P. Ţone: Dacă nu vedem ce s-a întâmplat de când nu mai avem conducerea Consiliul Judeţean, înseamnă că suntem condamnaţi să repetăm greşelile având toţi de pierdut

P. Ţone: Dacă nu vedem ce s-a întâmplat de când nu mai avem conducerea Consiliul Judeţean, înseamnă că suntem condamnaţi să repetăm greşelile având toţi de pierdut

Vicepreşedinte al PSD Călăraşi, primarul Olteniţei, Petre Ţone, a vorbit în interviul de mai jos despre starea de lucru din organizaţia din care face parte de peste 25 de ani. Ţone vorbeşte şi despre plecarea lui Ciprian Pandea la PNL şi consecinţele acestei „mişcări”. În opinia sa, întreg partidul ar trebui să fie apt pentru declanşarea precampaniei electorale.

Domnule Ţone, în partidul din care faceţi parte, PSD, ce noutăţi mai sunt?

Domnule, la noi la partid şi nu numai se vorbeşte de posibila venire a lui Iliuţă. Eu zic că este un lucru bun. Nu sunt adeptul traseismului dar sunt extrem de pragmatic şi lucid. Să ştiţi că nu ne va cădea bine deloc trecerea lui Ciprian Pandea la PNL. Ciprian, probabil, că va lua câteva comune cu primari PSD. Adică vor trece în tabăra PNL-ului. Sper să se întâmple şi reversul, Iliuţă să vină cu cât mai mulţi primari la noi. Dar astea sunt nişte jocuri care mă lasă rece. Sunt un pic supărat că nu se desemnează un pic mai repede candidatul la Primăria Călăraşi care, şi dacă nu câştigă, poate să-ţi aducă foarte multe voturi în economia alegerilor pentru Consiliului Judeţean.

Noi nu înţelegem că având Consiliul Judeţean, ai mult mai multe pârghii la îndemână. Dacă nu vedem ce s-a întâmplat în atâţia ani din 2004, de când noi nu mai avem Consiliul Judeţean înseamnă că suntem condamnaţi să repetăm greşelile şi vom avea toţi de pierdut.

În rest, Iacomi a avut un rezultat foarte bun pe ţară cu organizaţia noastră, PSD Călăraşi, la prezidenţiale. Locul 13. Eu ce să spun, poate că şi Olteniţa a contribuit la locul ăsta, prin rezultatul extraordinar pe care l-am avut. În rest, să ne ferească Dumnezeu! Dacă vin anticipatele, noi nu am discutat deloc despre posibili candidaţi. Rămân aceiaşi, luăm alţii? Nu ştiu ce să vă spun pentru că sunt puncte de vedere diferite. Sunt oameni de la Călăraşi, cum ar fi Vîrtejanu care susţine că toţi ar trebui să fie din Călăraşi. Iertaţi-mă, dar noi în perioada asta am avut un deputat extraordinar, vorbesc de Nicolicea, care i-a ajutat pe toţi cei care i-au solicitat ajutorul iar pentru Olteniţa a fost mană cerească. Eu, datorită domnului Nicolicea, am putut să intru la orice ministru am dorit, să solicit pentru municipiul meu fonduri, proiecte, să mă bat pentru Municipiul Olteniţa.

Acum, cu actualul guvern nu mai am nicio uşă deschisă. Nicolicea a fost şi este un om excepţional. Doar că nu e din Călăraşi nu merită să rămână pe lista noastră? Eu întreb. Doar pentru că cineva din Călăraşi are ambiţii locale, fără să nominalizeze „Uite, domnule! Avem pe ăsta, pe ăsta care este excepţional. Hai să-l ducem acolo!” Poţi să fii excepţional şi să fii foarte slab parlamentar.

Şi asta e adevărat...

Nu ne pregătim suficient pentru pasul care urmează.

Mai aveam o curiozitate. Cine credeţi că s-ar putea face vinovat de această amânare a stabilirii candidaţilor? Există vreun vinovat?

După părerea mea, e foarte uşor să ridici piatra. Foarte greu e să arunci cu ea. Trebuie să ne aşezăm la masă şi să discutăm. Dacă conducerea superioară de partid ar zice „Domnule, indiferent ce se întâmplă, nu se fac anticipate!” e ok. Eu văd alte declaraţii. Că se tot discută că PSD-ul nu vrea. Sunt alţii care ne acuză de blat, că vrem. Nici nu mai ştim ce să zicem. Dacă vor fi tocmai în toamnă alegerile, e ok. Ne focusăm toate energiile pe alegerile locale. Am văzut că vom pica guvernul ăsta pe 24 februarie, dacă intrăm în sală. E posibil să nici nu intrăm în sală şi nu se face cvorum. Mai durează. Dar al doilea, va trebui o hotărâre clară care trebuie transmisă în teritoriu chiar dacă dumnealor, acolo sus, nu ştiu ce declaraţii fac. Reprezentantul nostru în CEx, preşedintele organizaţiei judeţene, să aibă informaţii şi să ne spună şi nouă, „Staţi liniştiţi, se votează indiferent ce se întâmplă guvernul ăsta. Nu, vă mai agitaţi!”

Poate vine informaţia...

Nu ştiu când, dar eu îmi doresc să avem informaţii reale. Să ştim ce avem de făcut. Eu vreau să începem pregătirile pentru precampania electorală.

Să stabiliţi oamenii până la urmă.

Noi avem deja creionată lista de consilieri în proporţie de 90%. De Olteniţa, vorbesc.

La Călăraşi n-aţi stabilit deocamdată candidatul la primărie.

Şi cu asta sunt de acord. Nu mai vorbesc de listele de candidaţi. Eu cred mi-am manifestat dorinţa. Am avut o discuţie cu preşedintele organizaţiei judeţene şi i-am explicat. Colegiul 5 a câştigat europarlamentarele, e singurul din cele 5. Colegiul 5 a câştigat şi europarlamentarele a câştigat şi prezidenţialele, în integralitate lui: cele 8 comune şi municipiul. E adevărat, Olteniţa şi Chirnogiul au dat grosul, dar, per total colegiu, noi suntem pe primul loc pentru că am câştigat alegerile. Mie mi s-a părut normal să-i spun că vreau pentru acest colegiu un număr de consilieri judeţeni, cât merităm. Pe loc eligibil că degeaba mi-l treci pe 15, că nu sunt de acord. Am găsit înţelegere, vom discuta, dar când va fi cazul în Delegaţia Permanentă. Pentru că până atunci, începând de luna viitoare, să fiţi convinşi că în acele comune în care primarii au bătut palma cu Ciprian nu se vor mai prezenta la Delegaţia Permanentă. Ar fi ilogic.

Ştiţi cumva câţi primari ar putea să-l urmeze?

Ştiu câţiva despre care bănuiesc că îl vor urma. În primul rând tatăl său, Nicolae Pandea. Din informaţiile pe care le am, nu sunt certitudini, ar mai fi primarii de la  Tămădău, Sohatu. Domnul Râjnoveanu e foarte supărat şi ar lua în calcul şi dumnealui dar nu şi-a manifestat intenţia. Nu a afirmat că va pleca dar e foarte nemulţumit de ce se întâmplă la noi, la partid. E foarte nemulţumit de atitudinea noastră faţă de Ciprian Pandea. E dreptul dumnealui. Ar mai fi Mihăiţă Sandu de la Frăsinet. Dacă observaţi, s-au făcut deja vreo 5 şi mai e posibil în funcţie de opţiunile care vor fi de la centru la noi, Unirea. Acolo sunt două săbii care nu intră în aceeaşi teacă nici dacă...

O parte din Unirea s-a dus la PNL. Îmi spuneţi că şi actualul primar s-ar putea duce acolo?

Aşa se discută, da.

Înseamnă că revine dl. Anghel Olteanu la PSD.

Da. Şi ştiţi foarte bine că avem marea problemă, Fundulea.

E adevărat că acolo băiatul domnului primar ar putea candida din partea PNL?

Tot zvonuri că va fi candidatul PNL-ului.

Mulţumesc.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.