încalcă normele de politică strategică pentru sistemul de educaţie şi formare, la toate nivelurile.

Am avut recent o discuţie amplă cu reprezentanţii Consiliului judeţean al elevilor Călăraşi. Solicitarea lor, alături de alte organizaţii de elevi din ţară este axată pe deficienţele generate de indiferenţa guvernanţilor în ceea ce priveşte asigurarea accesului la educaţie.

Punctual, problemele supuse analizei constau în reducerea cifrei de şcolarizare pentru învăţământul liceal cu frecvenţă; eliminarea unor clase din planul de şcolarizare; majorarea sumelor reprezentând costuri pentru un elev; sistemul corect de digitalizare în şcoli; acordarea de facilităţi eficiente de transport; adoptarea măsurilor în ceea ce privesc meditaţiile şi interdicţia pentru profesori de a medita elevi din clasele la care predau, precum şi fiscalizarea meditaţiilor.

Solicitarea elevilor este argumentată şi impune reunirea la masa dialogului a reprezentanţilor Guvernului, Parlamentului, cadrelor didactice şi a elevilor pentru asigurarea calităţii procesului educaţional pentru toţi elevii.

Pentru exemplificare, atrag atenţia asupra faptului că eliminarea unor clase din planul de şcolarizare presupune micşorarea normelor didactice, ceea ce va conduce atât la scăderea numărului de posturi disponibile în sistem, cât şi la micşorări salariale pentru cadrele didactice.

Totodată, scăderea numărului de clase va atrage după sine supraaglomerarea claselor rămase, iar acest lucru va reduce în mod semnificativ calitatea actului educaţional.

Referitor la bugetul acordat educaţiei, nu poate fi uitat faptul că au existat divergenţe acute între ministrul de resort şi Guvern privind sumele alocate.

Pentru acordarea de facilităţi eficiente de transport am analizat atent propunerile ministeriale care conţin elemente de tergiversare, elaborarea de norme şi instrucţiuni aplicabile. Poate peste câţiva ani. Am adresat în acest sens o întrebare domnului ministru Cîmpeanu.

Să nu uităm că investiţiile în învăţământ reprezintă viitorul, altfel rămâne o tristă amintire, precum proiectul Administraţiei Prezidenţiale "România Educată" - o poveste frumoasă care transpune fără dubii versurile eminesciene: "Era pe când nu s-a zărit, azi o vedem, şi nu e!".

Mulţumesc.

Bîrcă Constantin, deputat de Călăraşi.”

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.