Declaraţie Politică / R. Paţurcă: Ziua Internaţională a Copilului (Universal Children's Day)

R. Paturca Senat Declaratie Politica Aprilie

Senatorul PSD Călăraşi, Roxana Paţurcă, a susţinut miercuri, în plen, o Declaraţie Politică cu tema Ziua Internaţională a Copilului (Universal Children’s Day) al cărei conţinut vi-l prezentăm în continuare:

 

“Doamnelor şi domnilor senatori

Pe Întâi Iunie România îşi sărbătoreşte copiii. Prin voinţa Parlamentului, ziua de 1 Iunie a devenit sărbătoare legală în ţara noastră, ca Ziuă a Copilului.  În decursul anilor, această zi a fost marcată sub diverse teme/devize care reflectau modul în care problematica tinerilor si copiilor este abordată pe la global şi naţional.

 Nouă, ca persoane publice, ne revine datoria onorantă de a adopta politici care să facă viaţa copiilor şi a tinerilor cât mai fericită. Fie şi pentru că, aceştia, la rândul lor, ne fac de multe ori viața mai plină de bucurii şi de sens.

Sărbătorim o zi a copiilor, pentru că ei merită o atenţie deosebită, pentru a conştientiza că au interese şi drepturi specifice, pentru că ne sunt dragi şi foarte importanţi. O astfel de zi ne oferă prilejul unor schimburi de idei şi preocupări privind soarta şi situaţia la zi a acestor categorii de vârstă, dorinţa celor din jur de a-i face pe copii să înţeleagă grija care li se poartă, precum şi iniţierea unei acţiuni de a promova drepturile, interesele şi bunăstarea copiilor din toată lumea. Pe noi, adulţii, acest moment ne motivează în căutarea unui echilibru între viaţa personală şi cea profesională. Suntem puşi în situaţia unei provocări: muncim mai mult, de multe ori peste program şi facem sacrificii pentru ca fiilor şi fiicelor noastre să le asigurăm o viaţă mai bună. Aceasta este una dintre preocupări. Cealaltă este să le acordăm mai mult din timpul nostru pentru un alt fel de bucurii produse celor mici. Ca părinţi şi educatori trebuie să fim conştienţi că timpul petrecut aproape de copii este foarte important şi că modul în care îl valorificăm în interacţiunile cu ei poate avea un rol determinant pentru evoluția lor ulterioară.

Copiii din ţara noastră constituie o lume aparte foarte variată, care nu se pretează la o abordare prin şabloane. Fiecare copil are particularităţi ale propriei persoane. Mediul social şi familial diferă de la un caz la altul. Aşa că vrem copii sănătoşi, fericiţi, ai căror părinţi se îngrijesc îndeaproape de creşterea şi educare lor. Cei mai mulţi copii şi tineri învaţă bine, merg cu regularitate la grădiniţe şi la şcoli urmând cu cursurile de învăţământ şcolar şi extraşcolar.  Însă sunt şi copii care se confruntă cu probleme de sănătate, copii neglijaţi de părinţii lor, copii care trăiesc departe de proprii părinţi, plecaţi la muncă în străinătate, copii care abandonează şcoala, copii care trăiesc într-un mediu familial caracterizat de sărăcie, violenţă sau dezorganizare. Pentru fiecare din aceste categorii, statul român a adoptat reglementări, politici şi instituţii care să trateze într-un mod profesionist interesele coliilor. Ca naţiune, ţara noastră se confruntă cu tendinţa unui spor natural negativ, ceea ce ne creează şi ne va crea probleme demografice din ce în ce mai dificile pe termen lung. Îmbunătățirea condiţiilor de viaţă, de învăţătură, crearea unor noi oportunităţi de afirmare a personalităţii copiilor şi tinerilor constituie un teren de provocare a responsabilităţii întregii societăţi, începând cu părinții, oamenii politici, autoritățile publice, organizaţiile civice şi până la fiecare cetățean. Cu toţii avem obligaţia, plăcută de altfel, să venim în sprijinul acestora cu schimbările oportune, cu politici noi, adecvate  vremurilor în care trăim.

Ca parlamentar PSD, exprim hotărârea noastră de a acorda un loc prioritar politicilor speciale, dedicate unei vieţi mai bune a copiilor, creşterii şi educării tinerelor generaţii, asigurării condiţiilor de afirmare a personalităţii acestora, precum şi reducerii fenomenelor şi problemelor grave care pun în pericol viaţa, sănătatea şi buna creştere a copiilor. Atâta timp cât România are copii, avem pentru ce trăi şi munci aici.”

 

Senator PSD,

Roxana Paţurcă

06.06.2018

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.