Se întâmplă în Consiliul Judeţean Călăraşi şi-ţi vine să-ţi cruce cu ambele mâini! Un ales judeţean PNL a avut luni, la finalul unei şedinţe de îndată o intervenţie care a stârnit rumoare. Vasile Nedelcu, fost senator în perioada 2008 – 2012, a cerut conducerii CJ suplimentarea indemnizaţiei de consilier judeţean în cazul în care dumnealui şi colegii săi sunt convocaţi în plen, într-o lună, nu doar pentru şedinţele ordinare. Ci şi atunci când sunt „chemaţi” de acasă pentru şedinţele extraordinare şi / sau de îndată. „Domnule preşedinte, stimaţi colegi, conform Regulamentului de organizare şi funcţionare a CJ, consilierii judeţeni sunt plătiţi pentru o şedinţă ordinară şi două şedinţe de comisie. Din acest punct de vedere, spun că că şedinţele extraordinare sau cele de îndată trebuiesc plătite. Din acest motiv, propun ca şedinţele de Consiliu, extraordinare şi de îndată, să fie plătite consilierilor judeţeni. (...) Orice muncă prestată în plus, se plăteşte. (...) Nu suntem obligaţi să venim la celelalte şedinţe.” a declarat consilierul liberal, intrigat de faptul că şi în urma votului său, au fost mărite în mod considerabil salariile angajaţilor dar şi al conducerii Consiliului Judeţean. Nu şi indemnizaţia de consilier judeţean într-un procent semnificativ!
Solicitarea fostului senator care în mandatul său a schimbat două partide, PNL şi UNPR, e cel puţin „caraghioasă”! Dumnealui dovedeşte carenţe majore în ceea ce priveşte cunoaşterea legislaţiei care reglementează activitatea unui consilier judeţean. Aleşii judeţeni sunt plătiţi doar în cazul participării la o şedinţă ordinară de plen şi la două şedinţe de comisie, indemnizaţia lunară fiind de cel mult 10% din indemnizaţia preşedintelui Consiliului Judeţean. În plus, cheltuielile de deplasare se decontează de către Consiliul Judeţean. În ceea ce priveşte şedinţele extraordinare şi cele de îndată, convocarea consilierilor judeţeni se face în conformitate cu prevederile art. 94 (1), (2), (3) şi (4) din Legea 215 / 2004.
Dacă a vrut să facă o glumă bună, la început de săptămână, înseamnă că i-a ieşit lui Vasile Nedelcu. Dacă a vorbit serios, rezultă că nu doar dumnealui ci şi partidul pe listele căruia a candidat are o problemă. Altădată se cuvine să fie mult mai atent atunci când îşi recrutează candidaţii pentru astfel de instituţii.
Pe de altă parte, m-aşteptam la altceva din partea unui liberal, cu atât mai mult de „anvergura” lui Vasile Nedelcu. De exemplu, să propună măcar colegilor săi de partid, dacă nu şi adversarilor politici de la PSD şi ALDE, renunţarea la indemnizaţii aferente lunilor noiembrie şi decembrie şi donarea lor unor Centre de plasament din judeţ. Tot se apropie Crăciunul, cu paşi mari.
Vasile Nedelcu nu-i un consilier oarecare. Are o bogată experienţă profesională şi în plus nu-i un politician de duzină. A fost parlamentar şi chiar şef de organizaţie judeţeană al unui partid, UNPR, care în 2010, alături de PDL, nu s-a opus tăierilor de salarii dictate de Traian Băsescu de la Cotroceni.
De data asta, observ, cu surprindere, că a dat cu bâta în baltă, lăsând impresia că noi cetăţenii am fi onoraţi de faptul că dumnealui ne reprezinte în „parlamentul judeţului” şi nu invers. Sunt convins că dacă ar fi rostit o astfel de „gogomânie”, în toiul campaniei electorale, din urmă cu un an, atât dumnealui cât şi PNL, n-ar mai fi luat nici un vot din partea călărăşenilor!
Legea 215 / 2001 - ART. 94
(1) Consiliul judeţean se întruneşte în şedinţă ordinară în fiecare lună, la convocarea preşedintelui consiliului judeţean.
(2) Consiliul judeţean se poate întruni şi în şedinţe extraordinare ori de câte ori este necesar, la cererea preşedintelui sau a cel puţin unei treimi din numărul membrilor consiliului ori la solicitarea prefectului, adresată preşedintelui consiliului judeţean, în cazuri excepţionale care necesită adoptarea de măsuri imediate pentru prevenirea, limitarea sau înlăturarea urmărilor calamităţilor, catastrofelor, incendiilor, epidemiilor sau epizootiilor, precum şi pentru apărarea ordinii şi liniştii publice.
(3) Convocarea consiliului judeţean se face în scris, prin intermediul secretarului general al judeţului, cu cel puţin 5 zile înaintea şedinţelor ordinare sau cu cel mult 3 zile înaintea celor extraordinare.
(4) În caz de forţă majoră şi de maximă urgenţă pentru rezolvarea intereselor locuitorilor judeţului convocarea consiliului judeţean se face de îndată.