PSD / S. Vrăjitoru: Legea care prevede majorarea punctului de pensie de la 1 septembrie a fost adoptată!

PSD / S. Vrăjitoru: Legea care prevede majorarea punctului de pensie de la 1 septembrie a fost adoptată!

Legea pensiilor, elaborată de Guvern şi susţinută de Grupul parlamentar al PSD, a fost adoptată miercuri, 26 iunie, cu amendamente, de Camera Deputaţilor, ca urmare a reexaminării.

Vicepreşedintele PSD Călăraşi, deputatul Sorin Vrăjitoru a scris pe contul personal de Facebook că adoptarea legii reprezintă o promisiune a guvernării PSD, asumată la preluarea guvernării în decembrie 2016. Legea care prevede majorarea punctului de pensie de la 1 septembrie a fost adoptată în Plenul Camerei Deputaţilor. Este încă un pas promis de PSD la preluarea Guvernării, un pas dus la îndeplinire. Conform noii legi, punctul de pensie va crește în etape până în anul 2021 și va va ajunge la 45% din valoarea salariului mediu brut pe economie. Cu 197 voturi "pentru", 70 de abţineri și niciun vot împotrivă, Legea Pensiilor merge acum pe masa președintelui Klaus Iohannis, la promulgare.” a susţinut Vrăjitoru.

Proiectul de lege a fost adoptat iniţial în data de 19 decembrie 2018, însă în urma unei sesizări, Curtea Constituţională a declarat legea ca fiind constituţională în ansamblul său, obiecţii fiind făcute doar la două articole, unul privind pensiile de invaliditate, iar celălalt privind definiţia termenului de contribuabil. Cele două articole de lege au fost modificate, respectiv art. 25 alin. 1 şi art.63 lit. a şi b, fiind aduse lămuririle cerute de Curtea Constituţională, în sensul definirii detaliate a termenului de contribuabil şi, de cealaltă parte, în sensul eliminării stagiului minim de 15 ani drept condiţie pentru acordarea pensiei de invaliditate.

Noua lege elimină inechităţile dintre beneficiarii sistemului de pensii din România, respectiv atât între genuri, cât şi pentru fiecare tip de gen, precum şi dintre categorii de persoane care au desfăşurat activitatea în aceleaşi condiţii de muncă ;i cu un nivel de salarizare relativ similar, indiferent de anul pensionării. Conform noii legi, sistemul public de pensii se organizează şi funcţionează având ca principii de bază: principiul unicităţii, principiul obligativităţii, principiul contributivităţii, principiul egalităţii, principiul repartiţiei, principiul solidarităţii sociale, principiul autonomiei, principiul imprescriptibilităţii, principiul incesibilităţii şi principiul disponibilităţii.

Proiectul a fost elaborat ca urmare a unei analize riguroase, fiind rezultatul unui proces larg de consultare a organizaţiilor de pensionari. Un aspect esenţial avut în vedere de Guvern a vizat creşterea nivelului de trai al pensionarilor şi, totodată, crearea un cadru legal care să răspundă mai bine provocărilor prezente şi viitoare ale societăţii.

Fostul ministru al Muncii şi Justiţiei Sociale, deputatul PSD Lia Olguţa Vasilescu, a declarat în timpul dezbaterilor că Parlamentul se află în faţa celei mai importante legi din acest mandat, întrucât actul normativ îi priveşte nu doar pe pensionari, ci şi pe angajaţii care vor deveni pensionari. “În doi ani de guvernare PSD-ALDE, vorbim despre venituri de 266 de miliarde în plus la PIB. Dacă comparăm cu alţi 7 ani de guvernare, în guvernele Boc, Ponta şi Cioloş s-au strâns doar 234 de miliarde în plus la PIB. Acest plus la bugetul de stat trebuie să se regăsească şi în veniturile populaţiei”, a mai arătat deputatul Lia Olguţa Vasilescu.

În timpul mandatului PSD, punctul de pensie a crescut progresiv, acesta urmând să se dubleze până în 2020. Astfel, s-a pornit de la 871 de lei punctul de pensie în anul 2016, a ajuns apoi la 1.100 de lei, la data de 1 septembrie 2019 ajunge la 1.265 lei, la data de 1 septembrie 2020 va atinge 1.775 lei, iar la data de 1 septembrie 2021 - 1.875 lei.

Între noile beneficii pe care le aduce Legea pensiilor se află redefinirea gradelor de invaliditate astfel încât să se poată cumula pensia de invaliditate cu alte venituri, posibilitatea de a opta pentru pensia care este mai avantajoasă, dreptul soţului supravieţuitor de a beneficia de 50% din pensia soţului decedat, însă şi posibilitatea de a-şi păstra propria pensie cumulând 25% din pensia soţului decedat, precum şi multe alte noutăţi care vin în sprijinul pensionarilor.

Noua lege a pensiilor este în acord cu Programul de Guvernare al PSD şi o împlinire a măsurilor luate de social-democraţi de-a lungul anilor pentru a îndrepta politica dezastruoasă dusă de politicienii români de dreapta, când, aflându-se la guvernare, în anul 2010, au adus persoanele vârstnice în situaţii disperate, tăind pensiile.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.