MDLAP, răspuns la interpelarea senatorului Cionoiu: În principiu, nu se finanţează lucrările de drumuri în situaţia în care în cadrul aceluiaşi UAT se finanţează lucrări de alimentare cu apă sau de canalizare

MDLAP, răspuns la interpelarea senatorului Cionoiu:  În principiu, nu se finanţează lucrările de drumuri în situaţia în care în cadrul aceluiaşi UAT se finanţează lucrări de alimentare cu apă sau de canalizare

Pe 24 februarie, senatorul PSD de Călărași, Nicușor Cionoiu a depus la Parlament o interprelare la ministrului Dezvoltării, Cseke Attila, având ca obiect “Nereguli cu privire la ordinea de executare a lucrărilor finanțate prin fonduri nerambursabile europene şi naționale, pentru comunele din mediul rural”.

Iată ce răspuns a oferit reprezentantul MDLAP, secretarul de stat, Claudiu Vasile Răcuci senatorului, Nicușor Cionoiu:

Ca urmare a interpelării dumneavoastră, înregistrată la Senat cu nr. 76a / 2021, având ca obiect „Nereguli cu privire la ordinea de executare a lucrărilor finanţate prin fonduri nerambursabile europene şi naţionale pentru comunele din mediul rural”, vă comunicăm următoarele:

În prezent, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei implementează Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), un program multianual de finanţare cu fonduri de la bugetul de stat, structurat în două etape, respectiv PNDL I (2015-2021) şi PNDL II (2017-2020) care are ca obiectiv general echiparea unităţilor administrativ-teritoriale cu toate dotările tehnico-edilitare, de infrastructură educaţională, de sănătate şi de mediu, sportivă, social-culturală şi turistică, administrativă şi de acces la căile de comunicaţie.

PNDL vine în sprijinul autorităţilor administraţiei publice locale care nu dispun de suficiente surse de finanţare din bugetul propriu pentru realizarea proiectelor de infrastructură, obiectivul principal al PNDL fiind sprijinirea dezvoltării locale, inclusiv prin asigurarea standardelor minime de echipare tehnico-edilitară pentru creşterea calităţii vieţii, creşterea accesului la educaţie, sănătate, etc. Finanţarea PNDL se asigură din sume de la bugetul de stat, aprobate cu această destinaţie în bugetul MDLPA, din fonduri de la bugetele locale, aprobate cu aceeaşi destinaţie şi din alte surse legal constituite, fiind o sursă complementară de finanţare, un sprijin pentru comunităţile locale.

Prin art. III din OUG 6 / 2017 s-a instituit etapa a II-a a Programului Naţional de Dezvoltare Locală care se derulează conform prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 28 / 2013, aprobată prin Legea nr. 89 / 2015, cu modificările şi completările ulterioare, în cadrul căreia se va asigura finanţarea pentru un număr de până la 9.500 obiective de investiţii noi introduse în program, în domeniile prevăzute la art. 7 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 28 / 2013.

La momentul demarării celei de-a doua etape a PNDL, în analiza de specialitate a MDLPA au intrat toate obiectivele de investiţii pentru care au fost depuse solicitări de finanţare în termenul legal, în anul 2017 şi care s-au încadrat în domeniile specifice prevăzute de art. 7 din OUG nr. 28 / 2013 pentru aprobarea Programului Naţional de Dezvoltare Locală, cu modificările şi completările ulterioare.

În etapa de analiză a priorităţii alocării fondurilor de la bugetul de stat pe obiective de investiţii, s-a stabilit că, în principiu, nu se finanţează lucrările de drumuri în situaţia în care în cadrul aceluiaşi UAT se finanţează lucrări de alimentare cu apă sau lucrări de canalizare pentru a evita ca, din cauza procedurilor de achiziţii publice, lucrările de reţele edilitare stabilite, lucrările de drumuri fiind mai uşor de executat.

Astfel, s-a luat în considerare nivelul de echipare la nivelul judeţului şi eligibilitatea pentru alte surse de finanţare precum şi capacitatea financiară a UAT care îi permite cofinanţarea tuturor proiectelor în acelaşi interval de timp, reducerea numărului acestora fiind o măsură de asigurare a utilizării corecte şi eficiente la nivel judeţean a fondurilor disponibile.

În ceea ce priveşte investiţiile finanţate din fonduri europene nerambursabile, derulate prin Agenţia pentru Finanţarea a Îmbunătăţirilor Rurale – AFIR, menţionată de dumneavoastră în cuprinsul interpelării care gestionează Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală, precizăm că această instituţie se află în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Prin urmare, pentru a obţine detalii cu privire la aceste finanţări, considerăm necesar să vă adresaţi Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei îşi exprimă, şi pe această cale, totală deschidere faţă de solicitările formulate de către membrii Parlamentului României, ca importantă resursă pentru optimizarea politicilor sale.

Cu stimă,

  1. Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei

Cseke Attila

Secretar de stat,

Claudiu Vasile Răcuci

Iată mai jos textul integral al interpelării:

“Stimate domnule Ministru

În exercitarea atribuțiilor specifice activității în circumscripția electorală, am constatat o politică deficitară în ceea ce priveşte alocarea și utilizarea fondurilor nerambursabile, europene și naționale, acordate pentru mediul rural (PNDL 1, PNDL 2, AFIR). Sunt comune ce au aprobate fonduri europene pentru infrastructura drumurilor, dar nu au rezolvate problemele legate de apă, gaze, canalizări. Este nevoie de o anumită ordine în ceea ce priveşte finanțarea comunelor din mediul rural, trebuie să se țină seama de o anumită disciplină, pe anumite etape de dezvoltare.

În județul Cälärași există numeroase comune ce au finalizat lucrările legate de infrastructura drumurilor, inclusiv asfaltarea acestora, dar care nu au rezolvat problema canalizărilor. Ca atare, următoarele investiții în finalizarea canalizärilor vor avea ca rezultat deteriorarea asfaltului.

Având în vedere constrângerile bugetare pentru acest an, respectiv cele preconizate pentru anii următorii, consider necesară optimizarea cheltuirii banului public pe baza unor investigații realizate de specialiștii din minister, astfel încât banii să ajungă acolo unde trebuie.

Domnule Ministru, ținând cont de faptul că ivestiția in infrastuctură este o moștenire la care are dreptul atât generația actuală căt și cea viitoare, vă rog să dispuneți o analiză din care să rezulte gradul de alocare a fondurilor pentru infrastructură la nivelul județului Călărași.

Vă solicit domnule Ministru, ca alocarea viitoare a fondurilor pentru aceste lucrări să fie analizate și verificate de echipe de specialiști neangrenați politic pentru a putea preîntâmpina greșelile trecutului iar cheltuirea banilor europeni și naționali să se facă într- un mod eficient și în folosul comunității.”

Senator PSD de Călărași

Nicuşor Cionoiu

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.