Liderul PNL Călăraşi, Dan Drăgulin, a fost întrebat recent dacă susţine proiectul de lege privind pensiile speciale ale aleşilor locali, susţinut iniţial de parlamentari de la toate partidele cu excepţia USR. „E vorba de circa 1000 de lei pentru 3 mandate complete. Mie mi se pare corect, legat de aceste pensii speciale: ori toţi, ori nici unul. Nici parlamentarii să nu aibă pensii speciale. (...) Mă abţin să fac o apreciere cu privire la acest proiect de lege. Oricum sunt convins că va fi atacat. Poziţia oficială a PNL este, clar, că nu va vota acest proiect. Eu nu pot să fiu altfel decât alături de cei care susţin acest lucru.” a declarat recent Drăgulin. Din 2004 şi până în prezent, Drăgulin a deţinut 2 mandate de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean (2004 - 2012) şi 2 de primar (2012 - ).
Deputatul PNL Corneliu Olaru, iniţiatorul proiectului de lege privind pensiile speciale ale aleşilor locali, a anunţat că PNL îşi retrage semnăturile, afirmând că liberalii susţin oricum majorarea pensiilor mici. Deputatul a anunţat că el îşi retrage semnătura, dar totuşi va vota proiectul, deoarece nu îl lasă sufletul să fie împotriva aleşilor locali.
„Cred că s-a înţeles greşit şi vorbea cineva de pensii speciale. Eu n-am depus un proiect cu privire la pensiile speciale, era vorba de o indemnizaţie de mandat de limită de vârstă (…) Eu am zis că Liga aleşilor locali din România a susţinut mult şi, de fapt, pe bună dreptate, că ei au nişte pensii foarte mici (…) Eu să ştiţi că n-am ştiut decizia BEx al PNL, am depus-o (iniţiativa legislativă – n.r.) înainte de decizie. Noi, PNL, susţinem anumite pensii speciale la militari, la magistraţi, aşa cum îşi doreşte şi UE, însă, că am depus un proiect eu în calitate de fost primar, actualmente parlamentar, l-am depus la solicitarea primarilor din România. Dacă ştiam de BEx (…) cred că nu depuneam în forma în care l-am depus. Să nu se creadă că PNL nu este de acord cu majorarea pensiilor. Sunt atâtea inechităţi cu privire la pensionari şi cred că, atunci când vom iniţia un nou proiect de pensie, vom începe cu pensiile cele sub 1.000 (de lei -n.r.) şi ne vom duce şi la pensiile aleşilor locali”, a declarat deputatul PNL Corneliu Olaru, iniţiatorul proiectului.
Acesta susţine că el a propus o majorare de 0,25%, dar, de fapt, este de 25%.
Olaru susţine că PNL nu mai susţine proiectul, dar va reveni cu unul nou. El a mai spus că nu consideră proiectul o greşeală, afirmând că, totuşi, iniţiativa nu va fi retrasă în totalitate.
Parlamentari PSD, UDMR, PNL şi PMP vor ca primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de CJ să primească pensii speciale, cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă urmând să fie suportat din bugetele locale ale UAT şi plătit de acestea, potrivit unui proiect de lege.
„Începând cu 1 ianuarie 2019, primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice sau ale vârstei standard reduse în conformitate cu legea au dreptul, la încetarea mandatului, la indemnizaţie specială pentru limită de vârstă, dacă sunt realeşi pentru un nou mandat”, potrivit unui proiect care modifică Legea 393/2004 privind Statul aleşilor locali.
Primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene ar urma să beneficieze de indemnizaţia pentru limită de vârstă de la data la care li se acordă drepturile de pensie pentru limită de vârstă, dar nu mai devreme de data încetării mandatului.
„Indemnizaţia pentru limită de vârstă se cumulează cu orice tip de pensie şi cu orice alte venituri realizate. Cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă se acordă în limita a 3 mandate complete şi se calculează ca produs al numărului de mandate cu 0,25 din salariul de bază minim brut garantat în plată. (475 lei la nivelul prezent al salariului minim brut, de 1900 lei - n.r.). Indemnizaţia pentru limită de vârstă se actualizează ori de câte ori se majorează sau se indexează salariul de bază minim brut garantat în plată”, potrivit sursei citate.
Cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă se suportă din bugetele locale a unităţilor administrativ teritoriale şi se plăteşte de către acestea, se arată în proiectul de lege.
Nu beneficiată de indemnizaţia pentru limită de vârstă aleşii care au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea unei infracţiuni de corupţie prevăzute la art. 289-291 şi la art. 254-257 din Codul Penal.
Nu sunt îndreptăţi să primească pensie specială nici aleşii urmăriţi penal sau trimişi în judecată pentru comiterea, în execritarea funcţiei, a unor infracţiuni de corupţie. În cazul achitării, aceştia pot obţine indemnizaţia de vârstă.
Nivelul redus al pensiilor pentru limită de vârstă de care beneficiază primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii CJ generează profunde inechităţi între pensiile primite de aceştia şi cele primite de unii subodonaţi ai acestora, susţin iniţiatorii în expunerea de motive.
Parlamentarii care au depus proiectul de lege au precizat că au avut în vedere criticile formulate de CCR, Decizia 581/2016 şi au „asumat observaţiile formulate” de CCR.
Senatul este for decizional.