E. Teodorovici: Să afirmi senin că pensile au devenit un risc pentru sustenabilitatea finanțelor publice... este o crimă

E. Teodorovici: Să afirmi senin că pensile au devenit un risc pentru sustenabilitatea finanțelor publice... este o crimă

Fostul ministru social – democrat al Finanţelor, Eugen Teodorovici a criticat marţi pe pagina personală de Facebook guvernarea Orban care sub pretextul Covid-ului, în ciuda promisiunilor făcute la început de an, afirmă că pensile au devenit un risc pentru sustenabilitatea finanțelor publice, fiind incapabilă să respecte legea în sensul susţinerii majorării cu 40% a punctului de pensie de la 1 septembrie.

“Nu este normal să ai pensionari mult prea tineri și în putere cu pensii mult prea mari, așa cum nu e firesc să ai pensionari cărunți, cu copii și nepoți ori singuri și neajutorați cu pensii mult prea mici. Nu e normal ca un drept cuvenit printr-o lege să fie pur și simplu tăiat în virtutea unor decizii politicianiste ale unui guvern nevrednic. Este batjocură, este dispreț, este rușine! Să promiți, la început de an, că ai prins în buget banii pentru majorarea pensiilor cu 40 % și apoi să dai vina pe COVID sau mai rău, pe greaua moştenire pentru explozia împrumuturilor și a deficitului bugetar și să afirmi senin că pensile au devenit un risc pentru sustenabilitatea finanțelor publice ... este o crimă.” a scris pe Facebook Teodorovici care a mai precizat că mărirea pensiilor a fost o decizie asumată de clasa politică iar legea a fost promulgate şi de preşedintele Iohannis. “Da, Orban, da, Cîtu, mărirea pensiilor a fost o decizie politică, nicidecum una politicianistă, pentru că a fost luată de clasa politică și asumată printr-o lege promulgată de președintele Iohannis, dar a fost, înainte de toate, o decizie corectă, în interesul românilor, mai ales al celor pentru care pensia reprezintă unica sursă de venit! Iar voi, că vreți sau nu, trebuie să aplicați această lege, pentru că de aceea sunteți premier și ministru de finanţe, ca să veniți cu soluții! A nu plăti în septembrie pensiile majorate prin lege înseamnă să anulați acest drept celor peste 5 milioane de pensionari. Iar dacă pentru aplicarea majorării pensiilor din toamnă, așa cum prevede legea, este nevoie de consens politic, eu sunt primul care vă va sprijini, așa cum am convingerea că toți parlamentarii și toate partidele politice o vor face, pentru că nu pensiile reprezintă sursa economiei la buget, ci alte zone, poate încă neexplorate, ale sistemului de finanțe publice si nu numai.”

În opinia sa în cazul în care PNL nu va putea să respecte prevederile legale în vigoare, PSD va trebui să intervină şi să demită Guvernul Orban. “Așadar, guvernarea PNL are această șansă unică de a lăsa măcar o realizare în urma sa - creșterea punctului de pensie cu 40% de la 1 septembrie! În caz contrar, PSD, cel mai mare partid din România, va trebui să dea jos acest guvern pentru a nu trăda, şi el, încrederea şi aşteptările a peste 5 milioane de pensionari.” A mai susţinut fostul şef de la Finanţe.

Parlamentarul PSD s-a referit şi la tema pensiilor special precizând că există deja la Senat aprobat un proiect de lege care vizează taxarea tuturor pensiilor de peste 7000 de lei, în diferite procente. “Cât despre tema atât de discutată a pensiilor speciale, revin de fiecare dată cu soluția ce a fost aprobată de Senat, dar zace la sertar în Camera Deputaților - proiectul de lege pe care l-am depus ca senator (L489/2019) ce vizează taxarea tuturor pensiilor între 7.000 și 10.000 de lei cu 30%, iar pentru pensiile mai mari de 10.000 de lei cu 50% din sumă. Nu țin în niciun fel la asumarea "paternității politice" a acestei inițiative, țin doar la aplicarea unei soluții care respectă atât principiile contributivității, cât și principiile constituționale și de echitate socială.” a conchis Eugen Teodorovici.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.