ALDE a votat, cu opoziţia, revenirea la alegerea primarilor în două tururi

ALDE a votat, cu opoziţia, revenirea la alegerea primarilor în două tururi

Proiectul de lege privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin a intrat, miercuri, la votul final în Camera Deputaţilor, cu propunere de respingere. Deputatii ALDE au votat, în plen, în acestui proiect care a fost retrimis  la comisiile de specialitate.

“E limpede ca alegerile din două tururi de scrutin oferă şanse mai mari candidaţilor de a avea reprezentativitate. Cel care ajunge primar într-un singur tur nu are destule voturi ca să vorbească în numele unei majorităţi consistente. Acesta este motivul pentru care noi credem că trebuie să ne întoarcem la formula cu două tururi. Am constat că în ultimele cicluri electorale, că votul într-un singur tur garantează mandatele marii majorităţi a primarilor, peste 80% păstrându-şi funcţiile; chiar dacă ar fi existat o majoritate a populaţiei care şi-ar fi dorit o schimbare.” susţin reprezentanţii ALDE.

“Referitor la posibilitatea apariţiei unor tensiuni între ALDE şi PSD pe tema alegerilor locale în doua tururi, trebuie precizat ca ALDE este partener de guvernare al PSD, care are propriile obiective şi proiecte politice. În primul rând, asta nu înseamnă că avem divergenţe cu colegii din PSD, în cadrul coaliţiei sau că dorim să rupem coaliţia. În programul de guvernare nu am avut nicio precizare referitoare la aceasta temă, rămânând la îndemâna fiecărui grup parlamentar” au mai precizat cei de la ALDE.

Liderul deputatilor PSD, Daniel Suciu, a spus după vot că social-democraţii nu susţin proiectul. „Vă batem la locale de nu vă vedeţi. Nu mai bine vă găsiţi oameni buni să ne bateţi indiferent de alegeri?”, le-a transmis Suciu celor din opoziţie, principalii susţinători ai revenirii la alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Propunerea de respingere nu a întrunit numărul necesar de voturi, astfel că proiectul a fost retrimis pentru dezbatere la comisiile de specialitate, urmând ca legea să revină la vot final în plen.

Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.