C.P. Tăriceanu: Trebuie găsită cea mai bună şi rapidă soluţie pentru a declasifica protocoalele SRI

C.P. Tăriceanu: Trebuie găsită cea mai bună şi rapidă soluţie pentru a declasifica protocoalele SRI

Președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat că trebuie găsită cea mai bună şi rapidă soluţie pentru declasificarea protocoalelor SRI. Liderul ALDE a subliniat că judecătorii constituţionali nu au decis că acestea ar fi legale, ci doar că actul normativ privind declasificarea lor este neconstituţional.

„Curtea Constituţională este suverană în aceste chestiuni şi, chiar dacă sunt lucruri pe care le văd diferit şi nu ne convin la nivelul coaliţiei, trebuie să respectăm decizia CCR. Problema politică şi juridică a ilegalităţii protocoalelor rămâne. Prin urmare, CCR nu a hotărât că protocoalele ar fi legale, ci numai că legea privind declasificarea este ilegală. Protocoalele, în continuare, toţi juriştii consideră că sunt ilegale şi trebuie găsită cea mai bună soluţie şi cea mai rapidă pentru a declasifica aceste protocoale. Deci, CCR nu are obiecţiuni faţă de problema de fond, ci numai faţă de formula de legiferare, pe care o consideră neconstituţională”, a afirmat Tăriceanu.

Liderul ALDE a mai spus că decizia CCR nu pune în discuţie legalitatea protocoalelor, ele fiind în continuare ilegale. Totodată, președintele ALDE a spus că nu a avut nicio discuție cu ministrul de Justiție.

„Decizia CCR nu pune în discuţie legalitatea protocoalelor. Ele rămân în continuare să fie considerate ilegale. Nu intră pe fond, dar protocoalele nu au cum şi acest lucru e bine să îl reţinem şi acceptăm cu toţi – unică autoritate legiuitoare în România, ca în toate ţările cu democraţie parlamentară, este Parlamentul. Nu are nimeni dreptul să legifereze alături de Parlament, cu excepţia Guvernului care este autoritate legiuitoare delegată. Deci, protocoalele sunt ilegale. Deci, trebuie să găsim forma legală şi constituţională pentru a le declasifica. (…) Eu cred că acesta este un interes public general. Cred că pentru toată lumea trebuie să fie o preocupare serioasă ca în România să nu avem instituţii care legiferează paralel. Dacă facem toată ziua discuţii din astea savante şi invocăm statul de drept, atunci să vorbim în mod corect de statul de drept. Nu poate să fie vorba de stat de drept când SRI cu Procuratura legiferează în România. Dacă acceptăm o definiţie minimă a statului de drept, înseamnă că Parlamentul este, aşa cum v-am spus înainte, singura autoritate legiuitoare”, a explicat Călin Popescu-Tăriceanu.

Președintele ALDE a mai anunțat că va căuta noi soluții pentru declasificarea protocoalelor dintre SRI și instituțiile din justiție.

„În ceea ce mă priveşte, nu am de gând să depun armele şi să trecem cu buretele peste chestiunea cu protocoalele, să lăsăm protocoalele care s-au declasificat să fie însoţite de un toptan de protocoale care sunt ţinute bine de domnul Lazăr sub cheia pe care scrie ‘inginerii juridice'”, a declarat preşedintele ALDE.

Sursa www.alde.ro

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.