ALDE propune o iniţiativă legislativă menită să compenseze lipsa forţei de muncă din România

ALDE propune o iniţiativă legislativă menită să compenseze lipsa forţei de muncă din România

Potrivit viziunii sale de susţinere a mediului de afaceri, ALDE propune o iniţiativă legislativă menită să compenseze lipsa forţei de muncă din România

Aderarea României la Uniunea Europeană a determinat o migraţie masivă a cetăţenilor români către alte state europene, cu impact negativ asupra economiei naţionale. Susţinerea creşterii economice şi menţinerea unui nivel ridicat şi susţinut al Produsului Intern Brut necesită, însă, o ofertă suplimentară de forţă de muncă pe care piaţa muncii din România are dificultăţi în a o furniza. Lipsa forţei de muncă afectează companii din toate sectoarele economice şi, în acest context, o posibilă soluţie ar fi importul de forţă de muncă din spaţiul extra-comunitar.

Iniţiativa ALDE depusă astăzi în Parlament urmăreşte înlăturarea obstacolelor în calea accesului lucrătorilor din spaţiul extra-comunitar la piaţa muncii din România, prin revizuirea legislaţiei în domeniu, şi anume Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată şi Ordonanţa 25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România.

Modificările propuse de parlamentarii ALDE au în vedere atenuarea dezechilibrelor de pe piaţa muncii, susţinerea mediului de afaceri şi egalitatea în materie de salarizare între cetăţenii români şi străini. În mod concret, modificările se referă la încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul ţării noastre în sensul stabilirii cuantumului salarial necesar a fi obţinut de către un lucrător din spaţiul extra-comunitar pornind de la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată şi nu de la salariul mediu brut cum este în prezent.

Această iniţiativă este rezultatul dialogului cu mediul de afaceri, dialog care, în opinia noastră, trebuie să fie punctul de plecare pentru toate demersurile legislative în domeniu şi spaţiu de comunicare ulterioară pentru evaluarea obligatorie a impactului aplicării legilor.

Departamentul de comunicare al ALDE

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.