Toamna asta se numără...câştigătorii!

Toamna asta se numără...câştigătorii!

Odată cu venirea toamnei se mai animă puţin şi scena politică locală. Cele mai mari două partide, PNL şi PSD se pregătesc de competiţii interne, mobilizând cam toate resursele umane de care dispun.

 Miercuri, şeful liberalilor, Dan Drăgulin, a anunţat că viitorul candidat al partidului va fi desemnat în urma unui sondaj de opinie ce va fi realizat de Centru. Asta ca să nu existe interpretări! O decizie venită în plic care-l pune uşor în încurcătură chiar pe Drăgulin, domnia sa conducând oraşul în calitate de primar din 2012. Dar dacă e democraţie în partid, atunci să se facă şi voia Centrului.

Pe lângă Drăgulin, mai există o serie de liberali dornici să conducă municipiul reşedinţă de judeţ. Chiar Drăgulin i-a enumerat miercuri pe Dragoş Coman, Viorel Ivanciu, Valentin Barbu şi Vasile Iliuţă. N-a pomenit în schimb nimic de Valentin Deculescu. Ce rost ar fi avut în condiţiile în care actualul administrator public al municipiului a devenit colaboratorul său cel mai fidel. Pentru ce să mai fugureze într-un astfel de sondaj dacă îii merge foarte bine şi din această postură, atâta vreme cât Drăgulin, creditat oricum cu prima şansă, va mai candida pentru încă un mandat?!

De asemenea, Drăgulin n-a menţionat numele nici unei reprezentante ale sexului frumos. Să fi devenit PNL un partid misogin? Nu-s capabile amazoanele liberale să iasă la luptă pentru binele călărăşeanului? Camelia Ghiveciu, Alina Jipa, Camelia Croitoru sau chiar Carmen Filipescu, reprezentante de top ale PNL Călăraşi, ar putea fi luate în calcul pentru o bătălie atât de importantă! Ce le împiedică oară să nu ceară înscrierea lor pe lista subiecţilor sondajului?

Sondajul care are menirea să evidenţieze personalitatea cea mai îndreptăţită să câştige în 2020 lupta pentru Primăria Călăraşi, va fi realizat până în decembrie. Până atunci, „greii” partidului vor avea de lucru. Sondajul va  readuce în prim plan, nu doar polii de putere din partid ci şi eternul conflict dintre PNL şi PDL. O eventuală prezenţă a preşedintelui CJ, Vasile Iliuţă în sondaj îi va determina pe Răducu Filipescu şi Iulian Dumitrescu să suplimenteze artileria grea cu care să-l doboare pe inamicul proverbial Vasile Iliuţă care le stă în gât din prima secundă de când a devenit preşedinte al Consiliului Judeţean. Dar să nu anticipăm...

Oricum sondajul, după părerea mea, realizat prematur şi care nu va deveni literă de lege în BPJ, ar putea avea şi o parte bună. Va detensiona un pic atmosfera greu irespirabilă din partid, oferindu-le celor care se vor situa în coada clasamentului să-şi caute poate alte zări politice, unde concurenţa nu-i atât de acerbă pentru a-şi încerca norocul la...Primărie.

 

PSD Călăraşi, în schimb, se pregăteşte de alegeri interne. Mizele sunt maxime pentru că ele generează interese maxime: preşedinţia organizaţiei judeţene şi stabilirea componenţei noului Birou Politic Judeţean. Aflat la guvernare, PSD este extrem de atractiv pentru oricine, mai ales că prin partidă mişună şi cozi de topor, adevărate reportofoane aflate la dispoziţia rivalilor tradiţionali din PNL.

Interimar, organizaţia judeţeană e condusă de Ciprian Pandea care sub „coordonarea” sa, PSD a obţinut un scor ameţitor la parlamentarele din urmă cu vreo 2 ani. Tot cu Pandea în frunte, social – democraţii au trecut cu bine de parţialele de la Lehliu Gară şi Unirea din urmă cu un an. Sunt câteva rezultate notabile care-l propulsează pe actualul secretar de stat din cadrul SGG pentru obţinerea unui mandat plin, validat de poporul social – democrat. Şansele sale ar putea deveni maxime în condiţiile în care nu se întrezăreşte la orizont nici un contracandidat. Fostul deputat Iulian Iacomi care a revenit în calitate de primar al oraşului Lehliu Gară după nici 6 luni de pierdut vremea prin Parlament, n-are nici forţa şi nici carisma necesare ca să obţină din partea colegilor săi o astfel de responsabilitate. Iacomi pare mai degrabă interesat de „poziţia a doua” din partid, funcţia de preşedinte executiv, însă la acest eşalon concurenţa e serioasă. Secretarul executiv interimar, George Chiriţă şi parlamentarii, Roxana Paţurcă şi Sorin Vrăjitoru s-ar putea înscrie într-o asemnea competiţie generând mari probleme pentru „bardul” de la Lehliu Gară. Din acest moment, se vor ascuţi săbiile în partide pentru obţinerea unor funcţii importante în viitorul BPJ!

Din acest punct de vedere, viitorul preşedinte va căuta să aibă o influenţă decisivă în BPJ, ori dacă nu te afli de-acum în echipa câştigătoare, orice încercare va fi sortită eşecului!

Pentru PSD, 2019 şi 2020 vor aduce provocări electorale majore. Din 6 în 6 luni vor avea loc 4 tipuri de alegeri, e drept fiecare cu specificităţile sale, însă câştigarea lor devine „sarcină de serviciu”.

 

Toamna politică 2018 va fi fără îndoială, nu doar atractivă ci şi crâncenă pentru cei care râvnesc diverse „sinecuri” în partidele lor. Ei vor să câştige crezând că au şi soluţii pentru problemele cu care se confruntă oraşul şi judeţul. Pe mulţi dintre ei i-am văzut şi până acum „la treabă” dar n-au convins. De ce oare?

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.