PSD | C. Bîrcă: Fermierii sunt, practic, condamnați să ajungă în sapă de lemn

PSD | C. Bîrcă: Fermierii sunt, practic, condamnați să ajungă în sapă de lemn

Membru al Comisiei pentru agricultură, deputatul PSD de Călărași, Constantin Bîrcă a criticat joi proiectul de act normativ aflat în dezbatere pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale cu privire la aprobarea plafoanelor ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectoarele vegetal şi zootehnic, speciile ovine și caprine, pentru anul de cerere 2020, considerînd că în cazul adoptării acestei HG, “fermierii sunt, practic, condamnați să ajungă în sapă de lemn”.

La momentul acesta, de ieri de fapt (n.r. 17 martie), a fost publicată pentru dezbatere publică pe site-ul Ministerului Agriculturii o hotărâre de guvern referitoare la ajutoarele naționale tranzitorii, celebrele ANT-uri. Practic sunt bani din bugetul statului care vin în completarea fondurilor europene pentru subvențiile acordate în agricultură. Ca urmare a acestei hotărâri de guvern, ANT-urile destinate fermierilor au scăzut cu 50%, vorbim practic de undeva la 5 – 6 euro/ha pentru ANT-urile destinate sectorului vegetal, iar pentru sectorul zootehnic undeva la 2 euro pe cap de animal. Se pune o întrebare firească și aș pune-o și eu: Care este păcatul fermierilor, cu ce l-au supărat fermierii pe premierul Cîțu? Fermierii sunt, practic, condamnați să ajungă în sapă de lemn”, a susținut Bîrcă.

| Moțiune simplă împotriva ministrului Agriculturii

PSD va depune săptămâna viitoare, la Camera Deputaţilor, o moţiune simplă împotriva ministrului Agriculturii, Adrian Oros, a anunţat joi preşedintele acestui partid, Marcel Ciolacu.

"Am avut astăzi o întâlnire cu reprezentanţii asociaţiilor, federaţiilor şi sindicatelor din domeniul ago-alimentar.(...) Am văzut că, concomitent cu întâlnirea noastră, a ieşit şi domnul ministru Oros şi a produs anumite ştiri. Cu toţii am tras o concluzie - domnul ministru Oros este într-o lume paralelă faţă de ceea ce se întâmplă în acest moment în acest domeniu. În primul rând, nu s-au luat măsuri, nu au fost date nici până acum despăgubirile pentru secetă, nu au fost plătită acciza pe trimestrele 3 şi 4 de anul trecut, ceea ce reprezintă 60% din totalul de acciză şi, nu în ultimul rând, am văzut că ministrul Oros a venit cu o iniţiativă parlamentară, la Senat, să modifice legea 17, cea privitoare la înstrăinarea terenurilor. De acea, împreună cu colegii mei, am decis, săptămâna viitoare, să depunem o moţiune simplă la adresa domnului ministru Oros la Camera Deputaţilor. Pericolul asupra securităţii alimentare a României în acest moment este unul real", a spus Ciolacu, la o conferinţă de presă.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.