ALDE / L. State: Noi înţelegem din acest pact că domnul Iohannis vrea să fie un fel de candidat unic la prezidenţiale

ALDE / L. State: Noi înţelegem din acest pact că domnul Iohannis vrea să fie un fel de candidat unic la prezidenţiale

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, miercuri, după consultările cu reprezentanţii partidelor parlamentare, că i-a invitat să semneze un acord naţional pentru România europeană. "Am constatat că există o largă convergenţă. Marea majoritate a partidelor au fost de acord că rezultatele acestui referendum trebuie implementate aşa cum a votat poporul, sunt de acord partidele că trebuie consolidat parcursul european al României. În consecinţă, pentru a valorifica cum se cuvine acest vot şi consultările, am decis să invit partidele politice parlamentare să semnăm un acord naţional pentru consolidarea parcursului european al României sau un pact politic pentru România europeană", a declarat şeful statului.

Primul lucru care trebuie subliniat este acela că la consultările pe care le-am avut la Cotroceni, domnul preşedinte Iohannis nu a făcut nici cea mai mică mențiune în legătură cu acest subiect – cel privind un pact despre direcția europeană a României. Prin urmare, acest anunț nu face și din ceea ce a spun președintele decât să deturneze sensul referendumului.” a menţionat pentru www.arenamedia.ro, vicepreşedintele ALDE Călăraşi, Laurenţiu State, care a continuat “Referendumul a fost clar, a fost referitor la teme legate de justiție. Nu a fost niciun fel vorba despre parcursul european al României sau orientarea pro-europeană. Mai mult, nu a pus cineva în discuție această orientare a țării noastre. România  este una din țările care are cea mai ridicată cotă de susținere pentru proiectul european, față de alte țări, unde există curente eurosceptice extrem de puternice. A subordona România recomandărilor Comisiei de la Veneţia, de exemplu, este o cedare de suveranitate pe care niciun român n-ar trebui să o accepte. Știm cu toţii că este vorba despre o comisie cu rol consultativ, tezele sunt cu rol de recomandare.“

State a mai apreciat că “Ar fi fost normal ca în cadrul consultărilor să ne aducă la cunoștință intenția de a propune un astfel de pact. Remarcăm că după cinci ani de zile în care președintele nu a făcut decât să se semene dezbinare, nu a avut niciun proiect consistent pentru România, acum, cu acest pact, vrea să încerce o mișcare prin care să folosească acest instrument pentru realegerea lui ca președinte. Cu alte cuvinte, coaliţia PSD - ALDE nu ar fi atât de rea dacă i-ar asigura un nou mandat dlui preşedinte! Noi înţelegem din acest pact că dl Iohannis vrea să fie un fel de candidat unic la prezidenţiale. Parcă ne-ar face chiar o propunere Iohannis nouă celor din coaliția ALDE-PSD să-l susţinem la alegerile prezidențiale. Este un pic cam mult să-i dăm lui Iohannis posibilitatea să fie și arbitru, și jucător, să aibă și membrii echipei, și mingea.”