V. Dumbravă: Cred că printr-o administrare judicioasă a banului public se pot face multe investiţii

V. Dumbravă: Cred că printr-o administrare judicioasă a banului public se pot face multe investiţii

A fost în două rânduri viceprimar al municipiului Călăraşi, deţinând această funcţie în mandatele 2004-2008 şi 2012-2016. A fost consilier local (2008-2012) şi pentru o scurtă perioadă de timp, după localele din 2016, consilier judeţean. Are suficientă experienţă în administraţia publică locală.

În interviul de mai jos, Virgil Dumbravă vorbeşte despre problemele municipiului subliniind că multe obiective de interes general pot prinde contur dacă resursele financiare sunt utilizate în mod judicios.

 

Domnule Dumbravă, cred că este primul interviu pe care-l acordaţi după alegerile locale din 2016. Aţi stat deoparte, ocupându-vă de afaceri. N-o să vă întreb cum merg afacerile ci cum aţi văzut viaţa politică, socială în această perioadă de circa 2 ani şi jumătate...

A fost, într-adevăr, o perioadă în care am abandonat ideea de politică şi chiar am reuşit preţ de un an şi jumătate să stau departe de politică. Dar după 16 de ani în care „am activat” în acest domeniu, în plan local, sunt „virusat”, ceea ce înseamnă că nu pot să stau, în continuare, deoparte. Mai mult, constat că unele lucruri bune pe care, zic eu că am reuşit să le fac, s-au deteriorat între timp. Ţinând cont şi de faptul că sunt „virusat” în privinţa asta, m-am decis să revin, măcar aşa ca un observator, să spun lucrurilor pe nume, aşa cum cred eu că nu sunt în regulă în Călăraşi. În plus, am şi o experienţă în administraţia publică locală şi cred că pot veni cu nişte idei referitoare la modul în care ar trebui să arate Călăraşiul.

Cum vă place oraşul după atâţia ani de administraţie liberală?

Vreau să vă spun că nu-mi place cum arată oraşul! Şi o spun categoric! Părerea mea e că imaginea oraşului s-a deteriorat vizibil în ultimii 2 ani. A fost o problemă când s-a luat hotărârea demarării acelui proiect CL 8 care viza îmbunătăţirea sistemului de apă şi canalizare în municipiu. Mi-aduc foarte bine aminte că acele lucrări trebuiau să se desfăşoare pe o perioadă de doi ani. Au fost ceva probleme cu licitaţiile, au apărut contestaţiile şi din acest motiv timpul de implementare a proiectului s-a redus la 8 luni. Cred că s-a făcut o mare greşeală că s-a luat decizia să se execute acele lucrări, înaintea unei campanii electorale. Timpul s-a comprimat semnificativ, categoric această lucrare n-a fost verificată de beneficiari, cei de la Ecoaqua iar rezultatele se văd şi astăzi. În opinia mea, lucrările executate au fost de proastă calitate. Se vede cum arată strada Griviţa, de pildă, sau cum arată străzile din Cartierul Mircea Vodă!

În ultimul dumneavoastră mandat de viceprimar, Executivul a contractat un împrumut de 250 de miliarde de lei vechi. Ulterior, o parte din aceşti bani au fost deja utilizaţi pentru finanţarea unor investiţii. Acum, administraţia liberală susţine că are nevoie de un nou împrumut, de 420 de miliarde de lei vechi. Unde credeţi că o să ajungem?

Părerea mea e că acest împrumut nu face bine Călăraşiului. Primul a fost un împrumut suportabil dar trebuie să înţelegem că Primăria are şi alte cheltuieli majore. De pildă, iluminatul public. Finanţarea se face pe o perioadă de 10 ani şi n-au trecut decât 4. Se plătesc lunar 2-3 miliarde de lei vechi. Trebuie să ţinem cont că mai e serviciul de salubritate care înghite mulţi bani. Apoi şcolile şi lista poate continua. Dacă facem astfel de împrumuturi fără să ţinem cont de ce se va întâmpla peste câţiva ani, s-ar putea să constatăm că odată cu majorarea aceasta consistentă a salariilor, nu vom mai putea face mare lucru. Investim foarte mulţi bani acum şi după 5-6 ani ajungem de unde am plecat. Nu vom mai avea bani să reparăm. Eu cred că printr-o administrare judicioasă a banului public, se pot face multe investiţii, inclusiv asfaltări. Nu trebuie să le faci într-un an dar în 3, 4, 5, da. Bani sunt!

O serie de obiective importante şi mă refer la Bazar, Piaţa Centrală, reabilitarea principalelor artere rutiere, aşteaptă finanţare. An de an, amintim de ele însă finalizarea lor se lasă aşteptată....

Trebuie să avem o listă a priorităţilor. Dacă ne gândim să facem totul deodată, nu vom reuşi. Am văzut şi eu poze frumoase prin ziare însă...

După părerea mea, principala problemă a Căplăraşiului o reprezintă starea precară a străzilor. Ceea ce mă „sperie” este că an de an se tot cârpeşte însă obsevăm mai multe gropi în carosabil, ca niciodată. În 2012 când am revenit la Primărie am observat că cei din cadrul Serviciului care se ocupa cu asfaltarea lucrau în condiţii foarte proaste. I-am dotat cu utilajele necesare iar calitatea muncii lor s-a îmbunătăţit. De vreo 2 ani însă au revenit parcă la vechile metehne. I-am văzut prin zona în care locuiesc şi am rămas surprins de modul în care au lucrat. Cei din Primărie nu văd treaba asta? S-au făcut lucrări de asfaltare extrem de proaste. Cât am fost acolo, la Primărie, nu-i lăsam! Cred că nu mai sunt controlaţi. Parcă nu mai e nici acel interes de a dezvolta Călăraşiul!

  • - Va urma - 

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.