TVA, redusă la 5% pentru livrarea şi instalarea panourilor fotovoltaice, pompelor de căldură şi panourilor solare termice

TVA, redusă la 5% pentru livrarea şi instalarea panourilor fotovoltaice, pompelor de căldură şi panourilor solare termice

Deputaţii PSD au susţinut şi votat o lege extrem de importantă pentru confortul energetic al românilor, care reglementează reducerea TVA la 5% pentru panourile fotovoltaice, pompele de căldură şi panourile solare termice., susține prin intermediul unui comunicat de presă deputata Elena Stoica, în numele Grupului parlamentar PSD.

Potrivit actului normativ, votat de plenul Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional, cu 265 de voturi „pentru” şi doar o abţinere, această cotă scăzută de TVA se va aplica atât persoanelor fizice, cât şi instituţiilor publice ale administraţiei publice locale şi centrale.

Reducerea cotei de TVA aferentă livrărilor de pompe de căldură, panourilor fotovoltaice şi panourilor solare termice, de la cota standard de 19%, la 5% asupra bazei de impozitare, este o măsură foarte benefică pentru români, având scopul de a reduce consumul de energie electrică, precum şi dependenţa consumatorilor faţă de volatilitatea pieţei de profil, în această perioadă de criză energetică mondială.

Legea va sprijini, în mod direct şi substanţial, românii care doresc să investească în surse de energie alternative şi va susţine investiţiile durabile în domeniul eficienţei energetice, reducându-se astfel consumul din reţeaua naţională de energie, greu încercată în această iarnă.

Cota redusă de TVA va fi aplicată şi pentru livrarea şi instalarea de panouri fotovoltaice şi panouri solare termice, precum şi pentru kiturile de instalare şi celelalte componente, respectiv soluţiile complete, după caz, nu doar pentru instalaţiile propriu-zise.

Această reducere a TVA pentru instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare şi pompe de căldură, respectiv sisteme de încălzire cu emisii reduse, are rolul de a încuraja investiţiile individuale ale populaţiei în mici capacităţi de producţie şi va contribui determinant la eficientizarea energetică a consumatorilor.

Nu în ultimul rând, intrarea în vigoare a acestui act normativ va conduce la creşterea exponenţială a numărului de noi prosumatori de energie electrică, care vor beneficia de reducerea considerabilă a facturilor şi vor putea să-şi comercializeze surplusul de producţie în sistemul energetic naţional.

”Am susţinut şi votat această iniţiativă legislativă, cu toată încrederea că măsurile de sprijin iniţiate şi sprijinite de PSD, pentru a ajuta românii să depăşească problemele existente în prezent legate de criza energetică şi nivelul ridicat al facturilor, îşi vor atinge cât mai repede scopul, respectiv acela de a uşura impactul acestor greutăţi asupra vieţii cotidiene a cetăţenilor.

Îmi exprim speranţa că preşedintele va promulga în regim de urgenţă această lege, astfel încât să intre în vigoare la trei zile după publicarea sa în Monitorul Oficial, aşa cum se sublinează în derogarea propuse prin acest act normativ.”, a mai adăugat Elena Stoica, deputat de Vrancea.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.