După ce Camera Deputaţilor a adoptat joi, cu mai multe amendamente, proiectul de lege pentru aprobarea OUG 37/2020 privind acordarea unor facilităţi pentru împrumuturile date de instituţii de credit şi instituţii financiare nebancare anumitor categorii de debitori, liderul deputaţilor PNL a declarat, în aceeaşi zi, liberalii vor ataca la Curtea Constituţională proiectul de lege mai sus – menţionat.
"Am spus încă de la început, de când am intrat în această situaţie, că vom ataca la Curtea Constituţională absolut orice demers populist care nu are o susţinere şi o fundamentare serioasă în realitate. Din Opoziţie poţi să propui să fie mâine kilogramul de ulei un leu, să fie kilogramul de carne un leu şi 10 bani, poţi să propui absolut orice. Ideea e că trebuie să ai şi partea de responsabilitate. (...) Sigur că ordonanţa, aşa cum ne-am aşteptat, a fost modificată în Parlament şi, din acest motiv, pe ideea că lucrurile au fost deja clar stabilite de către Guvern şi nu mai era nevoie de această modificare, o să atacăm la Curtea Constituţională legea adoptată astăzi", a afirmat Roman, în plenul Camerei Deputaţilor.
“PNL își bate joc de români! Și blochează la CCR, DIN NOU, amânarea ratelor la bănci și ajutorul pentru producătorii agricoli afectați de secetă!” a fost reacţia, pe Facebook, a liderului PSD, Marcel Ciolacu care a continuat “Se țin cu dinții de ”dobânda la dobândă” și pentru asta sunt în stare să își conteste propria ordonanță! Indiferent de ce declară seara pe televizoare, acțiunile de a doua zi îi dau de gol și arată românilor adevăratele intenții: PNL nu vrea să-i ajute pe românii și firmele românești care suferă din cauza crizei! Nu îi interesează protejarea nivelului de trai al românilor! Și nici păstrarea locurilor de muncă! Nu mai sacrificați cetățenii și mediul de afaceri pentru lupta voastră politică! Trebuie să guvernați pentru ei, nu împotriva lor!”
Proiectul de lege, votat de 208 deputaţi (103 au votat împotrivă iar alţi 8 s-au abţinut!) are ca obiect de reglementare suspendarea, la cerere, a obligaţiilor de plată aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi şi comisioane, pentru o perioadă care să nu depăşească data de 31 decembrie 2020, pentru unii beneficiari ai creditelor acordate de instituţii de credit şi instituţii financiare nebancare, pe fondul posibilelor dificultăţi pe care aceştia le-ar putea întâmpina în rambursare ca urmare a efectelor pandemiei COVID-19 (persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, întreprinderi mici şi mijlocii, IFN-uri).
"Dobânda datorată de debitori, precum şi comisioanele aferente corespunzătoare sumelor scadente a căror plată a fost suspendată nu se capitalizează la soldul creditului existent, la finalul perioadei de suspendare. (...) Pentru debitori persoane fizice pentru care prelungirea maturităţii creditelor depăşeşte limita de vârstă prevăzută prin reglementările creditorilor de acordare a creditelor, creditorii procedează la restructurarea creditelor cu depăşirea limitei de vârstă", prevede, printre altele, proiectul adoptat.