Prefecţii apolitici au fost întotdeauna…politici!

Aflat într-o vizibilă criză de idei pe care să le transforme în muniţie pentru distrugerea PSD (nu înţeleg de ce nu recurge la acea Carte neagră a guvernării PSD – ALDE, citind filă cu filă tot ce scrie acolo!) şi neputând scoate o vorbă despre realitatea crudă călărăşeană întrucât ar însemna să-şi ia proprii colegi la bastoane (nicio şoaptă văd despre “penalii” din PNL Călăraşi!), domnul senator Răducu Filipescu a surprins recent opinia publică cu o temă care nu-i prea face cinste. Domnia sa consideră că politizarea funcţiei de prefect ar produce un haos de neimaginat în ţară, înfierând cu mânie proletară obiectivul politic asumat de PSD prin intermediul Codului Administrativ,. “Una dintre problemele care nu sunt în regulă este politizarea prefecţilor. Prefectul, după momentul în care este declarat om politic, va deveni un fel de prim-secretar. Ar putea, astfel, apărea ideea ca şi secretarul general al Prefecturi să devină politic. Un fel de secretar al tuturor secretarilor din toate unităţile administrativ teritoriale. Practic, secretarul Primăriei ar fi subordonat cumva secretarului general al Prefecturii. Iar primarul cumva ajunge şi el subordonat prefectului. Nu e deloc în regulă. Prefectul trebuie să fie apolitic, şi indiferent dacă se schimbă guvernul, el trebuie să rămână pe funcţie. Dacă l-ai politizat înseamnă că pleacă odată cu partidul lui. Şi ce facem? Facem haos în ţara asta… Noi, liberalii, ne vom opune categoric politizării prefecţilor.” a spus recent domnul senator Filipescu, într-o conferinţă de presă care a mai adăugat “Trebuie să privim în spatele acestei intenţii de politizare. Să vedem care este pasul următor. Dacă îi politizează înseamnă că le dă putere, că nu-i politizează să-i ţină degeaba în Prefectură. Şi ne vom trezi cu prefecţi, cum erau prim-secretarii PCR pe vremuri, care să taie şi să spânzure în toate localităţile. Sub nici o formă nu putem să fim de acord cu aşa ceva, pentru că nu este normal şi democratic.” #Vigilent, că doar aşa trebuie să fie un politician aflat în opoziţie. Are dreptate domnul senator: Va fi tragedie fără margini în ţară!

Până mai ieri simpatizant al modelului de administraţie American, în sensul în care dacă se schimbă “Puterea” indiferent de partidul pe care o deţine, pleacă acasă şi cei 6000 de functionari care au slujit-o, domnul Filipescu şi-a schimbat brusc principiile trecând, după cum se observă, pe partea cealaltă a baricadei.

În România, există, de prin 2004, Legea 340 privind prefectul şi instituţia prefectului care stipulează la Art. 17 că “Prefectul şi subprefectul nu pot fi membri ai unui partid politic sau ai unei organizaţii careia îi este aplicabil acelaşi regim juridic ca şi partidelor politice, potrivit legii, sub sancţiunea destituirii lor din funcţia publică.”

De când a apărut această lege şi până în 2016, domnul Filipescu a fost preşedinte al Consiliului Judeţean Călăraşi şi ştie prea bine că nici un partid, din cele care s-au perindat la guvernare în această perioadă, inclusiv PNL, n-a dat doi bani pe un astfel de articol. Doar pe hărtie, lucrurile au fost grozave pentru că hârtia, până la urmă, suportă orice!

S-o luăm pe rând.

În momentul apariţiei legii, prefect al judeţului a fost Jenel Şerban, instalat politic, la începutul lunii ianuarie 2005, de PC, iar după ce a fost “încurajat” să părăsească funcţia în toamna anului 2008, s-a înscris în PNL ca să devină deputat. Curat apolitic!

După Jenel Şerban, următorul prefect a fost Lilian Ostropel, acum Onescu. Mai întâi subprefect şi apoi prefect plin, Ostropel era şi este un liberal în cuget şi-n simţire trimis de PNL la Călăraşi la “recomandarea” lui Daniel Chiţoiu, naşul său. Ba chiar a stat aşa de departe de domnul Filipescu încât au devenit şi prieteni de familie. Curat apolitic şi Lilian Onescu!

După Lilian Onescu, conducerea Instituţiei Prefectului a fost preluată de Doru Ioan Tărăcilă, fondator şi preşedinte al PSD Călăraşi. Degeaba s-o fi străduit domnul Tărăcilă să devină peste noapte apolitic pentru că nu i-a ieşit!

După ce PSD a ieşit într-o zip e la prânz de la guvernare, “Puterea” a fost preluată de PDL care a politizat funcţia de prefect într-o noapte. Nu ca hoţii, că doar era un partid cinstit! Subprefectul de atunci, Niculae Enciu a devenit prefect iar Emil Muşat, fost candidat PDL pentru Senat la parlamentarele din toamna anului 2008, a rămas în continuare subprefect. Ba chiar a devenit şi prefect, funcţie pe care a ocupat-o până în mai 2012 când “Puterea” a fost preluată de USL. Ambii au fost atât de apolitici încât primul s-a întors tot în politică în dar nu în PDL ci PNL iar cel de-al doilea a încercat fără succes să devină deputat în Colegiul 1 Călăraşi din partea PDL în 2012.

Odată cu preluarea frâielor guvernării de către USL (PSD – PNL – PC), conducerea prefecturii a revenit lui George Iacob, susţinut direct de PSD. Subprefect a fost numit, tot un “apolitic”, Ion Stan, fost membru PDL apoi PNL, şi apropiat al preşedintelui CJ Călăraşi, ghici cine? , domnul Filipescu! PNL a încercat să politizeze chiar şi Cancelaria prefectului “plantând” acolo un membru de-al său care a fost dată afară până la urmă după ce s-au prins pesediştii grupaţi în jurul lui Iacob că “omu”” avea şi alte treburi de făcut!

În anul în care Guvernul era condus de Cioloş şi tehnocraţi deghizaţi, domnul Filipescu s-a cam tot chinuit să-l schimbe pe George Iacob cu un apropiat însă n-a reuşit. Ba chiar şi domnul Iliuţă a făcut drumuri la Bucureşti, doar – doar şi-o pune omul de încredere acolo!

Într-o vreme în care avem nevoie de aleşi serioşi care să credibilizeze Parlamentul, să construiască legi normale, simple şi eficiente pentru toată lumea, domnul senator Filipescu ţine morţiş să ne arate contrariul fluturând un soi de ipoxrizie sulfuroasă care nu-i face cinste!

Mai spune domnul senator că ne vom trezi cu prefecţi, în urma politizării, cum erau prim secretarii PCR pe vremuri care vor tăia şi spânzura prin toate localităţile! O altă #prostiefărămargini!

Prefecţii nu sunt şi nici nu vor fi ordonatori de credite. Mie mi se pare că de-a lungul timpului, mai degrabă preşedinţii de Consilii Judeţene s-au cam purtat ca prim secretarii PCR de odinioară. Pentru că ei au la îndemână bugete, au şi pixul cu care pot da banii cui şi cât vor. Dacă se întâmplă (caz fericit la Călăraşi în 2008!) să mai ai şi o legătură directă cu premierul, aşa cum a avut chiar domnul Filipescu cu prim – minstrul de la acea vreme, Călin Popescu Tăriceanu, atunci ai toate şansele să-ţi maximizeză şansele de câştig ale mandatului de preşedinte al Consiliului Judeţean, deşi în toate sondajele figurai pe locul 3. Sigur şi-aduce aminte domnul Filipescu cum l-a convins pe Tăriceanu să-i dea zeci de miliarde de lei vechi de la bugetul naţional pe care i-a direcţionat apoi preferenţial spre primarii PNL pentru finanţarea unor proiecte locale, netezindu-şi astfel cu ajutorul lor, drumul spre victorie!

În realitate, de la apariţia legii şi până astăzi, prefecţii apolitici au fost întotdeauna...politici. PSD şi ALDE, spre deosebire de PNL încearcă doar să pună capăt ipocriziei!

Având în vedere experienţa în administraţie şi în politică, mă aşteptam la o altfel de prestaţie ca senator a domnului Filipescu. Promisese în campania pentru Parlament două – trei mari proiecte pe care nici măcar nu le-a iniţiat! Preferă, în mod inexplicabil, să apeleze la astfel de teme false îmbâcsite de aburii ipocriziei decât să slujească cu adevărat priorităţile reale ale călărăşenilor. Iar dacă războiul cu Iliuţă nu-i mai aduce satisfacţii, atunci să-şi concentreze energiile şi înspre propuneri legislative serioase, sănătoase în beneficiul real al votanţilor. Acel Cod al administraţiei publice locale care să cuprindă într-o formă simplificată toată legislatia stufoasă cu care se confruntă primăriile şi Consiliile Judeţene, la care făcea referire în campanie riscă să devină o Fata Morgana.

Altfel, sper ca în această primăvară care se încăpăţânează să apară, domnia să capete şi mai multă poftă de muncă întrucât iniţiativele legislative pe care şi-a pus autograful, cel puţin până acum, sunt şi puţine dar şi fără finalitate.