D. Coarnă: Fostul judecător George Cătălin Șerban şi-a însuşit calitatea de secretar general al CSM fără a îndeplini condiţiile legale

D. Coarnă: Fostul judecător George Cătălin Șerban şi-a însuşit calitatea de secretar general al CSM fără a îndeplini condiţiile legale

Fostul judecător George Cătălin Șerban (devenit secretar de stat la Ministerul Justiţiei), “uzurpatorul” în limbaj mediatic, a exercitat atribuţii de secretar general al CSM chiar şi în zilele în care nu mai ocupa această funcţie de drept

În declaraţia politică din 16 noiembrie 2021, deputatul PSD, Dumitru Coarnă, expune cazul fostului judecător George Cătălin Șerban, în prezent secretar de stat la Ministerul Justiţiei, aşa cum rezultă din investigaţiile realizate de jurnaliştii publicaţiei Lumea Justiţiei.

Presa relatează că Șerban a luat parte la o sedinţă a judecătorilor din Consiliu, fiind invitat în calitate de “secretar general”, fără ca în realitate el să fie numit de drept în acea funcţie şi a comis, astfel, infracţiunea de uzurpare de calităţi oficiale, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 258 CP.

“Lumea Justiţiei a dezvăluit lucruri de neimaginat care se întâmplă la CSM, în mandatul de preşedinte deţinut de judecătorul Bogdan Mateescu, care poziţionează acest for superior al magistraţilor nu într-un etalon al legalităţii şi moralităţii, aşa cum ar trebui, ci mai degrabă într-un tărâm paralel cu statul de drept în care legea a devenit facultativă”, a susţinut deputatul PSD.

Judecătorul George Cătălin Șerban a fost “uns” în funcţia de secretar general al CSM prin trei decizii de delegare ilegale ale preşedintelui CSM Bogdan Mateescu, în sensul că legea nu atribuie dreptul şefului CSM să delege această funcţie, legea prevede, în schimb, în mod imperativ că secretarul general al CSM este numit de către Plenul Consiliului Superior al Magistraturii. Însă George Cătălin Șerban a fost delegat de trei ori, de fiecare dată pentru câte trei luni: prima delegare a început în 11 ianuarie 2021, a doua delegare a început în 14 aprilie 2021, iar a treia delegare a început în 16 iulie 2021. Observăm, deci, că între delegări au fost mai multe zile în care această funcţie nu a fost ocupată în drept.

“Se naşte întrebarea logică: ce a făcut judecătorul George Cătălin Șerban în zilele de 11, 12 şi 13 aprilie 2021 şi în 14 şi 15 iulie 2021, zile în care, în drept, nu îndeplinea această funcţie întrucât se afla între delegări? Presupunem că a îndeplinit atribuţii de secretar general al CSM cu încălcarea legii”, a declarat deputatul.

Fostul judecător George Cătălin Șerban, vestit pentru averea sa de 1,5 milioane euro, pe care a reuşit să o strângă de-a lungul carierei de magistrat, şi-a însuşit calitatea de secretar general al CSM fără a îndeplini condiţiile legale. Dovada se regăseşte pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii!

Referitor la acelaşi personaj, fosta judecătoare de la Tribunalul Călăraşi, Neluţa Tudorache, susţine că “Inspecţia judiciară şi Secţia pentru judecători au refuzat să verifice cum fostul secretar general a intrat în avocatură pe uşa din dos, deşi nu îndeplinea condiţiile de intrare în profesie fără examen, întrucât nu a fost judecător la ÎCCJ”.

De asemenea, judecătoarea şi-a exprimat nemulţumirea pentru faptul că membrii CSM nu au luat nicio poziţie oficială după ce au devenit publice informaţiile privind delegarea nelegală a fostului judecător Șerban în funcţia de secretar general, prin decizii administrative emise de Mateescu cu încălcarea flagrantă a legii.

“A devenit o regulă ca posturile de conducere în aparatul administrativ al CSM să nu fie scoase la concurs, tocmai pentru a putea fi detaşaţi şi apoi delegaţi în funcţie judecători dispuşi să execute ordinele preşedintelui CSM, această practică este periculoasă în sensul că în astfel de funcţii nu vor ajunge niciodată judecători verticali şi competenţi”, consideră judecătoarea Neluţa Tudorache.

“Au fost raportate abuzuri care nu pot fi trecute sub tăcere, abuzuri comise în ograda CSM, instituţie care, conform art.132, alin. 1 din Constituţia României, trebuie să rămână un garant al independenţei justiţiei şi nu un complice la încălcarea legii”, a subliniat Dumitru Coarnă în finalul declaraţiei sale politice.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.