Cu precădere din 2017 încoace, Executivul Primăriei Călăraşi şi-a făcut realmente un obicei de a dezvolta municipiul reşedinţă de judeţ cu ajutărul banilor împrumutaţi de la bancă. Bunăoară în 2019 dar şi în primele luni ale acestui an, nu mai puţin de 18,6 milioane lei au fost injectaţi în realizarea unor obiective de investiţii considerate de Drăgulin&Co ca fiind prioritare pentru cetăţeni. Din păcate nici unul nu a fost finalizat până acum iar cele mai multe dintre ele se află în continuare în stadii incipiente deşi termenele de finalizare, aşa cum rezultă ele din contractele încheiate, nu mai sunt aşa de îndepărtate. Şi e vorba de cel puţin 2 proiecte care au stârnit vii discuţii în spaţiul public.
Primul vizează canalizarea pluvială de pe strada Locomotivei. S-a bătut multă monedă pe el, devenind subiect de dispută între Putere şi Opoziţie. Lucrările au demarat acolo încă din 28 oactombrie 2019 şi potrivit contractului, investiţia, estimată la 2.210.462,43 lei, ar trebui să fie finalizată într-un an de zile, adică la finele lunii octombrie 2020. Până acum, conform datelor financiare publicate de Primăria Călăraşi s-au alocat în 2019 suma de 18.265,04 lei iar în primul trimestru al acestui an, 428.274,21 lei. În total 446.274,21 lei, cam un procent de 20,19%. Prea puţin având în vedere că obiectiv trebuie finalizat în toamnă.
Un al doilea exemplu se referă la reţeaua de canalizare menajeră şi pluvială din Cartierul Măgureni, un alt obiectiv care dă mari bătăi de cap administraţiei liberale prin prisma finanţării precare asigurate de la buget, tot din împrumuturi. Aici, situaţia e şi mai grea. În 2019 s-a alocat suma de 185.326,19 lei iar în primul trimestru din 2020, 74.149,86 lei, rezultând un total de 259.476,05 lei, aproape nesemnificativ în raport cu valoarea totală a peoiectului de 5.254.395,04 lei (la care se adaugă şi TVA-ul). Concret, de la data semnării contractului, 12 august 2019 şi până în prezent, lucrările care ar trebui finalizate anul viitor în iunie, au fost bugetate în proporţie de doar 4,2%! De unde va găsi oare primăria restul de bani ca să ducă la bun sfârşit proiectul aşteptat cu sufletul la gură de sutele, poate chiar miile de călărăşeni care locuiesc în zonă, visând de zeci de ani la urbanizarea reală a zonei?
Liderul consilierilor PSD, Marius Dulce a criticat în dese rânduri strategia care riscă să devină într-o bună zi non – funcţională a Executivului condus de liberalul Dan Drăgulin şi anume: prea multe proiecte, prea puţini bani pentru finalizarea lor.
„Datele pe care le-am văzut în cele două Proiecte de hotărâri privind execuţia bugetară pe 2019, respectiv trimestrul 1 2020 nu mint şi din păcate relevă o stare de fapt care confirmă managementul defectuos al administraţiei Drăgulin cu privire la dezvoltarea oraşului. Avem nevoie de multe investiţii însă e total neproducţiv să le iniţiezi fără să ai şi certitudinea că le termini conform graficelor de lucrări din cauza banilor insuficienţi. Cele două obiective la fel de importante, canalizarea din Măgureni, respectiv de pe strada Locomotivei, absolut necesare pentru creşterea confortului cetăţeanului care locuieşte în cele două zone, riscă să fie tărăgănate, nepermis de mult din cauza slabei finanţări. Mâine – poimâine se termină perioada din contract şi lucrările sunt tot în faza de început. Banii provin din împrumuturi bancare şi ele insuficiente pentru cât şi-a propus în mod populist actualul primar. Să nu uităm şi de celelalte două investiţii majore care înghit foarte mulţi bani şi aceia împrumutaţi, mă refer la modernizarea străzii Griviţa, respectiv B-dul N. Titulescu. Pe turnantă apar şi proiectele cu finanţare europeană care necesită şi ele acum bani de la bugetul local şi vă reamintesc aici cum au procedat cu proiectul privind restaurarea Poştei Vechi. De unde vom face rost de atâţia bani? Criza generată de pandemia de coronavirus se va reflecta puternic şi în bugetul local. Guvernul nu se grăbeşte să sprijine autorităţile locale şi judeţene care au investit masiv în sistemul medical în starea de urgenţă. Vor scădea şi sumele reprezentând cotele defalcate din TVA şi impozitul pe venit iar consecinţele sunt previzibile.” a declarat Dulce care a continuat „Dezvoltarea excesivă pe seama creditelor bancare se va dovedi până la urmă o soluţie care ne va costa scum pe noi toţi. Cele două credite contractate, în sumă totală de circa 670 de miliarde de lei vechi, vor cântări enorm în următorii 10, 13 ani. Deşi n-au reuşit până acum să drămuiască aceşti bani măcar pe ce şi-au propus să facă.”