V. Dumbravă: Parafrazându-l pe domnul preşedinte Iohannis, e o caricatură de buget

V. Dumbravă: Parafrazându-l pe domnul preşedinte Iohannis, e o caricatură de buget

Fostul viceprimar al municipiului Călăraşi, în două mandate, Virgil Dumbravă criticat proiectul de buget postat de Executiv pe site-ul oficial al Primăriei Călăraşi, declarând pentru www.arenamedia.ro că e mai degrabă „o caricatură”. În opinia sa, investiţiile sunt ca şi inexistente, banii fiind utilizaţi cu precădere pentru susţinerea salariilor mărite în mod nejustificat anul trecut.

Domnule Dumbravă, aţi observat pe site-ul oficial al primăriei figurează Proiectul pe buget pe 2019. Cel mai probabil, potrivit unor surse bine informate, bugetul ar putea fi aprobat săptămâna viitoare. Ca un fin cunoscător al fenomenului, v-au trecut prin mână vreo proiecte de genul ăsta, în calitate de viceprimar, aş vrea să vă întreb cum vi se pare acest proiect de buget?

În primul rând cred că este o informaţie falsă că Proiectul de buget al Primăriei municipiul Călăraşi este la îndemâna oricărui cetăţean. Îţi trebuie ceva experienţă să-l cauţi pe site-ul primăriei. E undeva ascuns, nu are absolut deloc vizibilitate. Şi mie mi-a fost greu să-l găsesc. În mod normal ar fi trebuit ca pe prima pagină a site-ului Primăriei să scrie mare Proiectul de buget pe 2019, astfel încât fiecare să-l parcurgă. Aşa, ei cred că l-au ascuns puţin ca să nu fie văzut. Eu aşa cred. Sau vorbim iarăşi de vreo incompetenţă a celor care se ocupă de lucrul acesta. Sunt posibile ambele variante.

Legat de buget, nu are nimic, nimic extraordinar în el. Părerea mea este că au încercat să pună ceva pe site-ul Primăriei, să zică „Domnule, cam ăsta ar fi bugetul!” şi într-un final să ne trezim cu totul altceva. Practic, după părerea mea acesta, acesta nu este un buget. Sunt nişte cifre adunate, scrise undeva pe capitole şi cam atât. Acest lucru nu seamănă cu modul cum ar trebui să arate un buget.

Am observat că pentru salarii suma alocată este de peste 165 de miliarde lei vechi, la un total de impozite şi taxe locale de circa 480 de miliarde de lei vechi. E un procent mare, după părerea mea....

Am tot spus-o şi o spun în continuare, nu că s-au dublat salariile la Primărie, salariile s-au triplat! Şi mai grav este faptul că în afara faptului că s-au dublat salariile, mai cred că s-a dublat şi numărul de angajaţi din primărie. Ceea ce iarăşi nu cred că este în regulă. Ca să vă dau un exemplu, şi nu aş vrea să fiu răutăcios, dar ăsta e un adevă. Cât timp am fost viceprimar la Serviciul transporturi erau 3 persoane. Acum, dacă nu mă înşel, sunt 12 persoane. Domnule, dacă sunt 12 persoane la acest serviciu şi în Călăraşi mai găsim, pe străzi, maşini abandonate, înseamnă că e o problemă serioasă acolo. Nu-şi fac treaba!

Aţi reuşit să identificaţi răsfoind bugetul o investiţie majoră care să se facă cu bani locali, să zic aşa, şi nu din împrumuturi?

Când am afirmat că ceea ce ne prezintă Primăria nu reprezintă un buget, am spus-o în cunoştinţă de cauză, analizând aceste cifre. Tocmai asta mă miră pentru că pe acest buget, în special, se acoperă salariile, funcţionarea primăriei şi în plus am mai văzut o grămadă de cifre pentru strada X sau Y saz Z. Adică e clar că ori nu sunt finalizate aceste bugete, au trecut doar aşa o cifră în dreptul fiecărui capitol, cu toate că adunând îţi dă suma care se colectează, sau e o mică şmecherie în sensul că o prindem ca poziţie bugetară, o bugetăm cât ne permitem, şi dacă o să avem apoi banii o vom finaliza printr-o rectificare. Ceea ce pe mine mă miră dar sper să nu fie aşa, e că nu am văzut nicio investiţie majoră în municipiul Călăraşi.

Primăria a anunţat că va face două obiective cu bani din împrumuturi, mă refer la B.dul Titulescu şi la str. Griviţa. Restul înseamnă o sumedenie de intenţii. Nu ştim nimic nici de Piaţa Centrală, nici de Bazar, nici despre canalizarea din Măgureni. Mî înşel cumva?

Dacă Primăria se bazează pe faptul că va face totul din împrumut, atunci este o foarte mare greşeală, părerea mea. Dacă nu mă înşel, Primăria s-a tot împrumutat de-a lungul timpului. Să ne aducem aminte că şi dl. Dragu s-a împrumutat vreo 25 de milioane, s-a mai împrumutat o dată Drăgulin vreo 25 de milioane, s-a mai împrumutat pe Trezorerie vreo 15 milioane...

Părerea mea e că este o mare greşeală că ne tot împrumutăm. Eu îmi pun problema în felul următor, ne mai împrumutăm o dată şi mai facem 5 străzi, dar ce facem cu restul? Iar aşteptăm să ne împrumutăm? Dar unde că nu prea mai poţi să te împrumuţi. Şi aşa, după câte am înţeles, cu împrumultul de 42 de milioane de lei lucrurile s-au cam închis. Momentan nu există finanţare. Şi atunci ce facem? Avem o gândire bazată numai pe împrumuturi. Facem două străzi şi anul viitor nu mai avem cu ce. Nu domnule, gândirea trebuie făcută pe ce faci cu banii tăi. Ce faci cu banii colectaţi, că dacă stai să mergi numai pe împrumuturi la un moment dat totul se închide, că nu ai cum.

Deci nu am văzut investiţii, ceea ce este foarte grav. Părerea mea este că acesta este un buget numai pentru salarii şi utilităţi.

Cât de greu consideraţi că atârnă pe bugetul acesta şi aşa pricăjit supradimensionarea schemei de personal?

Din moment ce s-au majorat atât de mult salariile şi numărul angajaţilor, chestiunea devine extrem de serioasă. Dacă stau să mă gândesc bine, şi sper să nu greşesc, cred că s-a mărit fondul de salarii pe primărie cu vreo 70 de miliarde, cam cât ar vrea să se împrumute să facă 2-3 străzi. Iată unde s-a ajuns. Să fie foarte clar, nu am fost şi nu sunt împotriva faptului că s-au mărit salariile. Erau salarii foarte mici în Primărie. Domnule, dar să le triplezi salariile şi să faci şi angajări suplimentare... O spun cu toată responsabilitatea, sunt foarte mulţi în Primărie care nu ştiu ce caută acolo.

Pe vremea dumneavoastră funcţiona Primăria cu un un număr mai mic de angajaţi...

Nu ştiu, oare să ne gândim că începând de acum şi până la finalul anului viitor, o ţinem numai în alegeri şi asta să aibă legătură aceste angajări? De ce nu?

Într-o bună zi, probabil se va sparge şi această bulă...

Categoric, da.  Ceea ce vreau să vă mai spun legat de buget este că parafrazându-l pe domnul preşedinte Iohannis, e o caricatură de buget. Şi o zic şi eu deoarece nu am văzut investiţii. Tot timpul am ţinut la acest lucru. Domnule, faceţi în aşa fel încât să fie cât mai multe investiţii. Şi aceste investiţii pe cât posibil să se realizeze cu firmele din Călăraşi. O să spuneţi că nu se poate. Ba da pentru că legea îţi permite ca până la o anumită sumă, lucrarea să se facă prin încredinţare directă. Am solicitat şi eu şi sper să primesc lista cu toate investiţiile realizate anul trecut, să vedem acele investiţii care au fost făcute prin încredinţare directă şi să ştim câţi bani s-au dus spre firmele din Călăraşi, cele plătesc taxele şi impozitele aici. Eu am răsfoit anumite documente şi la o primă vedere se pare că majoritatea banilor s-au dus în alte judeţe. Ceea ce după părerea ea este foarte grav. Adică dacă 40 de mii costă un studiu, un proiect, de ce trebuie să se facă la Bucureşti, la Iaşi? De ce să nu le facă firme din Călăraşi? Cel din Iaşi plăteşte taxe şi impozite la Călăraşi sau la Iaşi? Trebuie să existe o explicaţie în privinţa aceasta. Eu nu vreau să mă gândesc la explicaţia pe care o am în minte acum, în mod sigur o să am o reacţie destul de tranşantă pe această temă. Tot ce înseamnă lucrări care conform legii îţi dau posibilitatea să le dai prin încredinţare directă, trebuie să se ducă pe cât posibil la firmele din Călăraşi pentru că aici acestea plătesc taxe şi impozite. 

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.