PSD | De ce nu poate crește vârsta de pensionare în România?

PSD | De ce nu poate crește vârsta de pensionare în România?

Senatorul Ştefan Oprea, purtătorul de cuvânt al PSD, a explicat într-o postare pe Facebook motivele pentru care vârsta de pensionare în România nu poate creşte.

„Prima știre șocantă este că anul trecut speranța de viață a scăzut cu 1,4 ani, conform datelor Eurostat.

Al doilea argument vine din faptul că trebuie analizată speranța de viață sănătoasă, un indicator ce vorbește despre calitatea vieții în ultimii ani (cât de sănătos ești).

În România un bărbat ajuns la pensie mai trăiește sănătos 6 ani și jumătate, în Germania (vârsta de pensionare este mai mare cu 7 luni) dar durata de viață sănătoasă este de 11 ani și jumătate. În Spania 12 ani și jumătate, iar în Polonia 8.

La femei vârsta de pensionare este mai mare sau egală cu cea din țările Europei Centrală și de Est, dar pensionarele trăiesc mai puțin sănătos comparativ cu celelalte țări. (Vă rog să vedeți tabelul de mai jos).

Pentru cei care au început să creadă că sunt nemuritori și veșnic sănătoși sau pur și simplu nu le pasă de mamele, tații, bunicele și bunicii lor le dau o veste proastă: chiar și ei vor îmbătrâni.

Iar cu statistica (chiar dacă este o medie) nu te joci. Speranța de viață sănătoasă în România este incomparabil mai mică cu cea din Uniunea Europeană.

Haideți să ne concentrăm mai întâi pe rezolvarea cauzelor care duc la aceste realități triste, lipsa unei alimentații și a unei vieți sănătoase din cauza sărăciei, condițiile grele de muncă și apoi să vorbim despre creșterea vârstei de pensionare.

Altfel, doar foarte puțini dintre cetățenii României vor mai beneficia de pensie.”

Recent, în cadrul ședinței Biroului Executiv al PNL, premierul Nicolae Ciucă și liderul PNL, Florin Cîțu, au prezentat un plan pentru noua sesiune parlamentară. Printre proiectele discutate se află și cele legat de creșterea vârstei de pensionare, dar și interzicerea cumulului pensie-salariu.

PSD însă nu susține un proiect de lege inițiat de PNL, aflat în circuitul parlamentar, care elimină cumulul pensie-salariu la stat și permite creșterea opțională a vârstei de pensionare la 70 de ani, au declarat pentru G4Media surse social-democrate. PSD susține că proiectul ar fi neconstituțional.

varstadepensionare

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.