ALDE / L. State: Nu e normal ca un serviciu militarizat secret să ştie care sunt opţiunile pentru un milion şi jumătate de români

ALDE / L. State: Nu e normal ca un serviciu militarizat secret să ştie care sunt opţiunile pentru un milion şi jumătate de români

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a adoptat, miercuri, înfiinţarea Comisiei parlamentare de anchetă pentru investigarea eventualelor nereguli şi fraude semnalate în spaţiul public cu ocazia derulării procesului electoral la alegerile din 26 mai 2019.

Preşedintele acestei comisiei va fi Lia Olguţa Vasilescu. Senatorul PSD Viorel Salan şi deputatul PNL Cristina Trăilă vor fi vicepreşedinţi. Alţii membrii din partea social-democraţilor vor mai fi şi deputaţii Florin Iordache, Cătălin Rădulescu şi Eugen Nicolicea. Senatorul ALDE Daniel Zamfir a fost desemnat secretar.

“În ultima perioadă au apărut multe elemente care par să se  constituie în dovezi clare de fraudare sau de nereguli. De aceea, pentru a clarifica toate elemente, vom demara procedura pentru constituirea acestei comisii, care va trebui să discute cu AEP, cu BEC, pentru a vedea dacă aceste elemente sunt reale sau nu. Sunt o serie de întrebări la care trebuie să se răspundă de către autoritățile care au avut responsabilitatea asigurării bunei desfășurări a votului.” ausţine vicepreşedintele ALDE Călăraşi, Laurenţiu State care a continuat “Nu este o comisie împotriva cuiva sau cu alte interese decât de a scoate la iveală adevărul. Dacă nu avem nimic de ascuns, dacă niciunul dintre partide nu are ceva de ascuns, nu înțelegem de unde împotrivirea opoziției. PNL și USR, cei care se bat cu pumnul în piept că luptă pentru un stat de drept, ar fi trebuit să fie primii care să ceară să se vadă de ce sunt oameni care ne spun că sunt mii de secţii din România care nu se închid pe cheie. Să vedem de ce au simţit un milion de oameni din România să facă turism în ziua votului în comune care nu aveau niciun fel de atracţie turistică. Ar fi trebuit să fie de acord să vedem dacă, într-adevăr, în multe secţii de vot a fost viciat acest proces.”

State a mai subliniat că România este singura ţară din UE în care STS, serviciu militarizat secret contabilizează voturile ceea ce nu-I deloc un semn de normalitate. “Poate că Guvernul, din punct de vedere administrativ, a organizat aceste alegeri, dar să nu uităm că la tabletă a fost un serviciu militarizat şi că nu există în nicio ţară din lumea asta un serviciu secret să opereze tabletele.

Nu facem o comisie să ne vânăm unii de alţii, ci facem o comisie să vedem dacă votul s-a convertit în mod real în rezultatele afişate şi să evităm pe viitor să se întâmple astfel de chestiuni. Nu este normal ca un serviciu militarizat secret să ştie care sunt opţiunile pentru un milion şi jumătate de români. Din păcate, suntem singura ţară din UE în care un serviciu militarizat secret contabilizează voturile şi aşa ceva, pe viitor, nu trebuie să se mai întâmple.” a conchis State.