ALDE / L. State: Situaţia de la Budeşti a fost, într-adevăr, destul de delicată

ALDE / L. State: Situaţia de la Budeşti a fost, într-adevăr, destul de delicată

Consiliul Local Budeşti risca să se dizolve în urma demisiilor a 9 consilieri locali de la UNPR, ALDE, PSD şi PNL, la finele lunii decembrie 2018. Situaţia a revenit la normal în urmă cu vreo două săptămâni. Două consiliere liberale au revenit asupra deciziei pentru întrunirea cvorumului care a dat posibilitate reîntregirii numărului de aleşi locali de la UNPR şi ALDE.

Liderul judeţean ALDE Călăraşi, Laurenţiu State, susţine că acţiunea de dizolvare a Consiliului Local a fost iniţiată de PNL prin liderul său, Mihai Ilie, despre care se spune că ar fi fost „ajutat” chiar de fratele său, secretarul UAT. Acum lucrurile au reintrat în normalitate iar prioritatea Executivului o reprezintă aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli, inclusiv a listei de investiţii pe 2019.

 

Domnule State, până la urmă s-a rezolvat şi situaţia din Consiliul Local Budeşti care părea scăpată de sub control. Cum au decurs lucrurile?

A fost, într-adevăr, o situaţie destul de delicată din punctul meu de vedere, iniţiată de aripa PNL, în speţă de dl. Mihai Ilie, care nu ascund, a fost candidatul nostru pentru primărie şi a avut un rezultat destul de apreciabil dar din motive personale a ales să urce în barca liberalilor, la momentul acesta având chiar funcţia de preşedinte al organizaţiei locale PNL Budeşti. La un moment dat, dumnealui a iniţiat acest curent de dizolvare a Consiliului Local, determinând din anumite simpatii sau din alte considerente decizia consilierilor. Un număr de 8 consilieri au luat hotărârea să-şi înainteze demisiile. În primă fază a fost un consilier de-al nostru, dl. Bumbăcel care a demisionat pe 11 decembrie iar ceilalţi în data de 28 decembrie 2018. Ca urmare a acestor demisii, Consiliul Local a luat act de ele, au fost înregistrate, numai că în ceea ce ne priveşte pe noi, ALDE, având doi consilieri, pe dl. Bumbăcel Gheorghe şi Ionel Matei, iniţiasem deja procedura de excludere a acestora. Din câte cunosc, ceilalţi consilieri care şi-au depus demisiile provin 3 de la UNPR, 2 de la PNL iar cel de-al treilea, tot de la PNL, a fost propus pentru excludere însă nu au fost înaintate aceste documente şi prin urmare dna. Tudor avea dreptul să participe la lucrările şedinţei de Consiliul Local, ceea ce s-a şi întâmplat. Aş vrea să vă mai spun că fosta primăriţă, dna. Lefter, înainte de a se întocmi materialele de şedinţă, a revenit asupra demisiei. Tot asupra demisiei a vrut să revină şi dl. Ciună de la PSD, dar revenirea fiind tardivă, nu şi-a mai produs efecte. Drept urmare, PSD nu a mai nominalizat persoana care să-l înlocuiască pe dl. Ciună, urmând să depună ulterior, documentaţia.

Această discuţie în ceea ce-i priveşte pe consilierii ALDE şi cei PSD, s-a purtat cu dl. Iacomi de la PSD şi împreună cu echipe de lucru, din ambele părţi ne-am deplasat la Budeşti unde am discutat cu ei, la această discuţie participând şi un consilier UNPR care a rămas în Consiliu. Au mai fost prezenţi, bineînţeles, şi cei de la UNPR care i-au prezentat pe cei 3 supleanţi care i-au înlocuit pe cei demisionaţi.

În şedinţa din ianuarie, numărul consilierilor în funcţie a fost de 13, urmând ca PNL să-şi regleze aspectele interne.

Pe această cale vreau să-i mulţumesc domnului Iacomi şi echipei de la PSD, vreau să spun că alianţa PSD-ALDE funcţionează la Budeşti. Chiar şi cu UNPR merge datorită implicării domnului preşedinte Buricea şi pe această cale îi mulţumesc, pentru că a dat dovadă de maturitate politică prin refacerea Consiliului Local.

Toată povestea asta, spuneaţi mai devreme că a pornit de la Mihai Ilie. Altfel spus prin acel demers s-a forţat dizolvarea Consiliului Local şi organizarea de noi alegeri, dumnealui aflându-se într-o legătură, ca să nu-i spun complicitate, cu fratele său care e secretarul Primăriei.

Asupra domnului secretar se crează un curent de suspiciune deoarece e în concediu medical. Nu văd ca un lucru tocmai ortodox faptul că şi-a încuiat biroul, nu a permis accesul la documente. Locul său e ocupat de o doamnă, însă limitată profesional pentru o astfel de funcţie. Am înţeles că acolo există o sesizare iar dl. secretar va face subiectul unei anchete ce va fi iniţiată de Prefectură urmând a se clarifica situaţia.

Dacă se vor constata nişte abateri, se vor lua măsurile legale.

Dacă nu se clarifica acum situaţia, Consiliul Local intra în dizolvare...

Sunt 3 condiţii de dizolvare a unui Consiliul Local: una e dacă nu se ţin timp de 3 luni la rând şedinţe şi de asemenea dacă nu ar fi existat supleanţi pe listele partidelor, lucru care le-a scăpat celor de la PNL. Acesta este principalul motiv cu care noi am reuşit să dejucăm acest puci, dacă-l putem numi aşa.

Dacă n-ar fi revenit cele două doamne de la PNL, nu s-ar fi făcut cvorum.

Sigur, era foarte important să avem cvorum. Am studiat acest aspect, mai erau şi alte posibilităţi. Legea spune că se reconstituie acea comisie de validare, şi validarea noilor consilieri se face de către majoritatea consilierilor în funcţie. Adică cei 6 care rămăseseră pe poziţii.

Situaţia este lămurită...

Da, am vorbit cu dl. primar, Sinel Nae, cu dl. viceprimar, Florin Nae şi am semnale că lucrurile vor intra în normalitate. Recent, am înţeles că am avut pe ordinea de zi un proiect cu privire la plata salariilor restante. S-a aprobat o rectificare de buget astfel încât să fie achitate drepturile salariale pe perioada restantă. Se lucrează la bugetul pe 2019, aspect foarte important pentru că la începutul anului 2018 am avut o situaţie inedită, în sensul în care a fost adoptat fără o listă de investiţii. Doamna contabilă şi-a luat concediu medical, au rămas cu plăţi restante, punându-i astfel într-o situaţie destul de delicată pe cei din conducere. Funcţionarea pe 2018 a fost destul de greoaie.

Mulţumesc!           

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.