Pentru a doua oară consecutiv, la un interval de câteva zile, consilierii judeţeni PSD au votat, miercuri, împotriva Hotărârii pentru modificarea Hotărârii nr. 102/2015 privind transmiterea imobilului reprezentând Centrul de Informare şi Cooperare în Afaceri Călăraşi din administrarea Centrului Cultural Judeţean Călăraşi în folosinţa gratuită a Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră pentru Graniţa România–Bulgaria. Aşa au vrut ei, invocând motive de oportunitate şi deşi n-au fost rostite şi motive politicianiste. S-or fi gândit, probabil, că e un moment favorabil să joace rolul partidului de opoziţie în raport cu conducerea Consiliului Judeţean, de factură liberală deşi „chestiunea” în sine nu e una deloc derizorie şi impunea o atitudine responsabilă. Rezultat al unei discuţii serioase în partid, purtate nu într-un cadru restrâns ci în prezenţa primarilor care ştiu prea bine importanţa unei astfel de instituţii BRCT, la Călăraşi.
Dar să vedeţi şi despre ce este vorba. Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră a solicitat prin adresa nr. 14942 din 14 septembrie, înregistrată în aceeaşi zi la Consiliul Judeţean sub numărul 14524, prelungirea duratei contractului de transmitere în folosinţă gratuită a spaţiului reprezentând Centrul de Informare şi Cooperare în Afaceri Călăraşi pentru desfăşurarea activităţii de evaluare a aplicaţiilor în cadrul Programului INTERREG V-A România – Bulgaria, în spaţiul existent în cadrul CICA până la data de 31 decembrie 2018. Această necesitate a apărut ca urmare a faptului că BRCT Călăraşi trebuie să realizeze activităţile de evaluare a cererilor de finanţare ce vor fi depuse de către aplicanţi în cadrul Programului menţionat, în paralel cu celelalte activităţi derulate.
Nu era însă pentru prima oară când BRCT transmitea Consiliului Judeţean o astfel de solicitare. Prin adresa 15687 din 15.12.2016, înregistrată la Consiliul Județean Călărași sub nr. 18372 din 15.12.2016 Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Călărași pentru Granița România–Bulgaria a solicitat o altă prelungire a duratei contractului de transmitere a spațiului reprezentând Centrul de Informare și Cooperare în Afaceri Călărași, situat în zona Chiciu, din aceleași considerente ca și cele din solicitarea anterioară, până pe data de 31.10.2017.
Solicitări similare şi aprobate de consilierii judeţeni au mai avut loc în 2016, conform adreselor 3649 din 09.03.2016 şi respectiv, 8498 din 07.07.2016.
Ba mai mult, potrivit dispoziţiilor art. 1 din Hotărârea Consiliului Judeţean Călăraşi nr. 102 din 29.07.2015, imobilul denumit „Centrul de Informare şi Cooperare în Afaceri Călăraşi” a fost transmis din administrarea Centrului Cultural Judeţean Călăraşi în folosinţa gratuită a Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră pentru Graniţa România – Bulgaria, până la data de 31 octombrie 2017, în vederea desfăşurării activităţii de evaluare a proiectelor hard depuse în cadrul primului apel de proiecte al Programului INTERREG V-A România – Bulgaria, dar și pentru desfășurarea acțiunilor de pregătire în vederea arhivării și depozitării volumului mare de documente rezultate în urma acestor activități.
Şi de data aceasta, solicitarea s-a izbit de un mare „NU” din partea aleşilor judeţeni PSD care n-au vrut să ţină cont nu doar de oportunitatea „demersului” iniţiat de BRCT ci şi de argumentele oferite de secretartul judeţului, Emil Muşat care a explicat că BRCT desfăşoară în esenţă activităţi de utilitate pulică şi în consecinţă, Consiliul Judeţean poate oferi cu titlu gratuit spaţiu suplimentar instituţiei mai sus - menţionate, potrivit prevederilor art. 124 din Legea 215 / 2001, pe o perioadă determinată. În cazul de faţă până la 31 decembrie 2018.
Sigur că PSD, în cadrul CJ, are tot dreptul să facă opoziţie votând împotriva acelor Hotărâri care ar putea leza interesele judeţului. Doar că în cazul de faţă, “împotrivirea” social – democraţilor are doar conotaţii politicianiste. Se observă limpede că acelaşi partid, prin reprezentanţii săi, nu s-a opus unor astfel de solicitări ale BRCT în mandatul trecut. Să fii fost mai convingător Răducu Filipescu, în jurul căruia PSD s-a gudurat ori de câte ori i-a cerut fostul preşedinte? Unul dintre cei mai vehemenţi consilieri a fost în ambele rânduri Liviu Vîrtejanu, o prezenţă constantă în Consiliul Judeţean, ba chiar şi în conducerea acestei instituţii care n-a afişat o astfel de „poziţie contra” şi în momentele anterior menţionate.
PSD vrea să facă OPOZIŢIE însă o face prost. Cu stângăcie, neargumentat, agresiv. Şi cel mai grav e că afişează o astfel de „poziţie” atunci când nu e cazul. Cum naiba atunci se face că ceea era legal şi oportun în 2015 şi 2016 nu mai este acum?
BRCT este o instituţie extrem de importantă de care mulţi primari, inclusiv, de la PSD au nevoie pentru iniţierea şi finalizarea unor proiecte de infrastructură. Vezi exemplul oferit de Primăria Roseţi care în ciuda unor dificultăţi întâmpinate, de natură procedurală, a reuşit să acceseze bani europeni prin intermediul BRCT pentru asfaltarea unor tronsoane importante de drumuri în localitate.
Într-o perioadă în care PSD, la nivel central, militează pentru atragerea de fonduri europene de la Bruxelles, la Călăraşi, consilierii judeţeni au găsit acum momentul oportun să pună beţe în roate unei instituţii care de vreo 2 ani încoace cel puţin şi-a putut desfăşura activitatea într-un spaţiu suplimentar, oferit în administrare gratuită de Consiliul Judeţean!
Vîrtejanu, Chiriţă şi colegii lor vor deconta astfel de “contre” puse anapoda care nu fac cinste unui partid al cărui lider local, Ciprian Pandea, este angajatul Guvernului condus de un premier PSD, despre care spuneam mai devreme că a început deja ofensiva pentru atragerea de resurse financiare europene în exerciţiul financiar 2014 – 2020.
PS O poziţie similară “de frondă” au abordat consilierii judeţeni PSD şi atunci când s-a pus în discuţie Hotărârea privind trecerea din administrarea Primăriei Călăraşi în administrarea Consiliului Judeţean a unui tronson din strada Varianta Nord. Şi atunci, am asistat la nişte argumente sterile din partea reprezentanţilor PSD. Nu Consiliul Judeţean ar fi finalizat lucrarea ci Ministeruşl Transporturilor. Pe călărăşeni chiar nu-I interesează dacă demersul pentru reabilitarea acelui drum de centură aparţine Primăriei sau Consiliului Judeţean!