Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi, marcată prin evenimente care au ca temă integrarea şi angajarea în muncă

Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi, marcată prin evenimente care au ca temă integrarea şi angajarea în muncă

Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi, celebrată la nivel mondial în data de 3 decembrie, a fost stabilită de Organizaţia Naţiunilor Unite şi reprezintă un prilej de a reafirma rolul important pe care aceste persoane îl au în societate şi în comunitate.

Pentru a marca această zi, Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, prin Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă şi Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Dizabilităţi, organizează la nivel naţional mai multe evenimente care au în jurul lor tema angajării în muncă a persoanelor cu dizabilităţi, având în vedere că promovarea vieţii independente în comunitate constituie o prioritate pentru toate instituţiile din domeniu.

Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă va organiza luni, 3 decembrie, bursele de angajare destinate persoanelor cu dizabilităţi - POT CE POŢI ŞI TU. ANGAJEAZĂ-MĂ!. Scopul acestor evenimente este de a facilita conectarea persoanelor cu dizabilităţi la oportunităţi de angajare pe piaţa muncii.

Deschiderea oficială a Burselor POT CE POŢI ŞI TU - ANGAJEAZĂ-MĂ! va avea loc la ora 10.00. Ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Marius Budăi, va participa la deschiderea bursei găzduită de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, sector 1, Bucureşti.

"Avem aproximativ 45.000 de persoane angajate în muncă şi cred că numărul acesta trebuie să crească în perioada următoare. Tocmai de aceea, Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale a creat premisele pentru acordarea unor subvenţii importante pentru angajator. Atunci când angajează persoane cu dizabilităţi, angajatorii nu mai sunt obligaţi să plătească taxa echivalentă unui salariu minim pe economie la bugetul de stat. Acest aspect, împreună cu subvenţia pe care o acordă Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, respectiv 500 euro, trebuie să constituie un factor motivator pentru toţi angajatorii care doresc să angajeze persoane cu dizabilităţi. Îmi doresc ca ziua de 3 decembrie să nu fie doar o zi de conştientizare a importanţei şi rolului persoanelor cu dizabilităţi în societate, ci şi o şansă, pentru cât mai multe persoane cu dizabilităţi, de a intra pe piaţa muncii prin intermediul Burselor POT CE POŢI ŞI TU', a declarat ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Marius Budăi.

Tot luni, 3 decembrie, Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Dizabilităţi va organiza o masă rotundă cu tema 'Perspective în angajarea persoanelor cu dizabilităţi', în scopul identificării celor mai bune soluţii de integrare pe piaţa muncii a acestei categorii de persoane. Evenimentul programat să înceapă la ora 11.00 la sediul Nazarcea Grup, din Strada Nazarcea nr. 24-28, Bucureşti, va reuni asociaţii de profil, angajatori şi reprezentanţi ai instituţiilor publice.

Programul zilei de 3 decembrie include şi Gala premiilor de excelenţă în domeniul dizabilităţii, eveniment care va fi găzduit de Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Dizabilităţi.

Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale invită toate persoanele cu dizabilităţi să participe la bursele POT CE POŢI ŞI TU. ANGAJEAZĂ-MĂ! şi să participe la evenimentele dedicate zilei de 3 decembrie. Informaţiile referitoare la programul complet şi locaţiile evenimentelor pot fi găsite pe site-ul Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Dizabilităţi:

http://anpd.gov.ro/web/bursa-locurilor-de-munca-pentru-persoanele-cu-dizabilitati-organizata-in-data-de-3-decembrie-2018-de-catre-agentiile-judetene-pentru-ocuparea-fortei-de-munca/

http://anpd.gov.ro/web/premiile-de-excelenta-in-domeniul-dizabilitatii-3-decembrie-2018/

Serviciul Comunicare, Mass-Media şi Relaţii cu Publicul