V. Dumbravă: La alegerile europarlamentare, PNL va scoate un rezultat slab, în special în municipiul Călăraşi!

V. Dumbravă: La alegerile europarlamentare, PNL va scoate un rezultat slab, în special în municipiul Călăraşi!

Fostul viceprimar al municipiului Călăraşi, Virgil Dumbravă a estimat şansele partidelor mari, PSD şi PNL, la viitoarele alegeri europarlamentare, programate pe 26 mai, la nivelul judeţului dar şi al municipiului reşedinţă de judeţ, declarând pentru www.arenamedia.ro că, în opinia sa, pe primul loc se va situa PSD care se bucură în continuare de un electorat stabil şi disciplinat. Dumbravă mai spune că PNL-ul condus de Dan Drăgulin nu va reuşi să repete scorul obţinut în urmă cu 5 ani când partidul era condus de actualul senator, Răducu Filipescu.

 

Domnule Dumbravă, aş vrea să facem o paralelă între alegerile europarlamentare din 2014 şi 2019. Probabil că vă mai aduceţi aminte de rezultatele obţinute de partide în urmă cu 5 ani. Cum vedeţi seara de 26 mai, din punct de vedere al procentelor obţinute de competitor? Cine credeţi că va câştiga alegerile în municipiul Călăraşi?

Aici sunt categoric, vor fi câştigate de PSD! Da, alegerile europarlamentare vor fi câştigate de PSD, în municipiul Călăraşi, cu un scor mai mare faţă de cel din 2014. Şi spun asta, fără ca PSD-ul să se agite extraordinar de tare în campania electorală. Am urmărit problema aceasta cu alegerile în municipiul Călăraşi de mai mulţi ani şi pe vot strict politic PNL-ul are o problemă şi în municipiul reşedinţă de judeţ dar şi în judeţ.

Îi cunoaşteţi foarte bine pe liderii PNL. Consideraţi că actualul preşedinte, Dan Drăgulin are aceeaşi anvergură ca a lui Răducu Filipescu încât să câştige aceste alegeri, la nivel judeţean, cu 35%, aşa cum s-a întâmplat în urmă cu 5 ani?

Am citit şi eu câte ceva în presă, în acest sens. Domnul Filipescu le-a aruncat o momeală extraordinară. Le-a spus că dumnealui a scos 35%, ei ar putea să scoată mult mai mult. Asta nu se va întâmpla niciodată, domnule! Părerea mea e că PNL a atins vârful în 2016. A scos atunci cel mai tare rezultat posibil: primar, viceprimari, preşedinte şi vicepreşedinţi de Consiliu Judeţean. A luat tot! PNL este un partid foarte bine organizat. Atunci când s-a pus problema de alegeri locale, de personae, s-au bătut, s-a mobilizat foarte bine pentru că a apărut interesul, clar, personal. Când s-a ajuns la parlamentare şi s-a pus problema de vot politic, majoritar politic, s-a observat că a ieşit pe locul 2.

Din ce vă spune flerul, dacă se confirmă acest scenario, estimaţi că vor fi probleme privind schimbarea conducerii sau vor merge la fel, în aceeaşi formula, şi la prezidenţiale?

În cadrul PNL-ului sunt probleme. Nu o spun eu, le spuneţi voi prin declaraţiile pe care le fac liderii. De curând, dl. Filipescu a aruncat pe piaţă o bombă că actualul preşedinte al CJ va candida pentru Primăria Călăraşi de la PSD. Asta este o fumigenă în stilul domnului preşedinte Filipescu. Dar dacă ar fi să încercăm să analizăm foarte bine, vă spun că Filipescu a luat un partid de la zero şi l-a făcut cel mai tare partid din judeţul Călăraşi. A obţinut cele mai tari rezultate cu el. Acum nu mai este în poziţia de lider local, este în poziţia de lider regional. Eu cred că Filipescu îi va lăsa pe oamenii ăştia, în special pe Drăgulin şi pe Iliuţă, va lua mâna de pe ei ca să vadă ce pot ei să facă. Numai că deja le-a întins o capcană: „Eu am scos 35%, hai să vă vedem!”. Nu vor mai atinge maximul.

Şi ce credeţi că se va mai întâmpla?

Părerea mea este că la alegerile europarlamentare, PNL va scoate un rezultat slab la Călăraşi, în special în municipiul Călăraşi! Fără să existe o implicare foarte puternică a PSD-ului. Deci PSD-ul va fi pe primul loc. Sigur vor fi voci puternice din PNL care să-i reproşeze dlui Drăgulin că nu a performat, probabil că-I vor cere să facă şi un pas în spate. Sigur vor fi chestii de genul ăsta, dar eu cred că la nivel de partid, acolo unde se fac analizele mult mai atent, posibil să-i dea o şansă până la prezidenţiale. Adică nu prea cred că va fi schimbat în urma rezultatului la europarlamentare. Se ştie că la europarlamentare prezenţa este foarte redusă şi atunci vor câştiga partidele care vor reuşi să-şi aducă membrii ăia mulţi sau puţini pe care îi au la vot. Cred că un mic procent, în jur de 20%, se vor duce şi vor vota cum cred ei, restul va fi maşina de partid. Cel mai disciplinat electorat pe care îl ştiu eu, fără să ţipe liderii la el, este cel al PSD-ului. PSD-ul are un electorat stabil care se duce la vot!

Dumneavoastră veţi merge la vot?

Categoric, da!

Alegerile europarlamentare reprezintă un examen, la nivel local, pentru conducerile PNL şi PSD?

Nu. Părerea mea este că acesta nu este un examen clar. Se va consemna şi acum o prezenţă foarte slabă la vot. Aceste alegeri europarlamentare, pentru PSD şi pentru PNL, în plan local, înseamnă un indicator, le va arăta cât de bine sunt organizaţi şi ce forţă au ei, liderii să-şi aducă oamenii la vot. Atât. Va fi un rezultat slab şi un indicator care va surprinde capacitatea liderilor de a-şi aduce proprii membri la vot.

Consideraţi că slaba administraţie locală nu reprezintă o bilă neagră pentru PNL? Adică n-ar avea legătură cu starea precară a drumurilor, cu bugetul...

Categoric, nu! Acum vor veni la vot numai cei pe care liderii vor reuşi să-i aducă. Indiferent de starea drumurilor. Aceşti oameni sunt nucleul dur al partidului şi vin să voteze cu PNL-ul, nu cu Drăgulin! Starea jalnică a drumurilor…se va vedea la vot anul viitor.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.