Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, consideră ca abuzul în serviciu trebuie redefinit, în contextul în care actuala definiţie datează din 1968, şi se declară încrezător că "legiuitorul va găsi formula cea mai bună" în acest sens.
Totodată, în opinia sa, Codul penal român este mult mai coercitiv decât cele ale altor state democratice. "Noi trebuie să continuam procesul acesta prin care prevenţia să fie pe primul plan, prin care coerciţia, pedeapsa să fie ultima soluţie (...) adică societatea nu trebuie să fie canalizată pe ideea construim penitenciare şi-i băgăm la inchisoare", afirmă Toader.
„Discuţia privind abuzul în serviciu nu este una nouă. Ea există în spaţiul public din România de câţiva ani de zile, iar nici până acum nu s-a ajuns la o concluzie.” e de părere liderul ALDE Călăraşi, Laurenţiu State, care a continuat “Situaţia privind abuzul în serviciu trebuie să fie clarificată şi în România. Abuzul în serviciu, cel care există azi în Codul Penal, este o reminiscenţă comunistă. România trebuie să se raporteze la legislaţia europeană care constituie un model fără îndoială şi pentru ţara noastră, să ne uitâm că sunt ţări în care nu există această prevedere de abuz în serviciu. Aceste prevederi din Codul Penal erau folosite cu precădere ca instrumente politice de eliminare a unora care sunt incomozi în regimul comunist. La fel cum s-a întâmplat în ultima perioadă şi în România. Nu e nicio diferenţă.”
State consideră că problema abuzului în serviciu ar trebui abordată “dintr-o perspectivă europeană, aşa cum este reglementat în alte ţări europene, trebuie să facem şi noi. Amplitudinea dosarelor, numărul de dosare făcute pe abuz în serviciu, a făcut ca România să deţină nişte recorduri triste şi nedorite.”