V. Dumbravă: Asfaltarea principalelor străzi ar trebui să fie o prioritate pentru Executiv

V. Dumbravă: Asfaltarea principalelor străzi ar trebui să fie o prioritate pentru Executiv

Fostul viceprimar, Virgil Dumbravă consideră că investiţiile legate de reabilitarea principalelor artere rutiere ar trebui să reprezinte o prioritate pentru Executiv. Dumbravă vorbeşte în interviul pe care vă invităm să-l parcurgeţi în continuare şi la Piaţa Centrală şi Bazarul de la Orizont, obiective asumate pe hărtie de Drăgulin&Co încă din urmă cu 2 ani şi jumătate de la preluarea mandatului, dar aflate în continuare în faza de „promisiuni”.

 

Fără îndoială, cel mai important subiect de pe agenda Executivului Primăriei Călăraşi este proiectul de buget pe anul care a început. Şi dumneavoastră aţi participat în vreo 7-8 rânduri la elaborarea bugetului. Cum îl vedeţi pentru acest an?

Bugetul va trebui elaborat în aşa fel încât să acopere, în primul rând, cheltuielile legate de utilităţi. Cu banii care mai rămân, şi aş putea să spun că nu-s puţini, să vedem cum vor fi cheltuiţi. După părerea mea, prima problemă o reprezintă asfaltarea străzilor Griviţa, Bucureşti, a B-dului Republicii, cele 3 mari artere al municipiului pentru a se crea un minim de confort în trafic.

Îmi pun însă o întrebare: A fost trasă la răspundere firma care a lucrat prost pentru CL 8 şi din garanţia de bună execuţie s-au folosit banii pentru reparaţii? Sau nu-i mai interesează şi atunci se vor face reparaţiile tot din banii călărăşenilor.

Legat de canalizare, aş dori să vă relatez ceva. Undeva în zona de blocuri s-au făcut lucrări de canalizare. Ce-au făcut? Au înlocuit doar vechea ţeavă. Eu n-am văzut să se schimbe şi „bretelele” de la blocuri către noua canalizare. În aceste condiţii, punctul vulnerabil îl reprezintă aceste racorduri care nu s-au făcut. Şi atunci, ce-au făcut de fapt? Au băgat o nouă ţeavă. N-au accesat proiectul tocmai ca să dispară problemele? Principalele defecţiuni apar pe aceste bretele. O să întreb şi eu conducerea Primăriei de ce nu s-a făcut acest lucru. Sau poate banii or fi dispărut, cine ştie?!

Dacă aţi fi şeful Executivului, care ar fi, în opinia dumneavostră, „prioritatea zero” a Călăraşiului?

Am mai spus-o, asfaltarea principalelor căi rutiere care se poate realiza într-un termen destul de scurt cu fondurile proprii ale Primăriei. Sunt banii dar dacă-i irosim pe achiziţii care nu-şi au rostul, nu vom putea face mai nimic. Consider că bugetul trebuie să fie bine drămuit până la ultimul leuţ. Au demarat lucrările în Cartierul Mircea Vodă. De ce nu le termină? Acolo, canalizarea e finalizată însă în condiţii proaste. Au căzut şi camioane în gropi. Dacă au început să facă asfaltarea, atunci să o finalizeze! Ei fac azi o stradă, poimâine alta, ceea ce nu mi se pare o abordare sănătoasă!

Ce părere aveţi de calitatea Consiliului Local, de valoarea aleţilor? Sunt mai buni, mai slabi faţă de cei din vremea dumneavoastră? Mai apropiaţi de interesele călărăşenilor?

Pentru că am stat deoparte mai bine de un an şi jumătate, nefiind interesat de politică, pe cei mai mulţi dintre ei nici nu-i cunosc. Deci nu mă pot pronunţa în cunoştinţă de cauză. Dar sunt şi oameni de valoare, care ştiu administraţie şi mă refer la fostul primar Dragu care a avut 3 mandate, la ex- viceprimarul Dulce, oamenii care au habar.

Credeţi că anul acesta Piaţa Centrală va fi refăcută?

Şi aici, constat o mare greşeală. Cum să te apuci să o dărâmi dar fără să ai şi banii să faci alta! Nu e în regulă!

În campania electorală din urmă cu 2 ani ţi jumătate, liberalii ne-au arătat poze, destul de interesante…

Am fost şi eu la Primărie şi am văzut câteva fotografii. Problema e că...n-au decât poze. Dar să vedem proiectul şi după ce ai proiectul, să pună şi banii deoparte. Dae ei ce-au făcut? S-au apucat să o demoleze şi au lăsat baltă o groapă în centrul oraşului. Ne-au prezentat doar nişte poze cu ce-o să iasă.

Principala problemă o reprezintă lipsa banilor...

O altă poveste. S-au apucat să demoleze susţinând că o vor reface cu ajutorul împrumuturilor. O altă gândire păguboasă. Important, mai întâi, este să am condiţiile legale îndeplinite: Studiu de Fezabilitate pe care să prezinte consilierilor locali. Dacă domniile lor au ridicat mâna fiind de acord atunci să o facă şi pentru bani. Există finanţare, atunci s-a închis povestea. Nici nu vreau să mă gândesc ce va fi în zonă în primăvară când vor veni şi ploile...

Bazarul a rămas tot o promisiune.

Şi acolo, am identificat o problemă foarte importantă. La Bazar se face o chestie care, să zic aşa, excede prevederilor legale. Din ce-am înţeles, a fost demarată licitaţie pentru proiectul tehnic şi execuţie. Ar fi, potrivit informaţiilor pe care le am, în procedura de verificare la ANAP. Problemă e că în mandatul 2004-2008, când ocupam funcţia de viceprimar, Primăria a făcut Proiectul tehnic pentru Bazar. M-am ocupat de această chestiune, prin 2007, împreună cu primarul de atunci, domnul Dragu. Când realizezi, ca Primărie, proiectul tehnic, eţti obligat să-l pui în practică. A costat, dacă-mi aduc bine aminte, în jur de 70 de mii de lei, adică 700 de milioane lei vechi. Între timp cred că s-a făcut şi reactualizarea, costurile ducându-se până la 100 de mii de lei. Observ că vine Executivul şi spune că n-are nevoie de vechiul proiect tehnic. Prin intermediul dumneavoastră, vreau să-i întreb pe toţi, inclusiv pe consilieri, pe şefii de partide care a fost motivaţia pentru care au renunţat la vechiul proiect, aruncând pe fereastră vreo 80-90 de mii de lei? Era un proiect bun, bine structurat, cu spaţii de parcare. Ei şi-au dat, în schimb, acordul să se facă un alt proiect tehnic. De ce?

  • - Va urma-

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.