PNL / Popularitatea care i-ar putea aduce...sfârşitul politic

PNL / Popularitatea care i-ar putea aduce...sfârşitul politic

Undeva pe la începutul acestei luni, Ludovic Orban i-a dat o veste de milioane liderului PNL Călăraşi, Dan Drăgulin. Nu i-a spus-o la telefon ci l-a chemat direct în Modrogan, într-un cadru oarecum festiv.

Emoţionat până în vârful urechilor, Drăgulin nu s-a dus singur, invitând să se bucure alături de el câţiva „grei” ai partidului dar şi pe cei doi şefi de deconcentrate (apropos, ăştia părăsesc instituţia în interes de partid fără să dea nimănui socoteală?).

La Bucureşti, într-adevăr şocul a fost uriaş. Potrivit unui sondaj de opinie realizat chiar de Centru, Dan Drăgulin ar fi pe primul loc între liberali la nivel judeţean, Orban anunţând că se bucură de o popularitate estimată la circa 34-35%. Şi drept recompensă, tot Orban ar fi decis ca Drăgulin să fie singurul lider local liberal care are „voie” să urce cu candidaţii partidului la europarlamentare pe bannere. Vă daţi seama că PNL va defila prin judeţ cu Drăgulin pe afişe? N-aş vrea să fiu în pielea lui Iulian Iacomi, noul şef al PSD la alegerile din 26 mai!

Sâmbăta trecută, Drăgulin a convocat partidului şi vizibil umflat în pene le-a spus şi colegilor săi cam ce “somitate” au în faţa lor. Între noi fie vorba, cu excepţia a două-trei slugi, nimeni n-a înghiţit laudele lui Drăgulin.

Cifrele din sondajul lui Orban, după umila mea părere, dacă nu sunt scoase din burtă, măcar pot fi catalogate ca fiind discutabile. Pe bune acum, cine ar putea să creadă că un primar fie şi al unui municipiu reşedinţă de judeţ (votat la ultimele alegeri de circa 10 mii de călărăşeni) se bucură de o asemenea popularitate în condiţiile în care el a “rupt-o” cu judeţul încă din 2012. Timp de 2 mandate (2004-2012), într-adevăr a deţinut funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, poziţie despre care am mai putea crede că i-a adus o anumită doză de notorietate în judeţ. Dar de atunci au trecut mai bine de 6 ani şi în plus, chiar la nivelul municipiului imaginea sa scârţâie, acum, din toţi rărunchii.

Să fie atât de naiv Drăgulin încât să nu priceapă că Orban l-a cadorisit cu un cartof fierbinte? Să nu-l sperie gândul că va intra în bătălia electorală cu un PNL cotat la nivel judeţean, la 20%?

Oricum, cei doi şefi direcţi ai săi au mutat inteligent. Pe de o parte, Ludovic Orban vrea să-şi facă acum treaba, la europarlamentare şi l-a responsabilizat la maxim pe subalternul său care cu o asemenea popularitate n-are cum să nu aducă partidului în jur de 35-36% din voturi, iar pe de altă parte, Răducu Filipescu, boss-ul lui de la Călăraşi, ştie cum să-l readucă cu picioarele pe pământ, sugerându-I şi cum arată şi cealaltă faţă a “popularităţii” sale. Prin PNL se zvoneşte tot mai intens că după europarlamentare, va descinde la Călăraşi, primvicepreşedintele partidului, Iulian Dumitrescu. Fost senator de Călăraşi în perioada 2012-2016, Dumitrescu “s-a mutat” acum vreo 3 ani la Prahova sperând că dintr-o organizaţie mare şi puternică ar putea ajunge mai uşor în centrul atenţiei. Pentru Dumitrescu însă socoteala de acasă (Călăraşi) nu s-a potrivit cu cea de la piaţă (Prahova) şi decât să mai fie codaş la oraş (Prahova), mai bine fruntaş la ţară (Călăraşi).

Invitat la Călăraşi de Filipescu, Iulian Dumitrescu urmăreşte în principal două lucruri: preluarea conducerii filialei judeţene (şi atunci cum rămâne cu popularitatea lui Drăgulin? Să nu fie el, oare cu adevărat, locomotiva partidului aşa cum l-a păcălit Orban?) precum şi desemnarea sa ca viitor candidat PNL pentru şefia Consiliului Judeţean. Pe Filipescu nu-l deranjează că filiala va fi condusă de Dumitrescu, pe el îl interesează doar ca Iliuţă pentru care nutreşte o ură de-a dreptul viscerală, să nu fie candidatul PNL pentru conducerea CJ Călăraşi.

Între noi fie vorba, s-a cam săturat şi Filipescu să se mai bată cu Iliuţă pe care-l tot dă afară din partid, însă fără succes, din 2016 încoace. Le-a încercat pe toate, şi atunci, ultima sa speranţă ar fi fostul senator care cunoaşte foarte bine judeţul şi prin prisma afacerilor derulate aici direct şi indirect din 2005 şi până în prezent.

Europarlamentarele dar mai cu seamă prezidenţialele vor limpezi multe lucruri în PNL Călăraşi. Pe cai mari imaginari acum, Drăgulin va fi până la urmă pionul sacrificat şi n-ar fi exclus să-l vedem anul viitor în afara competiţiei pentru Primărie, oferindu-i-se, cel mai probabil, o poziţie eligibilă pentru Camera Deputaţilor. Pentru că la Senat, n-are nicio şansă întrucât lui Filipescu nici prin gând nu-i trece să se retragă.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.