PSD | Propunere legislativă pentru acordarea de recompense persoanelor care respectă colectarea selectivă a deșeurilor

PSD | Propunere legislativă pentru acordarea de recompense persoanelor care respectă colectarea selectivă a deșeurilor

“Protejarea mediului înconjurător depinde de acțiunile fiecăruia dintre noi, iar colectarea selectivă a deșeurilor trebuie să devină o obișnuință. Alături de colegii mei, parlamentari PSD, am considerat oportună recompensarea celor care respectă toate normele de mediu în materie de deșeuri. Astfel, la Senat, pentru dezbatere, a fost înregistrată propunerea legislativă privind instituirea ”Tichetului Verde” pe teritoriul României, inițiată de către domnul senator PSD Vasile Dîncu și de către doamna deputat PSD Ileana Cristina Dumitrache. Sunt cosemnatar al acestui proiect, pe care îl consider extrem de necesar, mai ales în actualul context al "crizei gunoaielor". Îl voi susține necondiționat, inclusiv la nivel local și județean.”, susține prin intermediul unui mesaj postat pe pagina de facebook a Partidului Social Democrat deputatul Radu Marcel Tuhuț, președintele interimar al PSD Alba care a mai adăugat “Tichetul verde reprezintă biletul de valoare pe care operatorii economici care colectează deșeuri îl acordă deținătorului de deșeuri – persoane fizice sau juridice – atunci când acesta colectează separat și predă la punctele de colectare ale operatorilor menționați deșeuri reciclabile. Astfel, cheltuielile cu selectarea, sortarea și transportul din partea firmelor de salubritate se vor reduce pe termen mediu și lung, dacă oamenii vor fi motivați să se implice.

Propunerea legislativă prevede ca deșeurile reciclabile pentru care se pot acorda tichete verzi sunt: hârtie și carton, sticlă, metal, materiale plastic, lemn, deșeuri de echipamente electrice și electronice, deșeuri de baterii și acumulatori, deșeuri provenind din autoturisme.

Practic, orice persoană fizică sau firmă, care va respecta regulile colectării selective, va primi tichete verzi, ce vor putea fi utilizate pentru achiziționarea de diverse bunuri și servicii, în funcție de contractele încheiate între unitățile emitente și unitățile afiliate (care vor fi stabilite ulterior). Tichetele vor fi acordate la schimb pentru reciclabilele aduse, iar cu ele pot fi achiziționate bunuri și servicii care aduc valoare adăugată protecției mediului. Propunerea legislativă se află la începutul parcursului parlamentar și va produce efecte doar dacă va fi adoptată de parlamentari și promulgată de președinte.

Practic, prin această lege, operatorii economici vor fi încurajați să acorde tichete verzi, întrucât în acest mod își reduc cheltuielile cu colectarea, selectarea și transportul, iar oamenii și firmele vor fi încurajați să selecteze în mod corect și să transporte ei deșeurile către operatori, în schimbul tichetelor verzi (care pot echivala cu taxe lunare mai reduse sau chiar zero, în funcție de cantitatea de deșeuri transportată la punctele de lucru ale operatorilor și de contravaloarea acesteia în tichete).

România are nevoie de o astfel de lege pentru a progresa către un mediu mai sănătos, în care deșeurile să nu mai reprezinte o problemă (în special costurile enorme generate de gestionarea acestora), iar viitorul să fie caracterizat printr-o eficientizare a proceselor pe care le realizăm astăzi.

Statul român se confruntă cu patru proceduri de infrigement toate cauzate de gestionarea ineficientă a deșeurilor. Prezentul proiect oferă posibilitatea de a corija anumite aspecte și de a facilita o evitare, chiar și în al doisprezecelea ceas, a penalităților pe care le riscă România.”

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.