D. Coarnă: Interpelare fără răspuns. CSM se ascunde în spatele Constituţiei

D. Coarnă: Interpelare fără răspuns. CSM se ascunde în spatele Constituţiei

“Obiectul interpelării formulate excedează prerogativele constituţionale ale autorităţii legislative şi, mai mult, vine în conflict cu principiul separaţiei şi echilibrului puterilor în cadrul democraţiei constituţionale”, a citat deputatul PSD Dumitru Coarnă în debutul declaraţiei politice din 15 februarie, sintetizând răspunsul oferit de CSM, semnat de preşedintele Bogdan Mateescu, la interpelarea prin care acesta a semnalat grave nereguli de natură penală la vârful instituţiei şi abuzuri comise împotriva magistraţilor.

„Pe scurt: CSM este stat în stat, judecătorii pot fi supuşi abuzurilor, dar Parlamentul, printr-un membru al său, nu are voie să se amestece. Liber la abuzuri în CSM, în rest, noi ceilalţi, respectăm legea şi separaţia puterilor în stat!”, a precizat deputatul.

“Vă mai amintiţi de fostul judecător George Cătălin Șerban, în prezent secretar de stat la Ministerul Justiţiei, care a exercitat atribuţii de secretar general al CSM chiar şi în zilele în care nu mai ocupa această funcţie de drept? Presa a relatat că Șerban a luat parte la o sedinţă a judecătorilor din Consiliu, fiind invitat în calitate de “secretar general”, fără ca, în drept, el să fie numit în acea funcţie, săvârşind astfel infracţiunea de uzurpare de calităţi oficiale, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 258 CP”, a susţinut deputatul PSD.

Deputatul a menţionat faptul că George Cătălin Șerban a fost numit în funcţia de secretar general al CSM prin trei decizii de delegare ilegale, semnate de preşedintele CSM Bogdan Mateescu, în sensul că Legea 317/2004 nu atribuie dreptul şefului CSM să delege această funcţie. Legea 317/2004 prevede în mod imperativ ca secretarul general al CSM să fie numit de către Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, nu de preşedinte prin delegare. Astfel, art. 61, pct. 2 stabileşte: “Secretarul general este numit şi revocat de Plenul CSM dintre judecătorii şi procurorii care au cel puţin 8 ani vechime în magistratură”. Însuşi preşedintele CSM poziţionează acest for superior al magistraţilor într-un etalon al ilegalităţii şi într-o zonă periculoasă, în care legea e opţională.

Magistratul Neluţa Tudorache a formulat plângere penală la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, semnalând săvârşirea unor infracţiuni de abuz în serviciu, uzurpare de calităţi oficiale şi trafic de influenţă săvârşite de către cei din conducerea CSM (Bogdan Mateescu şi George Șerban). Totodată, Tudorache Neluţa a mai sesizat şi alte aspecte în ceea ce priveşte hărţuirea sa, prin înscenarea unor proceduri disciplinare de către fosta conducere a Tribunalului Călăraşi, suspendarea nelegală din funcţie, încălcarea condiţiilor de muncă, dar şi presiunile la care a fost supusă, pentru emiterea de soluţii în anumite dosare.

“În timp ce noi încercăm prin pârghiile conferite de lege să remediem probleme grave semnalate chiar de magistraţi, în CSM şi la Ministerul Justiţiei lucrurile stau diferit. Astfel, secretarul de stat George Cătălin Șerban (cercetat penal de către Parchetul General) a participat în data de 4 februarie 2022 la reuniunea informală a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, desfăşurată la Lille, în Franţa, unde se pare că a discutat teme de actualitate în domeniul justiţiei. Iar preşedintele CSM, Bogdan Mateescu, se ascunde după Constituţie, evită să răspundă coerent solicitării noastre şi, mai mult de atât, ne îndeamnă pe un ton sarcastic să citim legea. De citit, mulţi o citesc, puţini o înţeleg şi mai puţini o respectă. De pildă, art. 133, alin. 1 din Constituţia României, conform căruia “Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independenţei justiţiei”, pare un text de lege ce ridică mari dificultăţi în practică preşedintelui CSM, Bogdan Mateescu, ca şi prietenului său, secretarul de stat la Ministerul Justiţiei, George Șerban”, a subliniat Dumitru Coarnă în finalul declaraţiei sale politice.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.