Liderul PSD, Marcel Ciolacu a reacţionat după conferinţă de presă online susţinută de premierul Ludovic Orban, susţinând prin intermediul unei postări pe pagina personală de Facebook că în loc de măsuri concrete pentru protejarea cetăţenilor dar şi a mediului de afaceri, “am auzit cu toții doar sfaturi despre cum să mergem pe stradă și despre ce ar trebui să facă alții, oricine altcineva mai puțin Guvernul.”
“Mă așteptam, și cu siguranță nu sunt singurul, ca premierul Orban să anunțe astăzi un PLAN DE MĂSURI CONCRETE pentru protejarea cetățenilor și testarea lor cât mai rapidă.
Mă așteptam, și cu siguranță asta așteptau și antreprenorii români, ca premierul Orban să anunțe astăzi MĂSURILE CLARE ȘI CONCRETE ce vor fi adoptate pentru a proteja locuriledemuncă și mediul de afaceri românesc.
PSD a propus deja mai multe măsuri simple și concrete după consultările cu patronatele și firmele românești. IMM-urile au arătat deja măsurile punctuale de care au nevoie.
În loc de toate aceste lucruri, am auzit cu toții doar sfaturi despre cum să mergem pe stradă și despre ce ar trebui să facă alții, oricine altcineva mai puțin Guvernul.
Cu siguranță, din vila cu piscină din Primăverii lucrurile se văd roz, dar pentru românii normali, pentru angajați și angajatori, pentru cei tineri sau pentru cei în vârstă lucrurile nu sunt deloc roz. Dimpotrivă!” a scris pe Facebook, Ciolacu care a mai adăugat “Domnule Orban, Parlamentul nu v-a dat un vot pentru a vă relaxa pe malul lacului, ci pentru a lua rapid măsuri ferme, concrete. Treziți-vă la realitate, lăsați sfaturile și apucați-vă de muncă! Urgent! Până nu este prea târziu!”
Preşedintele PSD a punctat de asemenea şi măsurile pe care ar trebui să le ia Guvernul chiar în prima sa şedinţă pentru ca românii să nu-și piardă locurile de muncă sau ca firmele românești să se închidă, după cum urmează:
Măsuri economice
- Amânarea pentru 3-6 luni a plății contribuțiilor și a impozitului pe venit pentru angajații IMM-urilor din sectoarele puternic afectate de impactul negativ al crizei coronavirus.
- Extinderea schemelor de ajutor de stat pentru IMM-uri și acordarea unor compensații din sprijinul de minimis.
- Rambursarea rapidă a obligațiilor statului către mediul privat (TVA cu control ulterior, concedii medicale, datoriile regiilor și companiilor cu capital majoritar de stat).
Măsuri sociale
- Suplimentarea bugetului Ministerului Sănătății cu 10 miliarde de lei, în vederea achiziționării de medicamente, materiale și echipamente medicale.
- Asigurarea gratuită de medicamente, materiale și echipamente medicale, prin intermediul medicilor de familie.
- Asigurarea plății facturilor pentru utilități și suspendarea pentru 3 luni a plății ratelor bancare pentru persoanele aflate în izolare/carantină.