Rectificarea bugetelor serviciilor de informații

Rectificarea bugetelor serviciilor de informații

În pofida criticilor nejustificate ale președintelui Iohannis privind rectificarea bugetară, serviciile secrete rămân, după rectificare, cu mai mulți bani decât au cheltuit în prima parte a anului și au primi mai mulți bani față de variantă anterioară de rectificare. Nu sunt afectate în niciun fel investițiile din fonduri europene ale acestor instituții și nici misiunile cu impact internațional.

Nu s-a modificat varianta anterioară de rectificare a bugetului Administrației Prezidențiale, întrucât nu face obiectul avizului CSAT.

Astfel, bugetul Administrației Prezidențiale rămâne redus cu 11,1 milioane lei, de la 57,6 milioane lei alocat inițial în Legea bugetului de stat, la 46,5 milioane. Suma este însă mai mare față de cheltuielile de anul trecut ale lui Iohannis în valoare de 44,3 milioane lei. Nu au afectate creditele de angajament care permit președintelui Iohannis să încheie contracte peste valoarea prevăzută în buget.

 

Rectificarea bugetului SRI

O Cheltuieli de personal: s-au tăiat 13 milioane lei, dar rămân fonduri care asigură o medie lunară cu 9,7% mai mare față de media lunară din primele 7 luni. (105,4 milioane lei pentru lunile august-decembrie)

O Cheltuieli cu bunuri și serviciile: s-au tăiat 15 milioane lei, dar rămân fonduri care asigură o medie lunară cu 34,7% mai mare față de media lunară din primele 7 luni. (20,2 milioane lei pentru lunile august-decembrie)

O Cheltuielile de capital (investițiile): s-au tăiat 35 milioane lei, dar rămân fonduri care asigură o medie lunară cu 117,5% mai mare față de media lunară din primele 7 luni. (8,7 milioane lei pentru lunile august-decembrie, față de 4 milioane în primele 7 luni ale anului).

Rectificarea bugetului SIE

O SIE va avea un buget cu 2,8 milioane lei mai mic decât fusese inițial alocat în Legea Bugetului, dar cu 13,7 milioane lei mai mare față de varianta anterioară de rectificare. Din acest surplus, 9,2 milioane lei au fost alocați la investiții în aparatură specifică, iar 4,5 milioane la bunuri și servicii, conform Planului național de priorități informative.

O De asemenea, comparativ cu alocarea inițială prin Legea bugetului de stat, SIE are cu 5 milioane în lei în plus pentru cheltuielile de personal.

 

Rectificarea bugetului SPP

O SPP va avea un buget mai mic cu 15,1 milioane lei față de alocarea bugetară inițială prin Legea bugetului de stat, dar cu 7,6 milioane lei mai mare față de propunerea anterioară de rectificare.

O Surplusul de 7,6 milioane lei a fost alocat pentru plățile efectuate deja de SPP cu puțin înainte sau imediat după anunțarea primei variante de rectificare, respectiv 6,6 milioane lei și pentru un contract de achiziții de 1 milion lei privind pregătirea preluării de România a Președinției UE.

 

Rectificarea bugetului STS

O STS va avea un buget mai mic cu 14,2milioane lei față de alocarea bugetară inițială prin Legea bugetului de stat, dar cu 2 milioane lei mai mare față de propunerea anterioară de rectificare.

O Surplusul de 2 milioane de lei s-a alocat pentru achiziții privind pregătirea preluării de România a Președinției UE.