România a fost mereu pe negativ cu PNL-PDL la guvernare

România a fost mereu pe negativ cu PNL-PDL la guvernare

Singurul motiv pentru care agenţia de rating Standard&Poor's a "păsuit" retrogradarea Guvernului PNL a fost eficienţa guvernării PSD.

Rezultatele PSD la guvernare ţin încă pe linia de plutire nişte amatori economici, care - în doar 7 luni - au reuşit să prăbuşească nivelul de trai al românilor, dar şi mediul de afaceri.

S&P a invocat aspectele pozitive structurale care s-au consolidat în timpul guvernării PSD din ultimii ani: a patra cea mai mică datorie guvernamentală netă în PIB din UE, un potenţial de creştere economică robust, una dintre cele mai mici ponderi ale datoriei externe nete în PIB dintre ţările UE şi accesul la fondurile structurale şi de coeziune alocate de UE.

Agenţia de rating S&P acordă un cartonaş galben guvernării PNL arătând dezastrul din politicile fiscal bugetare implementate în ultimele 7 luni, cu deficite record, cu o viteză de împrumut de 1.000 euro/secundă, cu incapacitatea evidentă de a propune măsuri directe pentru protejarea puterii de cumpărare a populaţiei şi stimulare economică.

Guvernul PNL şi-a ascuns incompetenţa angajându-se printr-o scrisoare la ceea ce a devenit eticheta guvernărilor galben portocalii - austeritatea. Comunicatul făcut public de agenţia de rating arată că decizia de astăzi este strict condiţionată de angajamentul Guvernului privind:

- Creşterea pensiilor să nu fie mai mare de 10%, adică un procent care nu acoperă nici măcar creşterea de preţuri;

- Implementarea unor măsuri dure de austeritate începând cu ianuarie 2021, după alegeri;

- Continuarea programului de împrumuturi la dobânzi junk de 3,5-4% pentru a păstra rezervele valutare la un nivel consistent cu menţinerea cursului de schimb.

În ultimele luni am văzut cum rând pe rând Comisia Europeană, FMI, Banca Mondială, OECD, băncile şi alte instituţii financiare au arătat o altă realitate decât cea pe care o vinde Guvernul. A venit rândul agenţiei de rating S&P să răstoarne calculele Guvernului privind principalii indicatori macroeconomici în anul 2020:

- S&P estimează o cădere de 5,5% în 2020, Guvernul prognozează o scădere de doar 1,9%;

- S&P estimează un PIB nominal de 1.032 miliarde lei, în scădere cu 28 miliarde lei faţă de anul 2019 şi cu 50 de miliarde lei mai puţin decât estimarea Guvernului pentru anul 2020;

- S&P estimează o explozie a datoriei guvernamentale în PIB la 46,2%!!! mult peste prognoza Guvernului de 40,9% din PIB;

- S&P estimează un deficit de cont curent de 4,8% din PIB, peste estimarea Guvernului de 4,1% din PIB;

- S&P estimează un deficit bugetar de 8% din PIB, peste estimarea Guvernului de 6,7% din PIB;

- S&P estimează o depreciere de 6% a cursului leu dolar de la 4,26 lei/dolar în 2019 la 4,5 lei/dolar în 2020.

Cu alte cuvinte, Guvernul PNL îndreaptă România spre FALIMENT şi îi minte pe români în legătură cu cifrele reale ale dezastrului economic.

Guvernarea PNL-PDL a aruncat ţara în haos, austeritate şi şomaj. Este nevoie urgent de o alternativă puternică de centru-stânga care să vină să repare toate prostiile actualei guvernări.

Biroul de presă al PSD

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.