PMP / L. Coman: Administrația trebuie (re) profesionalizată și deparazitată de funcționărimea clientelară, de pilele celor care s-au aflat în posturi cheie

PMP / L. Coman: Administrația trebuie (re) profesionalizată și deparazitată de funcționărimea clientelară, de pilele celor care s-au aflat în posturi cheie

Liviu Coman, candidatul susţinut de PMP pentru Primăria municipiului Călăraşi susţine că dacă va obţine pe 27 septembrie mandatul, mediul de afaceri va găsi în administraţia Coman un mare susţinător. Pe de altă parte, Coman susţine că administrația trebuie (re) profesionalizată și deparazitată de funcționărimea clientelară, de pilele celor care s-au aflat în posturi cheie, referindu-se aici la numărul mare de angajaţi ai Primăriei şi a i serviciilor subordonate.

Mediul de afaceri, motorul oricărei economii indiferent de dimensiunea ei e un capitol important pentru creşterea veniturilor la bugetul local. Veţi da o mână de ajutor celor interesaţi să-şi dezvolte business-urile?

Mediul de afaceri va găsi în administrația Coman un susținător fervent. Ne dorim implicarea tuturor în viața comunității, în ridicarea mun. Călărași din condiția de prăfuit  oraș, de provincie. Vom găsi formule să implicăm pe toți cei bine intenționați, utilizând pârghiile fiscale, investiționale pe care ni le pune legea la dispoziție spre a face mai ușoară viața tuturor, propunându-mi  o mult mai facilă  interacțiune a mediului de afaceri cu  administrația locală  Aici trebuie să punctez din nou:  ce au făcut retailerii în diferite zone ale mun. Călărași în ultimii ani sunt singurele progrese pe care le remarcăm, căci dacă am exclude aceste zone comerciale, am remarca imediat încremenirea în care am rămas în ultimii ani. Din păcate, administrația locală nu a făcut nimic, așa încât cei care au civilizat zonele în care și-au stabilit locații sunt Kaufland,  Catex, Penny, acum Dedeman. Din păcate, administrația  locală pare să fi finalizat doar de 1 km de stradă și trotuare (bd. Titulescu), dar și asta cu 15 mil. de euro pe care îi vom plăti cu începere de la anul, când vor deveni scadente ratele la împrumuturi.

Călăraşiul încă mai are cartiere, zone din cartiere rupte de realitate deşi liberalii „ne-au ameninţat” că vor transforma municipiul într-un „smart city”. Profundă ipocrizia unora. De unde veţi începe din prima zi de mandat?

Cum am mai spus-o, mun. Călărași nu are cartiere mărginașe (termenul este impropriu), ci mahalale pe care le vizitează candidații în campaniile electorale. Aceste zone dezavantajate, cum le numiți dvs. cu delicatețe, sunt peste tot, chiar și în inima mun. Călărași, constituite ca enclave, ca insule în interiorul unor cartiere. Să luăm ca exemplu așa cunoscuta ”Zonă a Fantomelor”, situată la 5 Călărași, punct nodal al căilor de comunicații. Cine își ia inima-n dinți și trece pe acolo vede grămezile de gunoaie, numeroasele ”ligheane” TV și blocurile neîngrijite. Ca și cum n-ar aparține mun. Călărași. Sau să luăm cazul zonei ”Oborul Nou”, cu o populație semnificativă, dar dezolant și lipsit de orice facilități sau servicii publice ori educaționale. Același lucru și în Cărămidari sau în Cartierul Măgureni, care a fost complet abandonat  de administrația  locală.

Mun. Călărași -”Smart City”. Da, din păcate, un deziderat îndepărtat și iluzoriu în actuala administrație. Ceea ce trebuia început de acum 10 ani se va începe abia în mandatul meu, iar asta arată adevarata dimensiune a înapoierii mun. Călărași. Nu există nicio infrastructură publică digitală, niciun fel de platforme dedicate relației cetățeanului cu administrația, deși exemplelel eficientizării prin digitalizarea adminsitrației sunt peste tot, chiar și în unele comune din țară. Cum am mai spus-o, mun. Călărași arată la fel ca în anii 1950, ceea ce nu mai poate fi tolerat.

Peste 700 de angajaţi are Primăria şi structurile subordonate. O cifră care dă fiori având în vedere că populaţia municipiului a scăzut sensibil în ultimii ani. Nivelul impozitelor şi taxelor a rămas la un nivel scăzut. Aveţi o „strategie” în acest sens cu privire la gestionarea corectă a resurselor umane în raport cu nevoile municipiului?

Problema nu ar fi neapărat numărul (deplasat de mare) al funcționarilor, ci capacitatea acestora de a oferi cetățenilor servicii de calitate. Or, aici trebuie să vedem ce este de făcut spre a orienta resursele publice înspre asigurarea nevoilor cetățenilor. Administrația trebuie (re) profesionalizată și deparazitată de funcționărimea clientelară, de pilele celor care s-au aflat în posturi cheie; totodată,  trebuie încurajați funcționarii  competenți, cei care, de fapt, duc greul, pe umerii cărora se sprijină tot acest aparat administrativ supradimensionat, greoi și ineficient. Sistemul evaluărilor profesionale va fi reorientat spre sensul său de bază, astăzi fiind complet denaturat de acordarea generalizată a calificativelor ”foarte bine”. Or, un ”Foarte bine” profesional trebuie să se reflecte într-un foarte bine funcțional. Or, acum, în actuala administrație, numai funcțional nu este ceva.

Ce nu veţi face dacă veţi deveni primarul Călăraşiului?

Ce nu voi face ca primar? Da, foarte simplu (riscant de simplu): nu aș angaja pe nimeni doar pentru că mi s-ar cere sau pentru că ar trebui plătită vreo datorie electorală/ politică. Același lucru cu referire la toate dimensiunile administrației pe care sper să ajung să o conduc ca primar al mun. Călărași, căci nu voi permite risipa și furtul resurselor publice. 

Comandat: Partidul Mişcarea Populară - Filiala Judeţeană Călăraşi

Executat: SC Total Media SRL

CUI: 21200020

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.